新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 45561|回復: 99

[影音組合] 一代線王Hintel的家

火.. [複製鏈接]
Hiendy 家訪交流室 ( 2010年9月號 之二 )

編輯&圖片:  Pepsiman
文字:   豬賓賓

大家好,賓士兄弟(百士佬&豬賓)又同大家見面.... 本應家訪交流室係每個月同各位見面一次,但係反應實在太熱烈,Pepsiman個電話比人打爆咁濟.... 為咗答謝大家嘅支持,依家每個月我哋會出勤兩次.... 到訪各位影音愛好者家中交流一下,如果未輪到嘅朋友,我哋會盡快安排,再次多謝各位捧場...  
    言歸正傳,眾所周知,屯門有位T姓影音大師開班受徒... 但其實......呢樹仲有位隱世猛人,人稱線王(網名 hintel)所在,今次家訪交流室好榮幸可以訪問呢位高人,好讓我哋揭開線王呢塊神秘嘅面紗....

一個線王的誕生!

其實在讀書時期嘅hintel,已經係一個非一般嘅學生,雖有點胖,但玉樹臨風... 外表不算俊朗,不過心思細密... 朋輩愛聽四大天王,他獨愛蔡琴;男同學愛溝女唱K,佢偏玩HiFi ..... 因年青時銀両不多,所以hintel就經常到深水埗一帶搜羅一啲平價而且C/P值高嘅線材,例如: Mogami、Canare、Gotham、 Northwire、Belden等等.....,買回家後就自己DIY... 久而久之,對線材嘅結構、聲底、以至特性都有深入嘅了解,從而產生濃厚嘅興趣,朋友間對於線材有什麼問題,都第一時間揾佢問一問,所以就被朋友冠以線王之美譽了....

要訪問hintel 呢位猛人,唔多唔少會有啲緊張... 可能係咁嘅原故,訪問當日,筆者竟然落錯車,搞到要步行二十分鐘才到目的地... 而另一邊廂,三個儍佬(Pepsiman、kleehkg、hintel),就從荃灣抬隻重六十幾磅重嘅 JL110 到主角屋企作一個十仔PK 戰... !!!

公仔佬嘅JL十仔慘被倫為汽車喇叭

高佬KEN一手攬住隻JL孔武有力

為咗保住隻JL十仔,出動三個大漢一齊抬

一行本應四人,期間兩位屯門之友daken和stanley2468聞風而至,令是次家訪更加熱鬧...

既然稱上線王,線材方面一家唔會馬虎,等我同大家介紹一吓...

器材列表

TV  :Panasonic 42PY800 Plasma (PC:古河314AG II)

AMP:Pionner VSX-LX51 (PC:Oyaide 2.0, HDMI: supra HF100)

BDP : SONY S370 (PC:原裝Cable, hdmi: saec 810) (家訪後購入)

POWER AMP: Adcom 7400 (PC:原裝Cable ,RCA: oyaide pa02)

MEDIA PLAYER : M3 (PC:nanotech 301, hdmi: supra hf100)

SPK :Monitor Audio BR5 + BRLCR + BRFX

BR5剪咗個箭豬頭好有型

BRLCR中置放o係地下以木腳墊高射向皇帝位,聲畫合一

BRFX後置擺放在皇帝位兩側,包圍感不俗

喇叭線選用敏力線行Double run bi-wire

SUBWOOFER :SunFire HRS-12 (PC: AET HCR EVO, RCA: taralab rsc sub)

識得用pepsi-pizza,高手中嘅高手

STB :MTV3000 (PC: 古河314AG, hdmi: supra hf100)

POWER BAR:  Oyaide MTS-6 (PC: Northwire double run)

Game centre: Xbox360 (PC: nanotech 4003, hdmi : qed reference)

超低音之擺位

測試以M3作訊源,此機俾到筆者初步嘅感覺係操作反應十分之快,而且菜單及wallpaper亦很美觀... 首先播放末世天書和蜘蛛俠3,一貫 Monitor Audio 嘅爽快聲底,中置出人聲亦十分圓潤,音場亦很連貫。試末世天書Chapter 11攻打木屋一段,清楚聽到手動機槍聲在屋內轉了一圈...而蜘蛛俠3 主角與小綠魔追逐一段,襯底嘅管絃樂聲亦十分好聽... 使到成段戲嘅氣氛都有所提升,聽得出hintel很用心去調校。試完呢兩段,Pepsiman與kleehkg都覺得低頻有啲焗促同帶點朦... 拍檔立即提出改變超低音之擺位,由原先左後方牆角,改為右前置旁邊,再將原先前後擺放嘅前置,擺回在同一距離。

從新再試以上兩段戲,聽出嚟啲低頻係開揚兼生猛番... 但係就變得冇咁實淨;咁點做好呢?拍檔走近超低音將相位作每45度之調校,由0、45、90、180 度,每個相位聽一次,得出嚟嘅結果係45度相位低頻最實淨,力感最好...{:5_528:}
Pepsiman表示:一般玩家認為相位係從十仔嘅擺放位置而設置度數,不過實際環境往往會影響出嚟嘅效果。而我認為要調校好一隻十仔,最好就係搵個兄弟幫手,一邊聽一邊調校相位,直到低頻最實嘅時候,就係最佳嘅設定...
調校好位置及相位後,已經冇晒之前朦同焗嘅感覺勒!!!

超低音PK戰!!!

