新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 44234|回復: 45

[分享] YAMAHA超低音調校篇

自從上次YAMAHA RX-A3010 Show多次近距離與毒氣王Patrick一齊set機之後,係佢身上學咗唔少調校秘技,一於趁住幾日假期,閉關調好對雙sub,兼且同大家分享一下我嘅調校心得。

我參照咗毒氣王選用嘅調機片段"變型金剛 3"Chapter 20,狙擊手從大廈偷襲狂派果三吓槍聲,先係部BDP度 set 定 A/B repeat,因為呢幾o野好狠,可以好容易咁分出超低音嘅細微分別,好適合用嚟調校 Phase、Layout、Level 同埋 EQ...

第一槍

第二、三槍

擊中

先睇睇圖了解一下我家居的器材擺設....

註:睇戲時先會將梳化移去中間位

準備好試機片段之後,先熄咗後面隻Revel sub 嘅 power,點解唔直接係部AMP度set呢?因為實地試過,只係部AMP度set某隻sub off的話,其餘果隻sub會大聲咗,即係話訊號唔係獨立俾兩隻sub嘅,所以一定要熄咗其中一隻 power 嚟教。以下落嚟嘅調教除咗Layout之外,全部都係先熄一隻 power然後獨立調校另一隻,而兩隻sub都係將音量調至12點位置做參考。

先熄咗隻 Revel 試 MK 嘅 Phase,聽一聽隻 Normal 定係 Reverse 會實淨d

之後再熄咗隻 MK 試隻 Revel

反覆嘗試幾次之後都係覺得兩隻同時set normal會實淨d...

跟住落嚟就係set EQ。由於我兩隻 sub 各有所長,MK出名夠狠,而Revel墊底不俗,所以我利用EQ調校將佢地嘅特性盡量發揮!因為Y記中階AV AMP係可以獨立調教兩隻 sub 數據,而佢嘅 EQ 設定亦甚有彈性,當中有三個唔同嘅設定,包括(1) 設有四段band可供調節 (band),而每段 band 可以+6db又或-20db,甚至將兩段band重複一個 Hz 加至12db或減至40db;(2) 四段 band可以隨意微調 Hz (Freq),仲有 (3) Hz 同 Hz 之間可以調校 Q 值嚟減低band與band嘅影響力,總之就好玩;同埋好難玩啦...

因為MK主打Punch打心口位,而墊底可以完全唔洗預佢交番俾Revel做,
所以先將第一個band改到最低嘅31.3Hz將佢-8db,再將Q值調到2.520減低影響隔離個band

第二個band我將佢調校到49.6Hz,呢個位打心口已經開始感覺到,
所以重+5db,Q值維持1.00與之後個band保持線性

第三個band調校到62.5Hz,+4.5db延續心口位,Q值維持1.00

最後一個band調校到125.0Hz,因為唔希望同前、中置設定之低頻(80Hz及90Hz)重疊,
所以將Q值調至1.587加強滑落位,然後一直減至-1.0db為止

大致滿意 MK 嘅 Punch...

搞掂完隻 MK,就輪到炮製隻 Revel。Revel特性墊底量大,所以唔可以俾佢同隻MX-250重疊太多,否則果段好易會矇!

要將最低果浸帶起,所以先將第一個band調校到最低嘅31.3Hz將佢+2.5db,Q值唔郁維持1.00

第二個band調校到39.4Hz,+2db已經足夠,Q值維持1.00與之後個band保持線性

第三個band校至49.6Hz,呢段已經開始同MK嘅頻段重疊,
所以只+1.5db讓佢開始滑落,Q值亦跟隨調至1.26

最後個band教至78.7Hz,Q值大幅加至4.00令此段直線下墜,之後再將佢減至-4db

校好兩隻sub試聽一下,果然三吓槍聲幾大分別,
MX-250 "櫈櫈聲",而Revel"轟轟聲",正...

最麻煩嘅EQ終於set好,跟住落嚟嘅就比較簡單,就係調校Layout。Y記有三種唔同嘅擺位設定,分別係Left + Right;Front + Rear;同埋 Monaural x 2,由於我兩隻sub擺位係一前一後,所以我一直都係參照部AMP嘅預設去設定為 Front + Rear,但毒氣王話超低頻變數好大,好易被家居佈局同家俬擺設影響,所以都係耳聽為實。

開晒兩隻sub邊聽邊轉設定,估唔到三個設定裡面,Front + Rear係最無料嚟,
唔好問我點解,可能係互相抵消咗d低頻都未定。

反覆係Left + Right 同埋 Monaural x 2 之間不斷A/B 比較,
原來Left + Right低頻係最實、最行...

