新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 20926|回復: 131

[其他] Anamorphic Len

呢舊嘢都有排攪.............
貴唔貴
回復

回復 2# pinkhung

連埋配件共人仔$8XX , 不過未裝, 唔知質數如何?
回復

回復  pinkhung

連埋配件共人仔$8XX , 不過未裝, 唔知質數如何? ...
cckong 發表於 2011-10-22 18:16

抵玩喎!快的出報告啦
回復

回復  pinkhung

連埋配件共人仔$8XX , 不過未裝, 唔知質數如何? ...
cckong 發表於 2011-10-22 18:16

可唔可以講邊道買呀
回復

我近排都十分忙, 可能無咁快裝到, 比幾萬蚊果D一定無咁好, 但先用手拿放在鏡頭前試看又好似比想像中好, 如果有興趣的c hing可自己上taobao打Anam.... len找, 只有一家賣這鏡的, 老板寸寸哋但我鍾意! 遲早飛機大砲都可以係taobao買到.......

評分

查看全部評分

回復

有セ用架
回復

有セ用架
bigpun1975 發表於 2011-10-22 21:15

projector將2.35:1 image 拉高填滿16:9 video chip 面積後
用Anamorphic Len 繳正image, 投出2.35:1 幕用

評分

查看全部評分

回復

does this come with the len tooor just the track ?
回復

我近排都十分忙, 可能無咁快裝到, 比幾萬蚊果D一定無咁好, 但先用手拿放在鏡頭前試看又好似比想像中好{:5_1 ...
cckong 發表於 2011-10-22 18:29

睇唔到點裝呢
回復

回復 1# cckong

ching....裝完可以去見識下嗎?
回復

冇問題! 問題只係唔知幾時先至得閒! 聽講話用咗佢畫面會靚好多, 我都好想知係咪......
回復

冇問題! 問題只係唔知幾時先至得閒! 聽講話用咗佢畫面會靚好多, 我都好想知係咪...... ...
cckong 發表於 2011-10-23 23:18

師兄, 我都想見識下.
回復

平時睇戲上下有黑邊 (2.35:1)
投影機把影像上下拉長到無左條黑邊 (16:9) 等2.35:1 既畫面都用盡1080P
因為出來畫面個人會拉長左... 所以用光學鏡出返2.35:1 既畫面投射出來, 而又得到真係既1080P 2.35:1 畫面
唔好睇少果兩條黑邊.... 用盡1080P 之後會靚多50%架....
當然.... Anamorphic Len 都會好影響個畫面, 壓出來有冇變型好緊要
回復

平時睇戲上下有黑邊 (2.35:1)
投影機把影像上下拉長到無左條黑邊 (16:9) 等2.35:1 既畫面都用盡1080P
因為 ...
ilccmcf 發表於 2011-10-24 11:38

最緊要係你本身隻幕係唔係2.35:1,如果用番16:9睇,無黑邊不過有白邊...
回復

最緊要係你本身隻幕係唔係2.35:1,如果用番16:9睇,無黑邊不過有白邊... ...
pepsiman 發表於 2011-10-24 11:42

Anamorphic lens 嘅用處係用盡投投嘅象素
唔會浪費左啲光係條克bar度
因為克bar都要用光投出黎
將所有光投係畫面度
就會令畫面更有力,色彩更豐富
重有如果鏡片質素高,等同影相嘅leica 鏡
出黎嘅畫面係完全唔同哂
至于咁平嘅鏡片,效果有幾成
就真係試過先知

評分

查看全部評分

回復

Anamorphic lens 嘅用處係用盡投投嘅象素
唔會浪費左啲光係條克bar度
因為克bar都要用光投出黎
將所有光 ...
dragonball911 發表於 2011-10-24 13:39

我意思係雖然用盡咗1080P無黑bar,不過如果隻幕係16:9,就因為投2.35:1關係,隻幕嘅上下白邊會現晒形...
回復

我意思係雖然用盡咗1080P無黑bar,不過如果隻幕係16:9,就因為投2.35:1關係,隻幕嘅上下白邊會現晒形.. ...
pepsiman 發表於 2011-10-24 13:53

配合埋投投嘅cinema setup
克bar嘅部份都變埋full screen 畫面
唔會變左白邊
當然你部投投要有呢個setup先得
不過依家大部份投投都有
回復

配合埋投投嘅cinema setup
克bar嘅部份都變埋full screen 畫面
唔會變左白邊
當然你部投投要有呢個setup ...
dragonball911 發表於 2011-10-24 14:01

我諗我表達能力真係好有問題...

我所指嘅白邊唔係投影機射出嚟嘅影象,而係本身隻幕比例上出現差異所造成,
2.35:1影象投落去16:9幕,點都cover唔晒個幕面,除非你換咗隻2.35:1幕嚟睇啦...
回復

我諗我表達能力真係好有問題...

我所指嘅白邊唔係投影機射出嚟嘅影象,而係本身隻幕比例上 ...
pepsiman 發表於 2011-10-24 14:10

或者我表達能力重比你有問題
隻變形鏡配合埋部投投嘅cinema功能
就會將1:2.35嘅畫面放滿16:9嘅幕
唔會再有克bar或者白bar
回復