新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: cckong

[其他] Anamorphic Len

咁你都好年輕
我嘅年代係三槍尾期
我玩過兩部三槍,都係barco
但佢令我學識校機
相對今時今日校機易左好 ...
dragonball911 發表於 2011-10-25 23:02

三槍机同依家d單眼机比, 就好以恐龍時代,己經结束.
我最尾部三槍机係NEC,好難較但亦好靚.
回復

三槍机同依家d單眼机比, 就好以恐龍時代,己經结束.
我最尾部三槍机係NEC,好難較但亦好靚. ...
ryanenen 發表於 2011-10-26 09:10

真的三槍嘅菲林味比現在任何制式都強!
回復

其實 3LCD 已經好似三槍機架啦!!!

CCD 既密度已經好先進... 控制NOISE... 速度...同兩年前都有所不同!!!

當年DC 仔4百萬像已經可以出到一張好靚既POSTER !!! 家陣D 機仔下下都千幾二千萬像.... 進步得都好多人驚!!!
回復

回復

工程仍在進行中, 因為仔仔很好奇成日攪住我, 唯有等佢睡咗再整.......
回復

初步安裝好了, 比想像中易裝, 但調校方面仍需要時間........

評分

查看全部評分

回復

初步安裝好了, 比想像中易裝, 但調校方面仍需要時間........
cckong 發表於 2011-10-27 14:00

師兄
是否可上啲有用鏡同冇用鏡嘅相,睇下分別!
回復

回復 67# dragonball911

唔好意思, 本來好快搞掂, 但仔仔病咗又發燒, 又仍未有工人, 似乎要遲些才可以繼續整呢件嘢..........到時完成了會有包膠的!
回復

回復 66# cckong

好似唔錯喎!
回復

回復 69# chrisclw

昨天裝上後只粗略較過吓, 很多位都未對好, 不能作準, 但發現原來成個畫面所有設定都要從新調校, 所以要用很多時間的, 還有字幕的問題, 即如果字幕是設置在畫面內的就沒問題, 如在畫面外黑bar上的就沒有了, 所以要配合可移动字幕的播放器, 或者觀看一些不需字幕的戲如港產戲和有粵語配音的动畫才可用得着這個len, 但我知大家都好心急想知道效果, 所以暫且post幾張相先, 而這些相我只是簡單地以手持拍攝, 並沒有set好固定位置和固定光圈等, 所以仍不能作準!
回復

工人將會到, 預計下星期可完成report。 雖然上面的圖未可作準, 但我仍向各位講解一下呢個len嘅用途係乜, 見有完整字幕的那張是未加len的, 大家可以在頂底見到黑色光的bar, 那區域也是投影機的panel的一部份, 但是那部份的像素仍未被用到, 所以只是有黑色的光bar, 而下面字幕被cut了一半那幅, 就是用盡了投影機panel內的所有像素, 大家可以見到畫面週圍完全無光的, 不過要配合len一起用之嘛! 唔知大家清唔請楚? 而在這簡單裝設下我本身對兩種畫面的不同都已心中有數......

評分

查看全部評分

回復

回復 71# cckong

我都在大陸訂了呢個鏡, 請問是否一定要2.35:1 幕先配合到?
回復

再來, 這張圖我是將投影機畫面的Y軸移上, 從而可看到完整的字幕, 但就要犧性頂部的部份畫面, 這是暫時沒有可移动字幕播放機的權宜之計..
回復

回復 72# david321

我個人是用緊16:9幕的, 而我亦傾向用16:9幕, 因對應不同畫面比例的电影時彈性比較大...
回復

回復 74# cckong

唔咳哂, 問埋一樣嘢大佬,如果panasonic ae-7000 個memory lens 同呢個鏡啱唔啱用?
回復

回復 75# david321

我不是大佬, 大家研究下交流分享心得姐。 我沒有看過這部機的資料, 只係印象中Panasonic自上一代已開始有Anamorphic這功能而且是不需要另外購置Anamorphic len都可以做到, 唔知有沒有錯?
回復

回復 76# cckong

鏡頭己到, 但新投投重要等, 好心急!
回復

工人將會到, 預計下星期可完成report。 雖然上面的圖未可作準, 但我仍向各位講解一下呢個len嘅用途係乜, 見 ...
cckong 發表於 2011-10-28 19:56

加用了len之后, 除左改善左克bar之外,
畫面情况有否得到改善?
有克bar的一張相,你是拉開len拍的、定係用投投轉mode嘅效果, len沒有移開呢?
回復

回復 78# dragonball911
分享一下, 這是我舊投投的anamorhic len 叫"whitney"
當時買都要萬幾銀港纸,
真係愈遲玩愈幸福!

我的是上死左係投投
只係用投投設定嘅mode去玩16:9 or 1 :2.35
畫面沒有放大縮小,
現時用的是有放大作用
回復

回復 78# dragonball911

已經7788了, 校好哂, 影哂相, 今晚應該可以完成呢個report, 不過做得未必十分好, 希望大家包涵!

評分

查看全部評分

回復