新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: rklpoon

[請教] 你地部Magiv TV 用幾耐到壞,壞甚麼

差不多2年都ok
回復

用咗上綱後經常死機。
回復

用咗三年,壞兩次牛,最近一次廠換了新款牛,另外師傅建議墊高部機頂盒幫助散熱。
Jwong
回復

jwong 發表於 2011-11-20 10:05
用咗三年,壞兩次牛,最近一次廠換了新款牛,另外師傅建議墊高部機頂盒幫助散熱。
Jwong ...

3q,換新火?$ Any pic pls?  已用大隻象棋墊高部机.
回復

我用了這個超DC銀線火牛給MTV5000D...從未看到MTV的影像有這樣鮮豔,就其是黑底非常自然!

回復

Sunny 發表於 2011-11-22 11:55
我用了這個超DC銀線火牛給MTV5000D...從未看到MTV的影像有這樣鮮豔,就其是黑底非常自然!

隻牛分分鐘貴過部MTV.
回復

5000D轉7000D,都冇病冇痛.用得好滿意.
回復

rklpoon 發表於 2011-11-22 13:04
隻牛分分鐘貴過部MTV.

是呀,但效果原全改善很多!
回復

有無師兄買過邊隻MTV代用牛(12V,200mA)好(幾拾元貨色)同係邊度買?3q.
回復

Sunny 發表於 2011-11-22 14:19
是呀,但效果原全改善很多!

是製成品定diy,?$
回復

我用第一代5000到而家都用緊冇問題。最多都係HDD出問題,因為MagicTV用Linux嘅Ext2 file system黎錄影,佢唔support journaling。如果你久唔久冇正常熄機,日子有功,d file block linkage會亂,變成read唔到。下次開機會fail。呢個問題可以用Linux嘅tool攪掂,不過要開機整同埋要識Linux command。
回復

有無師兄去過科學園維修MTV,分享一下經驗,如可否即日取机,換零件,火牛有無保用期?3q.
回復

Re: 你地部Magiv TV 用幾耐到壞,壞甚麼

原本昨晚收工即興去SSP買旅行迷你wifi路由器及配MTV火牛,但無帶原裝牛,spec又記得不肯定(model 3100d 12V 2000mA), 兼且价錢過百,又可能机底板有事,買左分分鐘total loss,博唔過,都係要去科技園一躺.

後日星期六短週(真羨慕人地5 day work week),但驚人多得半日分分鐘不能即日取机重大穫,於是今日放假走—轉...
回復

搭火車去沙田站轉乘27號綠van直達科學園(山長水遠)

. uploadfromtaptalk1322101789995.jpg

放低部机等師父check同報价,預計兩粒鐘,跟手要求update 埋firmware, 原來舊机都有"網絡版",可以在屋外透過手机上網預約錄影,正.(其實可能已有此功能很久,我唔知gei,但科技日新月異,電子產品features眾多,以往貪功能多買高型號產品,但用來用去還不是基本個d,以我個人經驗黎計).

現正在大家樂歎咖啡,上網,痴痴地等...

好左有免費wifi上網,上/下傳速度有10Mbps,分分鐘快過手机3G.

回復

Magic TV 唯一壞處就是維修時山長水遠,有即日取回還好!我部5000D 都差不多4年了,近日換了新火牛,畫質又有改進!
回復

成粒鐘都未報价,打去問話壞火牛$150,現去取.
回復

換左隻火牛,外型好似手提電腦個d,$150,保用一個月,臨走"送"賣廣告璟保袋一個.

回復

修理完check机交收,負責人提示話:-

1) 如不是接駁5.1多聲道amp/喇叭,最好將音效位元流(bitstream)輸出關掉(會穩定d).

2) 如無需要,最好將"時光倒流"設定為off,否則就算平時用MTV黎睇電視都會background recording,浪費/傷Hdd.
回復

我早上去MTV(9:50),得我一個客,一個鐘頭後返去取机有成三、四個客黎維修/取机.有兩個整大机(7000D),fast forward 自動reboot及網絡問題(羅唔到IP).

Counter 姐姐話星期六較人多,10點後黎多數無得即日取,尤其是大机(維修較複習).另可搵速遞公司交收.

另外大机streaming 好似話Android phone都得,又晤係好肯定(早幾日打電話問答未得/唔知),有興趣用家可電郵跟進.
回復

得閒啪一啪粒大制一晚等佢抖下,會襟用啲!
回復