新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 37472|回復: 22

[兩聲道] 沒有最好, 只有更好..家訪KACHOW ESOTERIC P02/D02

早幾日在HIENDY見到我公司高層又有行動, 就係拿左ESOTERIC 最新P02/D02返屋企玩, 我即時比電話佢, 就約左今日下午去左佢屋企, 試聽日本ESOTERIC最新頂級CD唱盤加解碼...

今次ESOTERIC賣大包, 在D02裡面已包括一個10M鐘, 用家只需要一條BNC CABLE由P02接去D02, 就可以享受D02時鐘...即係話, 用家不需要外加時鐘, 對於用家來說, 真係方面左唔少...大家都知道, 玩ESOTERIC一定要加鐘, 今次P02/D02內裡已加鐘...而價錢和K01+G0S差唔多, 所以P02/D02吸引力將大增..不過, 講到都係要試真D, 到底呢部CDP/DAC, 有幾大進步呢?

其實小弟在一開始玩音響時, 已接觸ESOTERIC和ACCUPHASE等日本名牌. ESOTERIC比我的感覺係, 高清, 分折力極高(VRDS 關係), 定為準, 音場深而廣, 中高音密度好高, 低音較少....但在我的音響旅程中, 從未買入過一部ESOTERIC CD機, 原因只得一個, 我認為ESO CDP在感情表達, 音樂感, 音場厚度方面, 和歐美CDP相比, 始終係有所不及....到最近, ESOTERIC發表了K01, K03, 在這方面已經大大提升, 今次一試新P02/D02加鐘, 真係不得了, 完全令我對ESOTERIC CD 機改觀...當我和KACHOW將ESO接上鐘後, 大家都目瞪口呆, 無法相信面前的係一部日本ESOTERIC CDP...佢比到我所有以前ESOTERIC有的好處, 同時在音樂感, 厚度上大大的提升...整個音場十分立體, 定位超準, 細節極為充實, 人聲亦相當有感情..當時我和KACHOW一樣, 實在找唔到任何缺點.....其表現實在精彩....我地都有同一個想法, 係點樣可以用最平的價錢買佢返來....因為的的確確, 相比我一年前在KACHOW聽過的P01/D01, 更好聽, 更立體.....如果各位有機會, 真係要相約KACHOW一試此CDP的威力...

總括來說, 在P02/D02的帶動下, 加上MCINTOSH當代頂級胆機, JMLABS 最新的SCALA UTOPIA下, 音場, 空氣感, 定位, 感情方面, 都令小弟好滿意. 同時, 在今次試聽會中, 我地同場加演三條瑞典中價級電源線(都要差唔多10K一條)...插上P02/D02後, 音樂感更加提升不少...同時分折力亦沒有減低....我個人非常喜歡呢條電源線帶比我有一種嘆世界的感覺, 當下已決定購入...

今次家訪, 實在開心到不得了呀...

評分

查看全部評分

P02/D02 靚仔好多, 又唔會遮到電視, 加州諗諗佢喇..................
回復

早幾日在HIENDY見到我公司高層又有行動, 就係拿左ESOTERIC 最新P02/D02返屋企玩, 我即時比電話佢, 就約左今 ...
supercow 發表於 2011-10-15 23:37

真係靚仔到暈!
回復

Entreq的線材真的很不錯,夠幼細又自然

我在二手區也收緊Challenger 3v
回復

rogers910 發表於 2011-10-16 00:02

其實佢條頂級同呢條線除左個頭, 其他的好似..唔知裡面有也分別呢?
回復

回復 1# supercow

勁呀^^
回復

其實佢條頂級同呢條線除左個頭, 其他的好似..唔知裡面有也分別呢?
supercow 發表於 2011-10-16 00:04

我都唔知,我只在試音室試過Konstantin和Challenger PC

Challenger 3V沒貨沒得試,Konstantin上到Challenger分別巳很大

音場,密度,延伸都高兩三班

我帶了wireworld Gold Electra去比較Challenger,點知Gold Electra輸得幾難睇下

不過Gold Electra價位和Challenger不同(一個萬頭,一個萬尾),Challenger更好是應份的
回復

我都唔知,我只在試音室試過Konstantin和Challenger PC

Challenger 3V沒貨沒得試,Konstantin上到Challen ...
rogers910 發表於 2011-10-16 01:02

講講下我都想入條CHALLENGER...
回復

早幾日在HIENDY見到我公司高層又有行動, 就係拿左ESOTERIC 最新P02/D02返屋企玩, 我即時比電話佢, 就約左今 ...
supercow 發表於 2011-10-15 23:37

Actually I am not sure whether you have auditioned P03/D03 or P05/D05 before, Esoteric separated combo are tuned differently to their one piece players. Amongst them, P01/D01 are closest to their cheaper one piece players but with extra ordinary definition and super precise images, a little bit towards the bright side, from my memory, they however have a disadvantage which SACD is first converted to 196/24 PCM before feeding to the D/A unit.

P03/D03 is the most neutral of the three, but lacking the super definition of P01/D01 in comparison, but still has more details than almost everything else in the market. P05/D05 is infact very slightly warmer than P03/D03 in the 2 different setup I have auditioned, they however sounds a little bit dark to me or you can say slightly less lively, and as expected, not as detailed as its bigger brothers.

So from your description, it seems P02/D02 is a combination of P01/D01 and P05/D05 which brings them to almost a perfect player, unfortunately, the cost ...
回復

講講下我都想入條CHALLENGER...
supercow 發表於 2011-10-16 01:04

我遲D會有CHALLENGER IC和PC在手中

到時用CHALLENGER IC和wireworld Platinum Eclipse,KONDO LPZ比較下

Platinum 和 LPZ是問好友惜的
回復

rogers910 發表於 2011-10-16 00:02

部機正不在話下.. 條Entreq 農夫線先係意外發現. 當初真係一見到個樣,呆晒.. 成條熨斗用電源線咁.. 不過睇左好多外國同台灣報告都好正面, 而統一都係講好處一樣..先膽粗粗去試..

回復

部機正不在話下.. 條Entreq 農夫線先係意外發現. 當初真係一見到個樣,呆晒.. 成條熨斗用電源線咁..  ...
kachow 發表於 2011-10-16 01:28

有黑色版的,我個人黑色白色兩者都無所謂

聽人講用電飯煲,水煲 煲HIFI電源線就多

用類似熨斗,電飯煲線就最近才試
(哈哈)
回復

VERY GOOD
回復

好正好正,流晒口水!!

但我深信一套唔使好多錢既膠膠可以好容易打低部 P02/D02.... 至少我屋企部 K-03 加鐘都差我套 tune 得七八成既膠膠差幾十條街!

加洲快 D 加入膠團啦!!
回復

Gary, When will you return the CD player ar? r u available next Sat/Sun?
回復

Very good!
- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

聽加洲口述夾上老麥胆前後比金仔更多了一份厚暖 在超高分析力再加上人聲厚潤 真係聽倒都叫人期侍加興奮
唔知夾上pass前後又會點呢?
回復

好正好正,流晒口水!!

但我深信一套唔使好多錢既膠膠可以好容易打低部 P02/D02....  ...
史的墳 發表於 2011-10-16 13:41

100% AGREE, 膠膠好.,膠膠正//
回復

請教各位高手,我原先考慮買部G-0rb比套03用,
而家知道D02有內置鐘,禁如果將部鐘錢換部D-02,
唔知會唔會更有好?
回復

太毒啦!

我睇你唔到, 我睇你唔到...  

回復