新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: cckong

[其他] Anamorphic Len

或者我表達能力重比你有問題
隻變形鏡配合埋部投投嘅cinema功能
就會將1:2.35嘅畫面放滿16:9嘅幕
唔會再 ...
dragonball911 發表於 2011-10-24 15:02

Ball 兄, cckong兄

兩位師兄加 anamorphic len 投咩幕? 用 16:9 定 2.35: 1 幕?
回復

Some diy from other countries people http://www.zuggsoft.com/theater/prism.htm
回復

Ball 兄, cckong兄

兩位師兄加 anamorphic len 投咩幕? 用 16:9 定 2.35: 1 幕?
ryanenen 發表於 2011-10-24 15:27

主要用係16:9幕,
如果係2.35幕投1:2.35畫面又點會有上下克bar呢!
回復

主要用係16:9幕,
如果係2.35幕投1:2.35畫面又點會有上下克bar呢!
dragonball911 發表於 2011-10-24 15:58

I see.
如果加anamorphic len 投射 2.35:1 幕就可以玩盡d,
加 anamorphic len 原意就係用盡 projector 16:9 video chip 投射更大 2.35: 1 image.
而家只係用盡塊 16:9 video chip,加anamorphic len
要係原來16:9嘅幕睇番, 只能zoom 番細個影象.
回復

不過咪好煩LOR...睇16:9 又要對焦....睇番2.35:1 又要再教多次..
回復

或者我表達能力重比你有問題
隻變形鏡配合埋部投投嘅cinema功能
就會將1:2.35嘅畫面放滿16:9嘅幕
唔會再 ...
dragonball911 發表於 2011-10-24 15:02

吓....唔通我掉轉咗...
回復

不過咪好煩LOR...睇16:9 又要對焦....睇番2.35:1 又要再教多次..
benson26 發表於 2011-10-24 16:06

如果部投投有focus memory, 就冇咁煩lor....
回復

16:9 幕 出 1080P 2.35:1 上下係會出現白邊.... 因為都冇野投進去....
當用2.35:1既大細.... 而唔想有白邊..... 就要放大個畫面.... 但係左右兩邊會CUT 左... 得返16:9 意義不大... 不如直接係投影機放大到16:9仲好

所以玩得2.35:1 ..... 一定要用返2.35:1 幕..... 當睇16:9時... 用窗簾傘住左右兩邊就得了

PANASONIC 既投投有focus memory !!! 非常好
回復

如果部投投有focus memory, 就冇咁煩lor....
chrisclw 發表於 2011-10-24 16:37

我哥D CHEAP CHEAP 投投...FOCUS 仲要手動...邊會有memory ar..
有既...自己個腦lor
回復

我哥D CHEAP CHEAP 投投...FOCUS 仲要手動...邊會有memory ar..
有既...自己個腦lor ...
benson26 發表於 2011-10-24 17:41

upgrade lor!!
回復

我依家都用緊anamorphic Len,
我係full time 用,冇因為係16:9畫面就唔用鏡
反而我會用投投嘅16:9mode 同cinema mode黎睇
只係最初校機時直接加埋anamorphic len去校focus同zoom
點解會咁做,因為加左鏡之後靚好多
睇唔番轉頭
回復

我依家都用緊anamorphic Len,
我係full time 用,冇因為係16:9畫面就唔用鏡
反而我會用投投嘅16:9mode 同c ...
dragonball911 發表於 2011-10-24 17:50

咁睇16:9 咪好怪LOR
回復

咁睇16:9 咪好怪LOR
benson26 發表於 2011-10-24 17:58

完全唔會,因為部投投嘅畫面mode可以幫到你
我睇髙清台都好開心
回復

回復 33# dragonball911

I totally agree. When you add it , don't need to change it again. It is just let your 16:9 panel fully in use. And it will also let your projector lamp have longer life to use. I will post all when i finished.
回復

有個問題困擾咗我好耐而唔敢裝anamorphic len,就係有人話裝咗之後D字幕會出唔哂,想向各師兄求証.
回復

完全唔會,因為部投投嘅畫面mode可以幫到你
我睇髙清台都好開心
dragonball911 發表於 2011-10-24 18:04

用16:9幕全程加lens播2.35:1冇問题?
回復

用16:9幕全程加lens播2.35:1冇問题?
rklpoon 發表於 2011-10-24 19:39

Len嘅作用就係用16:9睇2.35:1畫面
只係用Len 睇16:9就要事先調校好
否則就要校來校去好麻煩
夜啲我post啲相上黎
我諗大家會明白我講乜

評分

查看全部評分

回復

有個問題困擾咗我好耐而唔敢裝anamorphic len,就係有人話裝咗之後D字幕會出唔哂,想向各師兄求証. ...
Ayyk 發表於 2011-10-24 19:20

會有咁嘅事, 如果個字幕係打係個畫面下面,
但科技進步,呢個問題已經解诀左
好似Philips 9600咁
有字幕shift工能
我都入左一部, 方便好用!
只要戲時shift番啲字幕上畫面就得!
回復

Anamorphic Len

否則就要校來校去好麻煩
夜啲我post啲相上黎
我諗大家會明白我講乜

好啊
回復

否則就要校來校去好麻煩
夜啲我post啲 ...
dragonball911 發表於 2011-10-24 20:16

anamorphic 鏡頭長裝着
睇高清台, 用16:9 mode
字體冇變型
人物面孔身材亦合比例
睇16:9 movie, 畫面亦合理
最重要一環, 就係用16:9畫面睇 2.35:1 movie
用16:9 mode, 你會見到上下都有克bar
轉用cinema mode 之后嘅畫面, 上下克bar冇哂
用盡16:9幕

其實相對代表放大左1:2.35畫面
即係120" 16:9嘅幕
一般唔用Len只可睇100+寸嘅2.35:1畫面
用左Len后等如睇緊140+寸嘅 2.35:1畫面
唔知咁樣大家會唔會明白多啲

評分

查看全部評分

回復