新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 63790|回復: 215

[BD播放機] 先鋒LX55初部測試報告 Part 1+Part 2+Part 3(完)

等咗成兩個月今日終於可以有新嘢玩,睇完份說明書好開心HDMI聲畫真正可以設定獨立出, 即係HDMI main 可以獨立出畫唔出聲而HDMI sub 可以淨係聲唔出畫,希望會帶來更乾淨嘅聲音及更高質嘅畫!

另外部機都幾輕手,不過算啦平嘢係禁上下

雄哥你要嘅內臟圖!

由於器材唔同都會有所影響結果,故以下資料供各位參考
測試器材如下:(並非名貴器材,請見諒!)
BD機 -  先鋒LX55 (電源線 Kharma SR + Oyaide 004頭尾)
AV前級 - Gary 12 (電源線 Nordost 滑蝦拿) (過機線 Madison Audio Extreme 1 x5)
後級 - 老麥MC205 (電源線 JPS Aluminata)
SPK - 前置 Dynaudio S1.4 / 中置 Dynaudio SC / 後置 MK SS150 / 十仔 Procella P10
SPK線 - 前中後 敏力LS502
HiFi架 - Taoc ASR3 + SP500
投影機 - JVC X7
HDMI線 - (畫)BD機去投影機 Audioquest Coffce 10M / (聲)BD機去AV前級 Audioquest Diamond 1M

只係好初部測試:
開時間95 win (55都算快,而且同95一樣一開著機就可以disc open)
操作55 win (55只係較爽少少)
Load Disc 95 win (55個讀碟時間較慢,但都算唔錯)
機身溫度 55 win (55冇後置風扇散熱但機頂及機底都比95溫度低)
畫質 平手 (因為我個95摩改咗幾千蚊所以有d唔係禁公平,但初部測試喺冇調較過嘅情況下55 win, 不過55 可以調較嘅設定比95少,所以如果調較好後有機會95 win番轉頭,都係等我玩熟d才有答案,另外要留意如果55喺冇任何setup下d黑會睇少好多嘢=黑過頭)

聲音 都係平手先 (都係初部測試55會聽多d嘢,例如功夫熊貓ch.16背景d蟲叫聲聽多d, 拆彈雄心ch.6 d風聲都明顯聽多好多,人聲亦較出,至於演唱會、速度、低音、包圍感及質感就冇時間試)

搖控 95 win (雖然55個控靚仔d,但冇背光,所以.....)
HDMI 55 win (已試過兩個頭真係聲畫獨立分開)

明天再試DVD質數,3D表現,演唱會等等..

可能會有人問93、95、55邊部好,我初部見議係用緊95就唔好換,因為聽歌係呢部嘢嘅賣點(除非你唔聽歌),至於93用家可以考慮下(不過都係等我聽日試清楚d再算),93、95都未買嘅朋友可以先考慮55先cp值高嘛!

以上都係小弟個人見解同測試,只供參考不可作準!希望幫倒各位啦!

多謝各位嘅評分!感謝!

------------------------------------------------------------------------------------------------
Part 2 (18/11)

畫質2 平手(今日再試其實係兩種唔同風格,95黑位中細節多畫面較自然,55黑色結實層次較分明,喺顯示器上調較都有幾大出入)

音質2 平手 (唔再評論邊個好聲d,因為音質嘅嘢好個人化)

音效 55 win(細節聽多咗呢個係好肯定,包圍感,五個聲道嘅連冠性都係55較好)

3D 55 win (如果你係玩3D TV or PJ嘅話55 都win 得幾明顯,黑位好實淨,層次好分明,空間就好少少)

演唱會 平手 (95音色較自然聲音較悅耳,55人聲較出、現場感較及節奏感較強,但由於未run in過所以有輕微薄聲)

各位抱歉ISO、DVD、低音測試要稍後先可以再試!請見諒!
其實部機兩日來玩咗3個鐘,都幾多驚喜,越玩越開心,不過有少少嘢分享吓,如果你部TV setting少嘅就要留意部55連對比度、光暗度、加瑪都冇得set架,所以買前要留意,但當然啦部player 質數差部TV有十億個setting 都冇用啦!

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Part 3 (19/11) 完

ISO 未能成功playback (麻煩其他師兄幫手試試,皆因隻HDD都係問朋友借唔知格式有冇問題)
DVD 畫面尚算乾淨,只係好簡單敢試,都算收貨!

評分

查看全部評分

New toy. enjoy it.
回復

有無相?
回復

qq1122yq 發表於 2011-11-17 17:34
有無相?

珍姐我未返屋企所以冇相住!見諒!
回復

?$ 等你report,最好試埋可否播external Hdd BDMV file,3q.
回復

rklpoon 發表於 2011-11-17 17:40
?$ 等你report,最好試埋可否播external Hdd BDMV file,3q.

直接同代理攞所以不便透露價錢!抱歉!至於HDD我冇玩開所以..
回復

Report ar ~
回復

kleehkg 發表於 2011-11-17 17:47
Report ar ~

好!今晚我會盡快出包膠!
回復

xyzero 發表於 2011-11-17 17:49
好!今晚我會盡快出包膠!

Wait for you then..........
回復

xyzero 發表於 2011-11-17 17:46
直接同代理攞所以不便透露價錢!抱歉!至於HDD我冇玩開所以..

咁街价約多少?3q. 其它表現report都殺.
回復

不過我對部機都唔會有好高期望!唔好輸俾部95太多就已經ok
回復

Pioneer BDP-LX55 ,
can it 睇老翻 D9 ?  Can it play  DVD in MPEG / RMVB format ?  

Pioneer BDP-LX55 有沒有越獄firmware 的? 破解是開心版還是改全區碼 ?  

^_^ Thanks~

回復

xyzero 發表於 2011-11-17 17:52
不過我對部機都唔會有好高期望!唔好輸俾部95太多就已經ok

唔輸太多已經係贏好多!  
回復

rklpoon 發表於 2011-11-17 17:51
咁街价約多少?3q. 其它表現report都殺.

街價$3280,report要等一下!
回復

msms0118 發表於 2011-11-17 17:54
Pioneer BDP-LX55 ,
can it 睇老翻 D9 ?  Can it play  DVD in MPEG / RMVB format ?  

呢個我就試唔到!我得A區碟!
回復

+1嚿水換電話!
回復

qq1122yq 發表於 2011-11-17 18:07
唔輸太多已經係贏好多!

敢又係喎
回復

最平嘅玩具先鋒LX55 終於入手啦(附圖)

等包膠
但D料同部細佬差唔幾呀

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

咦?份電源同4110一樣!
回復

師兄你之前用開咩 BDP,可以兩者比較嗎??
回復