新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 21288|回復: 21

[兩聲道音響] 小弟的 Luxman 組合

相中, 之前用緊 Analysis Plus 喇叭線. 而家已換了 AH flagship model.
回復

more...
回復

好整潔
回復

Full set Luxman

我最鍾意 full set

ching 可到 "Luxman 同好會" 分享
http://www.hiendy.com/forum/view ... age%3D1&page=47

好多 ching 係個度, 呢度用嚟同 "品牌版主"溝通
回復

請ching分享吓AH夾Luxman嘅comments
回復

件件精品
回復

會唔會正佐D
回復

好熱鬧喎,我都係用Luxman前後,Lux 夾 Acoustic Harmony條SC真唔講得笑呀。
回復

正到癲
回復

一套Luxman,正!
回復

其實, 小弟玩 Luxman 不是太耐日子. 它的聲音, 柔得梨又不會慢, 不會太厚. 陪左 Acoustic Harmony 線材之後, 最攞命就係果種現場感. 彷如真人站在兩喇叭中間唱一樣. 而且聽得耐都唔會倦. 雖然冇一種音樂是特別突出, 但勝在播每種音樂 (流行曲, 古典, JAZZ,...etc) 都有板有眼. 總之, 它有一種令人很想繼續聽下去的聲音.
回復

可能你地會問小弟, 點解全部投資在同一牌子的機上 (cdp, pre, pow, all Luxman, 套裝機?? 哈哈...). 其實在未買D-08 之前, 小弟是用一隻德國牌子的轉盤+解碼. 可是, 分體CD組合要玩多條數碼線和一條電源線, 變數太多, 小弟自問功力有限, 銀根亦有限, 不能夠經常換線去試器材的個性, 再加上一體CD機和CAS的普及, 數碼線的角式在市場上漸漸退落. 要一條"好"的數碼線, 起碼成皮野. 唔啱聽自然很難在二手市場上放售. 所以, 最後還是以簡單, 決定 downsize 我套組合 - CD 機換了D-08. 一部過. 而且全套 Luxman 可令小弟更清楚它的音樂取向. 它真是能夠讓人"聽音樂" 的HIFI.

評分

查看全部評分

回復

可能你地會問小弟, 點解全部投資在同一牌子的機上 (cdp, pre, pow, all Luxman, 套裝機?? 哈哈...). 其實在 ...
musicolic 發表於 2011-9-23 13:33

我曾幾何時都想一套Luxman配我對Triangle,可惜未玩到上前後級就要退下來了.未知配Phobos有何表現.
回復

其實 Phobos 係一對好 clean sound 的喇叭 (小弟經驗很淺, 若說錯請勿見怪), 需要配一些較厚聲或質感較重的器材或線材. 基本上我覺得它適合任何類型音樂.
回復

應該將此題目移去luxman同好會.等多d人交流下.
回復

有冇人比較過Luxman & Vitus Audio (大家都係 class A)?
回復

好正,流曬口水
回復

excellent set up
回復

musicolic 發表於 2011-9-23 15:29
其實 Phobos 係一對好 clean sound 的喇叭 (小弟經驗很淺, 若說錯請勿見怪), 需要配一些較厚聲或質感較重的 ...

Eventus speakers are very neutral ( mine is Metis).
My metis match my both luxman and mcintosh suites.

回復