到最後Level一欄,呢part真係好講求用家嘅喜好,小弟初玩AV時認為只要超低夠"行"、夠狠、夠勁就代表套器材堅,不過玩得多聽得多,先發覺黃金比例先至係最重要。超低頻調得太多會蓋過好多細節位,影響成套器材嘅整體表現。到呢個位,我建議大家用多幾隻經常試聲嘅BD去調校,我就梗係攞番隻試機天碟"功夫熊貓"試幾段啦!邊睇邊聽調校音量就可以了。

話雖然靠自己口味嚟教啫,但點都有少少技巧嘅,都係先熄咗隻Revel齋聽MK,
調到支槍可以"行、狠、勁",但唔可以變咗支炮。

跟住開埋隻Revel同MK一齊聽,調到墊底接住punch位出就啱晒。

原本兩隻係要加多3db,不過唔想部AMP太大level輸出俾兩隻sub,
所以直接扭大兩隻sub嘅音量至1點位置。

大炮踏腳果吓好有質感

爬上去攞炸彈時"boom..boom..Boom"夠狠

天橋對話時心跳聲出番嚟

正...,得咗...

調校好睇戲subwoofer設定,當然要set多個俾睇演唱會用啦!或者你會問,乜聽演唱會同睇戲有需要唔同嘅設定咩?當然有啦!睇戲講求刺激、埋身,但聽演唱會就希望舒服、耐聽、像真。而我隻MX-250因為太punch太硬嘅關係,演繹鼓聲時都幾難聽,所以要係EQ同Level作出相對性嘅調整。

先將前、中置由原來嘅small轉為large,增強前面音場嘅質感。

將隻MX-250 EQ大幅度減低,令難聽嘅Punch聲降低。

Revel墊底聲相對較適合聽演唱會,所以會擔起大旗,而EQ亦比較線性。

最後Level都係同調校睇戲一樣,
互相配合之下聽多幾首歌就好易搵到合適音量,
我就攞咗隻Hitman Return嚟試喇!

今次的Subwoofer調校篇,只是憑著小弟累積玩AV的十多年經驗;
使用過四代Yamaha AV AMP過來人身份;
以及從毒氣王中偷師後而編寫出的,
當中可能有不少謬論請大家千萬不要見怪。
而所有設定及數據只是透過小弟套低級器材調校得出,
絕對不可以完全套用於閣下的優質器材,謝謝...

係唔係我所講咁堅?信不信就由你喇!

評分

查看全部評分

支持!!
回復

好有heart嘅一篇分享  
但係條EQ嘅Freq及Q值,真係要高人指點先識玩!

而小妺setting上,十仔用同一EQ及音壓
睇戲ok,聽演唱會又可以剛剛好無over
真係要搵日再上你度取精或黎我度食撻取卵...
回復

qq1122yq 發表於 2011-11-25 10:32
好有heart嘅一篇分享  
但係條EQ嘅Freq及Q值,真係要高人指點先識玩!

未上嚟取卵之前,不如你掉個Subwoofer set-up圖上嚟俾大家學吓o野先好嗎...
回復

SVS

MK

回復

qq1122yq 發表於 2011-11-25 11:24
MK

嘩...! 同我嘅set-up都幾大分別喎...
回復

所以咪叫你黎我度食撻取卵囉,聽吓個分別...
回復

qq1122yq 發表於 2011-11-25 11:37
所以咪叫你黎我度食撻取卵囉,聽吓個分別...

食撻? 膽固醇好高個喎...
回復

pepsiman 發表於 2011-11-25 11:45
食撻? 膽固醇好高個喎...

玩SM可以消耗卡路里...
回復

qq1122yq 發表於 2011-11-25 11:51
玩SM可以消耗卡路里...

回復

qq1122yq 發表於 2011-11-25 11:24
MK

How above the setting on band 2,3 and 4?
回復

How above setting on band 1,2,3
回復

randyma 發表於 2011-11-26 19:51
How above the setting on band 2,3 and 4?

只有調整band1...
回復

換左JL後依家 睇演唱我都把前、中置由原來嘅small轉為large SW減去3db
回復

terry-chui 發表於 2011-11-27 10:25
換左JL後依家 睇演唱我都把前、中置由原來嘅small轉為large SW減去3db

睇戲時SW相對起聽演唱會時比重會較重,相反;佢只係做一個綠葉嘅角色,傍吓個墊底已經好足夠...
回復

我個外診仲要等到幾時..
回復

benson26 發表於 2011-11-27 19:15
我個外診仲要等到幾時..

儲緊盤川...
回復

我呢排玩低咅EQ後,低音的 PUNCH 及低個浸有料到,不過老闆及阿女有微言,佢地話呢2日震 side.有d頂吾順.
回復

有機會來參觀下學下野就好啦
回復

randyma 發表於 2011-11-29 11:39
我呢排玩低咅EQ後,低音的 PUNCH 及低個浸有料到,不過老闆及阿女有微言,佢地話呢2日震 side.有d頂吾順.{:5_4 ...

你大小老闆話震晒,係o係個家庭影院區內,定係o係個房度感覺到先...
回復