新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 七仔

[吹水] 起跑線

其實許多東西早經已記不起 根本不應這樣令人回味
難道世界有些東西永遠不死 還是這個我 未懂得放低你

郭小霖- 一些事一些情

http://www.youtube.com/watch?v=T939Neft6Nk
回復

果陣成個觀塘至巴閉果間唱片舖, 係漢豐. 咩碟都有, 公園旁後欄間一隻角, 亦都係後來大快活既後門, 賣碟既 ...
七仔 發表於 2011-10-16 23:52

七仔師兄你係唔係讀觀塘官立小學?我都係呀!原來我地係同學黎架! ,孔雀樓我成日都有去打乒乓波架!
唔知我地有冇見過面或交過手哩?
回復

七仔師兄你係唔係讀觀塘官立小學?我都係呀!原來我地係同學黎架! ,孔雀樓我成日都有去打乒乓 ...
吉田 發表於 2011-10-17 17:48

估唔到呢度都有校友、學長呢~我都係官小畢業,係下午校
回復

回復 23# archimedes

我讀上午校,放在學好鐘意去對面個間光明文具店睇玩具,真係得個睇字!
回復

七仔師兄你係唔係讀觀塘官立小學?我都係呀!原來我地係同學黎架! ,孔雀樓我成日都有去打乒乓波架!
唔知我地有冇見過面或交過手哩?吉田 發表於 2011-10-17 17:48

果陣小弟讀下午班, 六年班班主任係柯老師, 小弟其中既一位恩師

孔雀樓猜檯, 2樓太勁唔敢落場, 4樓偶然都可以玩下 ... ... 六雪二爆, 新舊例, 萬冇, 雪死, 留波留板留底褲
回復

估唔到呢度都有校友、學長呢~我都係官小畢業,係下午校archimedes 發表於 2011-10-17 18:00

官小下午校 ... ... 我都係呀

仲記唔記得果隻死杜屎? 再見都佢都想打七佢!
回復

官小下午校 ... ... 我都係呀  

仲記唔記得果隻死杜屎? 再見都佢都想打七佢!  ...
七仔 發表於 2011-10-17 18:33

哈~學長係邊一屆呢?我98年畢業...

評分

查看全部評分

回復

哈~學長係邊一屆呢?我98年畢業...
archimedes 發表於 2011-10-17 18:45

1984 ... ... 原來我真係學長/老野

咦 ~~~ 聽講話後來下午校搬左, 98年都算係下午班後期 ... ...

評分

查看全部評分

回復

咦 ~~~ 聽講話後來下午校搬左, 98年都算係下午班後期 ...  ...
七仔 發表於 2011-10-17 18:59

1984叫老野
回復

咦 ~~~ 聽講話後來下午校搬左, 98年都算係下午班後期 ...  ...

哈~難怪學長講既人我唔識啦~
下午校搬左上秀茂坪,個校舍仲大過觀中...靚得好緊要
回復

小弟畢業果陣, 都已經廿幾屆 ... ... 真正既老野, 現在應該退休了
回復

七仔你唔好認老呀!快D叫聲學長,我197X年畢業架!
回復

七仔你唔好認老呀!快D叫聲學長,我197X年畢業架!
吉田 發表於 2011-10-17 19:10

吉田學長好!

小弟剛屆不惑之年, 四十而不惑 ... ... 學長屋企套機應該越黎越好聲, 五十而耳順, 小弟仲要煲機煲多十年 ... ...

學長仲記唔記得公園旁邊有個大聖爺廟, 神神秘秘咁 ... ... 落長樓梯下便, 有士多換搖搖, 仲有度食豬紅韭菜, 成日仲有d學生姐姐, 條裙好短
回復

吉田學長好!  

小弟剛屆不惑之年, 四十而不惑 ... ... 學長屋企套機應該越黎越好聲, 五十而耳 ...
七仔 發表於 2011-10-17 19:17

個間廟仔一到考試我就會走去拜吓佢保佑我合格! 不過冇次靈 ,講開個公園,裏面有條用石屎做既滑梯,
細個時覺得又高又斜重好很寬!我同D同學成日都用唔同工具,花式滑落去都不知幾過癮,真係留在唔小血和汗架!
回復

個間廟仔一到考試我就會走去拜吓佢保佑我合格! 不過冇次靈  ,講開個公園 ...
吉田 發表於 2011-10-17 23:18

果條滑梯, 印象中大概82年左右拆左lu ... ... 睇落好恐怖, 一次都冇滑過.

如各位師兄有D咩古仔, 無妨分享下
回復

回復

大家可回顧下..........
maner394 發表於 2011-10-19 14:43

剛剛鉋晒 ... ... 印象中既裕民坊, 雞寮, 秀茂坪重現眼前, 仲有我鄉下 ... ... 史前既觀塘同埋牛頭角, 睇到O晒嘴

回復

起跑線

街坊您好! 少年時久唔久都會行路去秀茂坪, 現在早已全部改建, 270度海景靚樓. 果陣去seven, 有個變態飲汽水法, 氣水任斟, 專登幾種氣水溝埋飲, 覺得抵d ... ... 咁飲法又唔見肚屙, 哈!

順利戲院到八十年代尾, 好多亞婆現場粵曲聽, 可惜果陣實在唔識欣賞. 過左咁多年返到去, 已改建成冷冰冰冇面孔可有可無既商場. 領匯乜都計過盤數, 摧毀原有生活方式. 儘管我地冇權要人地蝕錢保留以往既野, 冇權要人地既生活停留幾十年做活化石, 有d野冇左, 就係冇左.

諗起呢隻歌: 仙杜拉 - 風雲

http://www.youtube.com/watch?v=SD3IyFqtVtQ

哈哈,係呀!果陣真係溝到亂哂龍。
講開海景,秀茂坪真係無敵。
每年一放煙花只要行上天棚就可以睇哂,
有D街坊更會攞埋生果、啤酒/汽水,大家分享。
順利戲院我細個成日係果度睇戲架,
因為果陣個女朋友仔就係住順利...heheee
不過就算唔係領匯,
順利戲院都未必敵得過時間嘅巨輪。
除左黑膠同膽外,真係冇乜舊時代野可以留低,
唉!!!

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

起跑線

Hiendy真係勁呀,竟然連舊學友都有。

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

順利戲院我細個成日係果度睇戲架,
因為果陣個女朋友仔就係住順利...heheee
BoB182 發表於 2011-10-20 16:25

咁大膽, 溝我地d女?!

順利戲院都係開頭三幾年叫做多d人睇, 去到80尾小朋友長大左, 都出晒旺角同觀塘. 果陣觀塘唔係咁多野, 基本上買件衫都出旺角, 旺角果陣又唔係多人到咁離譜, 家陣我都好怕出旺角.

咁多年, 當年柴娃娃既朋友仔, 基本上都失散晒, 未失散果幾個都為口奔馳, 幾年先至見一見. 要懷舊, 至方便都係聽下古董音響, 播返當年既pop.

Beyond - 舊日的足跡

http://www.youtube.com/watch?v=pPxouHncfts
回復