新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 20870|回復: 50

[分享] Backfire

"單元向前設計"嘅十仔,好多時會出現"方向性"低頻
即會感到低頻則重房間其中一邊
又或反彈後牆打背脊
經驗試過MK250、DD15、SVS PB12+、PMC雙6.5"
大部份都有上述問題發生

而改為Backfire後,大多數可將以上問題改善
同時亦可增益3dB音壓,令十仔不至於推得太吃力而失真
低頻亦很易得到平均注滿整個前音場
所以Backfire唔一定係MK專利...
需然十仔仲有好多其它設定,但如果連基本擺位都唔理想,又點會得到一個靚嘅低頻呢!

最重要係試吓又唔洗錢嘰...
如大家有此經驗或建議,歡迎討論分享!

評分

查看全部評分

不過要密封式先得!!!
avlam 發表於 2011-10-16 03:41

何解呢?
回復

何解呢?
qq1122yq 發表於 2011-10-16 04:53

我諗avlam嘅意思係如果屬氣孔式設計嘅十仔,backfire之後個氣孔會向正皇帝位噴氣,
就正如派拉蒙十仔一樣,噴到對腳會涼浸浸,不過會有意想不到嘅4D感覺呢...

回復

回復 1# qq1122yq

我都曾經多次以正常及backfire嘅擺放方法去嘗試隻MK MX-250十仔,
正常擺放無疑會較容易察覺低頻嘅方向,但低頻嚟得實淨有力,絕無拖泥帶水,
不過會少咗一浸墊底嘅享受,至於backfire,好處係可以幫到一d唔多夠力嘅十仔,
靠住後牆或側牆反射嚟製造更多低頻量,但果浸低頻比較顯得混濁,亦會比正常矇,
兩種擺放方法可謂又愛又恨,例如睇功夫熊貓為例,逃獄一段第三支箭落地果一下,
正常擺放係感覺到著地果一種力感,但係完全無餘音,到大炮爬上正下墜嘅石柱時,
backfire會顯得散及心口feel全無,所以;點擺位真係好視乎用家嘅取向,
當然好似Q姐你,玩SM雙十就解決晒以上所有問題啦...

評分

查看全部評分

回復

回復 5# pepsiman

正常擺放餘音少絕對認同...
但backfire加上phase調校得宜,一樣可以有心口碎大石feel!
回復

回復  pepsiman

正常擺放餘音少絕對認同...
但backfire加上phase調校得宜,一樣可以有心 ...
qq1122yq 發表於 2011-10-16 11:57

Backfire嘅phase調教又係一個值得探討嘅問題,如果Q姐唔介意,
我想將呢個POST搬去AV研習區讓大家"煙酒、煙酒"(研究、研究)...

評分

查看全部評分

回復

好似在說緊我個個案
回復

好似在說緊我個個案
terry-chui 發表於 2011-10-16 12:53

只順帶吹吓水,有需要或建議都可以吹!
回復

我依家覺得Backfire 左之後 spl果 4個phase中 0 90 180 3個都出現比正常放時感受性多左 唔知邊個真?
回復

Backfire離牆擺放:

量感細/12"或以下單元嘅十仔,建議嘗試4"~8"
而量感大/12"或以上單元嘅十仔,建議嘗試6"~10"
離牆越多,量感越多,相對punch位越弱
離牆越少,量感越少,相對punch位越強
回復

我依家覺得Backfire 左之後 spl果 4個phase中 0 90 180 3個都出現比正常放時感受性多左 唔知邊個真? ...
terry-chui 發表於 2011-10-16 17:44

聽吓唔同嘅戲,睇吓0、90及180邊個phase低頻喺正中(如最緊、聚焦及包圍量感)...
回復

回復 12# qq1122yq

依家離牆6吋算唔算近呢?
回復

回復  qq1122yq

依家離牆6吋算唔算近呢?
terry-chui 發表於 2011-10-16 18:02

我mk250離牆8吋,你case建議嘗試6~8吋
最好可以清走十仔頂物件,會影嚮低頻擴散...
回復

單元向前設計嘅十仔,好多時會出現"方向性"低頻
即會感到低頻則重房間其中一邊
又或反彈後牆打背脊
經驗試 ...
qq1122yq 發表於 2011-10-16 02:29

我隻十仔都有方向性問題, 試過將十仔單元面向皇帝位, 就可以解決問題, backfire 就要再試
回復

如果聽到低频方向性, 首先check 下分頻点
veloydne DD15未試过backfire,
係我到veloydnw HGS18 backfire 效果就不理想,
backfire 會令低频混濁.
回復

如果聽到低频方向性, 首先check 下分頻点
veloydne DD15未試过backfire,
係我到veloydnw HGS18 backfire  ...
ryanenen 發表於 2011-10-17 10:10

有機會去聽吓肥貓隻DD15,佢玩backfire量大而不混濁...

HGS18巨獸超大量,backfire會量+量=超超大量
回復

Backfire嘅phase調教又係一個值得探討嘅問題...
pepsiman 發表於 2011-10-16 12:03

小小經驗心得
一般單元向前十仔,正面放皇帝位前面,phase多數係0~90度其中一點
而Backfire放皇帝位前面,多數係90~180...
當然要試過至知

評分

查看全部評分

回復

Backfire+phase調校得啱
會量大、低頻正中、多d尾音之外
仲可以有埋心口碎大石feel(除十仔本身特性外)!
回復

有機會去聽吓肥貓隻DD15,佢玩backfire量大而不混濁...

HGS18巨獸超大量,backfire會量+ ...
qq1122yq 發表於 2011-10-17 10:37

每個房間对低频反應都吾同, 不能一慨而論.
回復

我都係用back fire
不過係靠皇帝位
好處係反應快同有body sonic效果
不過分頻點太高真係有方向性
所以將LFE同時去main/sw
SW分頻set在50hz左右

小弟亂玩一通
唔好認真

回復