新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: kenho

[分享] Entreq 的地極箱子

唔辛苦, 唔辛苦 , 多謝支持!

並祝 Happy New Year !!!

回復

kenho 發表於 2011-12-31 10:37
唔辛苦, 唔辛苦 , 多謝支持!

並祝 Happy New Year !!!

回復

如果喇叭有si si聲(由前級經訊號線傳過來),用地盒可以解決嗎?
再請問有冇比較過用埋同廠線嘅水線接地盒同用其他線接機殼再接地盒,效果有分別嗎?
回復

frankyhpm 發表於 2012-1-2 21:15
如果喇叭有si si聲(由前級經訊號線傳過來),用地盒可以解決嗎?
再請問有冇比較過用埋同廠線嘅水線接地盒同 ...

Dear 師兄,

正常情況是一定適用的, 不過若要對正下藥, 必先要找出噪聲根源所在, 才可一擊即中。
而 Entreq 地箱是針對這類干擾而設, 因此功效是十拿九穩, 但如若噪聲是因線路毛病所產生的話, 那不論是地箱或電源處理也是幫之不上了。
Entreq 的原裝地接線 有紅銅及銀銅線兩種 , 以銀線的功效最好, 因為噪聲主要是由高頻構成, 而銀當然是利於高頻通過, 比銅的反應更佳, 而紅銅比一般銅料相對純度較好, 含豐富電子量, 用以作為地引線亦是十分不錯的選擇。
回復

Entreq 地接線

銅線

銀線
回復

幾時輪到我呀
回復

kenho 發表於 2012-1-4 16:47
Entreq 地接線

Hi Ken gor, 可唔可以pm我地線個price... 而家用緊diy個d感覺麻麻地
回復

Jerjer 發表於 2012-1-6 20:25
幾時輪到我呀

Dear 師兄,
根據最 update 消息, 應該在月中至月尾時間到貨香港 , 農曆年前一定有得玩, 不用吊癮了
回復

andycola 發表於 2012-1-6 22:39
Hi Ken gor, 可唔可以pm我地線個price... 而家用緊diy個d感覺麻麻地

Dear 師兄,
巳發了消息給你, 多謝支持
回復

Hi Kenho

Have u played with the Cleanus product ?
回復

kenho 發表於 2012-1-7 12:14
Dear 師兄,
巳發了消息給你, 多謝支持

Thanks king gor, 地盒已有,想配返d地線,可否再pm個price 比我
回復

melmeow 發表於 2012-1-7 16:54
Hi Kenho

Have u played with the Cleanus product ?

Sorry 師兄,

代理未有 Send 給小弟測試, 所以不敢評論 , 不過以地箱的質量來評估, 應該是信心十足的
回復

andycola 發表於 2012-1-7 17:22
Thanks king gor, 地盒已有,想配返d地線,可否再pm個price 比我

Dear 師兄,

你需要的是銀或是銅 ?  長度是 1.6M or 2.2M ?  义頭、RCA or 3.5mm 插頭 ?
回復

kenho 發表於 2012-1-9 12:30
Dear 師兄,

你需要的是銀或是銅 ?  長度是 1.6M or 2.2M ?  义頭、RCA or 3.5mm 插頭 ?   ...

Hi Ken gor, 我想要銅,1.6m, 叉去叉同叉去rca
回復

andycola 發表於 2012-1-9 16:00
Hi Ken gor, 我想要銅,1.6m, 叉去叉同叉去rca

Dear 師兄,
已發短訊給你, 請查看, thanks !!
回復

kenho 發表於 2012-1-9 16:13
Dear 師兄,
已發短訊給你, 請查看, thanks !!

Ken gor, can u check pm

仲有銀個條係咪好過銅好多?
回復

andycola 發表於 2012-1-9 16:31
Ken gor, can u check pm

仲有銀個條係咪好過銅好多?

銀當然好點呢 Entreq 的原裝地接線 有紅銅及銀銅線兩種 , 以銀線的功效最好, 因為噪聲主要是由高頻構成, 而銀當然是利於高頻通過, 比銅的反應更佳, 而紅銅比一般銅料相對純度較好, 含豐富電子量, 用以作為地引線亦是十分不錯的選擇。
回復

kenho 發表於 2012-1-9 12:23
Sorry 師兄,

代理未有 Send 給小弟測試, 所以不敢評論 , 不過以地箱的質量來評估,  ...

cleanus 在网上也找不到 review....只懂是电源静化器
回復

melmeow 發表於 2012-1-9 18:20
cleanus 在网上也找不到 review....只懂是电源静化器

資料如下:
R   Cleanus.jpg
回復

CleanUs 如同一個大型的 AC 電容濾波器, 只需接在 AC 電源上, 所有相同電相位的雜訊高頻都會被 CleanUs 吸走過濾掉, 那電源就保持在潔淨平衡之中呢。
回復