新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 3673|回復: 9

[財經] 抽唔抽周大福

今日開始招股, 大家抽唔抽?
單選投票, 共有 14 人參與投票
28.57% (4)
21.43% (3)
14.29% (2)
14.29% (2)
21.43% (3)
您所在的用戶組沒有投票權限
抽少少啦 .... 有老千股成份 !
回復

大玩偶 發表於 2011-12-5 10:25
抽少少啦 .... 有老千股成份 !

分分鐘又係長hold 必死的股, 但相信中短途爆炸力唔弱
回復

cyberken 發表於 2011-12-5 11:29
分分鐘又係長hold 必死的股, 但相信中短途爆炸力唔弱

有機會成為  一線股 ?

分段持有 ?
回復

大玩偶 發表於 2011-12-5 12:39
有機會成為  一線股 ?

分段持有 ?

市場估緊會變blue chips 嘛
回復

cyberken 發表於 2011-12-5 16:25
市場估緊會變blue chips 嘛

咁即係要訓身...供股都要月月入貨 ?
回復

講真佢真係貴....同埋佢D 業務太多UNKNOWN...睇D 機構投資者入完又走走完又入..
我情願揀六福
回復

francis_leung21 發表於 2011-12-11 18:23
講真佢真係貴....同埋佢D 業務太多UNKNOWN...睇D 機構投資者入完又走走完又入..
我情願揀六福 ...

六福似造大三角,穿的機會頗大
回復

其實圖呢家野..睇你點INTERPRET..我話守住上升又得...你話做大3角又得..
我只係覺得內需仲要係貴價野...呢個TREND 會不停咁炒落去..只係熱潮仲係道...就唔怕佢唔升返上去...再加上PE 低....佢業績又好...跌佐方佢唔會升返上去咩..
你買D 咩新能源...3,4 線股就怕JEI...呢D 股使乜怕佢唔升..你覺得佢個價值值就得
回復

富豪抽新股不是為了賺錢

http://blog.sina.com.cn/s/blog_5efa65540102dwav.html
20111212(2011-12-13 16:08:34)轉載▼標籤: 股票分類: 港股

周大福(1929)定價於每股15元,為招股價範圍15至21元的下限。若以下限15元定價計,周大福截至2013年3月財年,預測市盈率約15倍。市場拿它跟美國上市的Tiffany比較,認為以美國收市價計,截至明年1月的財年,預測市盈率約15.9倍。因此,15倍的周大福估值並不高。其實這樣的比較並不完全正確,因Tiffany不是新上市,因此其盈利水份含量絕對少,故此市盈率真確性比較高。周大福的上市保薦人為高盛、摩通及匯豐,三個都是金融高手,優秀的低買高賣技倆就是它們競爭力核心。

另外,很多人都喜歡跟風,就是跟富豪抽新股。不過根據筆者的非正式統計,富豪的紀錄是輸多過贏。那是不是代表富豪眼光不好?當然不是,只是他們入股目的不同於散戶。散戶抽新股為了在股價上獲利,而富豪抽新股則是為了撐腰,表示支持。怎樣才是最好的支持?就是明知估值高,明知輸錢機會大,但是一樣入股,這樣才是最有誠意的支持。

相反,作為炒家的索羅斯因為不需要對香港富豪撐腰,所以外圍市況差一點,一認為值博率低了,就馬上撤銷周大福4000萬美元的IPO申請。而筆​​者認為索羅斯不看好黃金價格也是他決定撤銷IPO申請的其中一個重要理由。其實經營黃金買賣的品牌商,其性質跟貿易商很相似,盈利來源都是來自低買高賣,品牌對於其產品的增值實際有限。如果黃金價格大跌,不論你品牌有多響噹噹,你的價格都無可避免要大跌。因此,所謂的市盈率15倍,其實不確定性是挺大的。現在市場上有很多市盈率在10倍以下的“便宜貨”,作為炒家的索羅斯的確是沒有必要去博
回復