今次嘅主角係Sunfire HRS-12及JL 110。其實响今次PK戰開始之前,筆者嘅心情的確有點忐忑... 何解?筆者都係Sunfire Subwoofer嘅用家,一直對佢嘅表現都非常滿意;亦聽過某大師講:佢未曾聽過一隻表現好嘅JL Subwoofer... 冇錯…上次响公仔元老度聽呢隻JL110確實感動唔倒我!咁今次嘅比試,會唔會比身價低一半嘅Sunfire偷雞成功呢???
       首先出場係Sunfire HRS-12,試機片段轉為28週後和 Iron man2,喜愛 Sunfire嘅朋友會欣賞佢營造氣氛嘅強項,低頻一浸浸,無打心口嘅感覺;唔鍾意佢就覺得佢又肥又慢。好勒,試完大家就記住HRS-12呢個感覺.....

再到JL110,放好位之後hintel就用JL Subwoofer嘅收音咪,插落隻JL110 度作一次自動音場校正.....

大家都屏息靜氣,等待着JL110發功。都係試番28週後,一開聲,已經感覺到同响公仔元老度聽好大分別,隻JL速度快,包圍感强,雖然唔係打心口feel,但亦令人感受到一份狠勁,成個音場都變得豐滿起來;此時眼見Hintel目瞪口呆... 時而雙眼反白... 經各人診斷之後,相信都係中咗JL 之毒... 當大家都沉醉於JL乾淨、收放快、迅變力高之低頻中,已經唔知道跳到邊一段戲,到筆者有番啲知覺嘅時候,已經係播緊龍虎門,火雲邪神大戰王小龍一段。當時王小龍嘅一句話,令我非常深刻,他道着:火雲邪神,你好慢呀!....  彷彿隻JL110向隻HRS-12講一樣,亦可能係在坐各位嘅心聲。至於結果,我諗都唔需要我多講喇掛.....

方便與質素之取捨

席間,大家都認為新一代嘅Media Player無論畫質以及方便程度都比以往的更加進步;但係穩定性和音效質素始終是一大弊病...daken曾經試過有晚想睇戲,但係部Media player開極都開唔倒,真令人為之氣結...所以最後都係買番部入門Blu- ray Player以便不時之需。再者,雖然現在的Media Player大都能夠對應Dolby True HD及DTS MA等高清音效,但之前拍檔都作過一個詳細比較,發覺無論聲音嘅高低伸延,又或者音效細緻度,甚至包圍感,都同一部正正式式嘅BDP有一段距離。hintel之前部Pioneer 51-FD已經離開佢差不多一年,而佢亦漸漸習慣咗部M3嘅音效質素,近排亦諗過upgrade套器材。經我哋分析之後,認為hintel如要提升聲畫質素,首先係需要買番部BDP,其實個頭(訊源)做得唔好,就算升級喇叭、Amp,或者Subwoofer都唔會有好嘅效果。經我哋忠告之後,hintel終於在家訪後幾日,買咗部Sony BDP看門口。經hintel在A/B比較之後,發覺兩者嘅分別頗大,終於發揮到自己套機應有嘅威力,當唐開心番晒...

後記.....

在家訪嘅時候發生咗一段小插曲,當試緊隻JL110嘅時候,突然跳制,成套器材冇晒電。後來發覺,可能隻JL110太過勁及太過震嘅關係,連拖板電源線嘅IEC尾都震鬆埋,所以呢隻10吋嘅超低音真係唔講得笑。

今期家訪交流室又要同大家講再見喇,請各位密切留意下期啦,拜拜...

評分

查看全部評分

原來線王個名係咁黎既

Sunfire同JL 110個價又真係差成倍. 不過就可以帶黎另一個層次既av享受..
回復

豬賓賓......篇文好正.....好生動睇完好似親身經歷一樣.........
回復

原來線王個名係咁黎既  

Sunfire同JL 110個價又真係差成倍. 不過就可以帶黎另一個層次既av享受.. ...
kachow 發表於 2010-9-23 01:38

kachow兄,
個名是大家抬舉我{:5_99:} 這裡有好多真真正正線王(我只是玩啲入門線材{:5_99:} )
回復

覺得線王係咪玉樹臨風呢!
回復

THX Pepsiman, 豬賓賓同KEN兄家訪
回復

就算只影高佬既背影 依然感受到其俊朗
回復

回復 6# Hintel

嗰晚玩得好開心, 隻JL 真係好勁, 真係要對佢重新評估
回復

座地嘅 Monitor Audio
我屋企放唔落
回復

hey.....cool!!!!!!!!!!!!!!!
remember that my JL not fully run in yet...
may i ask where is my JL now?
回復

fat boy, time to upgrade your subwoofer la.......
回復

回復 10# cyberken

今晚用嚟玩煲臘
回復

回復  Hintel

嗰晚玩得好開心, 隻JL 真係好勁, 真係要對佢重新評估
bigpun1975 發表於 2010-9-23 01:52

又唔叫我去聽!
回復

remember that my JL not fully run in yet...
may i ask where is  ...
cyberken 發表於 2010-9-23 02:12

我諗你隻subwoofer已經打散左..長期放係公眾地方比人瞻仰..

評分

查看全部評分

回復

may i ask where is  ...
cyberken 發表於 2010-9-23 02:12

I think in    R 33
回復

又唔叫我去聽!
chrisclw 發表於 2010-9-23 02:15

唔係我約人架
回復

I think in    R 33
bigpun1975 發表於 2010-9-23 02:17

回復

cyberken 發表於 2010-9-23 02:27

借得出得嚟玩,預咗唔見同唔還.........
回復

我諗你隻subwoofer已經打散左..長期放係公眾地方比人瞻仰..
kachow 發表於 2010-9-23 02:16

R.I.P.
回復

借得出得嚟玩,預咗唔見同唔還.........
kleehkg 發表於 2010-9-23 02:35

damn! where is my Eso? ur place? report lei?
回復