新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: cckong

[其他] Anamorphic Len

...........

NO

NO

YES

YES
回復

這不是2.35:1的畫面, 而是16:9的畫面, 所以用了這個function後反而會裁走了部份畫面..........

NO

NO

YES

YES
回復

大家會否發覺加了Anamorphic len後的畫面反而光過未加? 這是我在第34節回覆時有提過了"And it will also let your projector lamp have longer life to use......." 因為用了Anamorphic Zoom及加了鏡後整個畫面大了很多, 之後要將投影機的len zoom縮番小, 這樣會令到光線更加集中, 所以咪光咗囉!  所以需要再校低光暗, 或者可能用半光模式都夠, 咁樣咪會令到燈胆的壽命更長囉!
回復

大家會否發覺加了Anamorphic len後的畫面反而光過未加? 這是我在第34節回覆時有提過了"And it will also le ...
cckong 發表於 2011-11-2 01:48

好似色淡了些少??
回復

因我覺得只看相未必能令大家感受到分別, 所以會寫一段文字的總結去表達我自己的個人觀感, 要諗一諗點寫, 所以大家給我多些時間去諗嘢!
回復

回復 104# iwantbd

冇錯, 因為太光, 所以會淡色咗, 其實需要用校機碟再從新tune過畫面的, 但我暫時實在沒有時間去做這調校, 大家可見我只有深夜才有時間去寫report, 但唔post相我驚會被扣分 , 所以我會在最後總結時用文字去表達!

評分

查看全部評分

回復

因我覺得只看相未必能令大家感受到分別, 所以會寫一段文字的總結去表達我自己的個人觀感, 要諗一諗點寫, 所 ...
cckong 發表於 2011-11-2 01:56

放心-----一定支持!!
回復

總括而言, 呢個鏡連配件只共1千多元, 買時我問過賣方倍率是否很準確, 他(大老虎哥)很老實的答我:只能跟你說是1.3-1.33倍之間, 但鏡本身質數ok, 支架金工做得幾好, 絕對對得起這價錢! 上下左右調整的寬容度高, 使到安裝不太困難, 用後不覺得會影响畫質, 但買之前要查清楚合不合本身投影機用, 缺點是字幕問題, 但又唔關呢個鏡事, 及只可俾2.35:1寬銀幕的電影用, 比較了用與不用, 我本身因仍未有時間去tune部機, 應該tune了後好會靚很多, 所以太detail的不講, 只講my feeling, 加了鏡後多了電影感, 好像看3槍機的感覺, 亦即是菲林味重了, 立體感強了, 看到了畫面的前後深度, 當我看了套戲(Kill Bill)十零分鐘後移開支鏡用原本的模式去看, 只係立時sharp了, 但感覺就是回復番單槍機那種數碼味道, 如果喜歡看科幻片及很多電腦特技的戲, 加了呢支鏡可能不適合你, 因畫面會有些少柔化, 不會邊位很利及清晰地數毛毛, 但如果你是喜歡觀看沒有電腦特技的戲, 甚至很喜歡看以前的舊片, 如齊雅哥醫生....., 日本60-80年代的戲, 如鐵道員, 聽講當時用的是很高質數的蔡司鏡拍攝的, 這些戲的畫面不會像現今用數碼機攝的戲那樣清楚得咁厲害, 但就有充滿景深立體感階調自然即是菲林味, 你用埋這個鏡去觀看, 包你返唔到轉頭, 最後我想我會為咗呢個功能而去物色一部可以移動字幕的播放器, 不知各c hing有沒有好介紹? 我所知的只有philips及開博爾, 還有沒有其他呢?
PS:特別要多謝偉大的祖國及大老虎兄, 你令到我終於能夠達成了多年來的心願!       (完)

評分

查看全部評分

回復

總括而言, 呢個鏡連配件只共1千多元, 買時我問過賣方倍率是否很準確, 他(大老虎哥)很老實的答我:只能跟你說 ...
cckong 發表於 2011-11-3 00:10

oppo-95可移字幕!!

再次多謝分享!!
回復

oppo-95可移字幕!!

再次多謝分享!!
iwantbd 發表於 2011-11-3 00:19

老實philips9600只係三千多元
畫面質素唔差,真係性價比ok架!
回復

老實philips9600只係三千多元
畫面質素唔差,真係性價比ok架!
dragonball911 發表於 2011-11-3 02:00

可移動字幕嗎?
回復

Anamorphic Len

多謝師兄分享先,十分精彩嘅報告。
睇完攪到我都心郁郁想買個番黎玩下。
Thank You Very Much ^.^

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

多謝CCkong兄分享,十分精彩
回復

總括而言, 呢個鏡連配件只共1千多元, 買時我問過賣方倍率是否很準確, 他(大老虎哥)很老實的答我:只能跟你說 ...
cckong 發表於 2011-11-3 00:10

莫講千多元anamorphic len, 上萬以上既len都會有失真情況出现.
如果吾用2.35:1 幕, 我覺得吾用anamorphic len会方便d同少d影象失真.
回復

可移動字幕嗎?
iwantbd 發表於 2011-11-3 02:04

就係有字幕shift才買它
還有另一優點就係起動快
回復

本人並不喜歡齋吹唔做, 一定做埋!

評分

查看全部評分

回復

本人並不喜歡齋吹唔做, 一定做埋!
cckong 發表於 2011-11-3 18:12

好野!立即可解決字幕問題
可安心坐定定睇戲!
回復

回復 117# dragonball911

多謝Dragon兄推介, 3千头, 質數唔差喎! 我覺得幾抵呀!
回復

回復  dragonball911

多謝Dragon兄推介, 3千头, 質數唔差喎! 我覺得幾抵呀!  ...
cckong 發表於 2011-11-3 19:47

除左顏色比較容之外
真係幾多優點,起碼幫到我地啲字幕友先!
回復

多謝師兄分享,攪到心郁郁想買番個
回復