新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10878|回復: 54

[其他] 新仔一問......請各Ching教路!

小弟想加入老麥大家庭,
但唔知點入手好?

請各玩家點點我!!!!
感謝!!
What is your budget actually?
回復

史的墳 發表於 2012-1-6 11:55
What is your budget actually?

40k to 60k度!
已經盡油了!!!
回復

on99no 發表於 2012-1-6 12:27
40k to 60k度!
已經盡油了!!!

including cables or not?
回復

史的墳 發表於 2012-1-6 12:29
including cables or not?

暫時用住自已舊有的線材先!!!!!
回復

MA7000 啦...價錢, 二手價, 力水, 分折力都好好...
回復

supercow 發表於 2012-1-6 13:47
MA7000 啦...價錢, 二手價, 力水, 分折力都好好...

咁此MA7000型號同MA6600有咩分別度,
可否抽空解說一下!!
感謝!!
回復

旗艦石機. 的確唔錯. 詳細同6600有乜分別, 呢d等官方Ken Sir 介紹.

回復

kachow 發表於 2012-1-6 13:58
旗艦石機. 的確唔錯.  詳細同6600有乜分別, 呢d等官方Ken Sir 介紹.

...

睇到張相,
肯定食樹皮都唔掂喎!!!
回復

Dear 師兄,

MA7000 最正的地方在於實而不華, 力量十足, 250W x2 RMS (2,4,8 Ohms 相同), 輸入輸出均用上靚料,
WBT 喇叭接座跟 Power amp. MC252,MC402 是相同的, 輸出牛是有史以來在合屏機中之冠, 可比美 C-45 + MC252, 加上大型手挽是旗艦的象徵, 設計上是以於 MA6900 為外型藍本, 內在則巳是新的線路, 力量大了自然在音色之上是水落石出了, 一切音色動態以是盡在掌握之中, 在合屏機而音以是 "波子" 級別了。
而 MA6600 則取勝於前置級別, 以原有 MA6900 為依歸, 改變了前置音控放大組件, 換上了較高級別的電子級進式前置線路, 大大提升了原有 MA6900 的潛在力量, 提升了分析力與細密的電子微調功能, 而 Power amp . 部分則和之前的 MA6900 完全一樣, 音色上比舊款精彩生猛得多, 分析力而言像是在 MA6900 上加上一個 C1000 也用上的靚靚組件, 不論在平衡度、力量、動態或以至機能操控而言, 已是好到不能再好,可以說是合屏機中的 " AE-86" , 新手入門的上佳之選 。

評分

查看全部評分

回復

Ken兄,
我呢D新仔更係想用"AE86"飛贏部"波子"啦(在幻想當中)!
咁我想請教下部天龍amp點駁先至唔洗將對喇叭線換來換去(聽歌同睇戲)呢?
感謝!!
回復

on99no 發表於 2012-1-9 00:34
Ken兄,
我呢D新仔更係想用"AE86"飛贏部"波子"啦(在幻想當中)!
咁我想請教下部天龍amp點駁先至唔洗將對喇叭 ...

Dear 師兄,

不幸的來說, 在機能上 "AE86" 是跑不過 "波子"的, 不過若用在適合的場地來說其較果亦會拉近, 至於天龍駁入 MA7000 , 因 MA7000 是沒有 bypass 的端子功能, 所以只能以天龍 L+R pre-out to MA7000 的其中一組 RCA input , 以雙 Vol. 去控制 , 不過亦頗麻煩的扭兩個大細聲 Vol. , 那總比拔喇叭線方便。
回復

收到,感謝ken兄的解"毒"!!!!!!!!!!
回復

勿客氣, 這只是下下之策, 很快你又會覺得麻煩, 又不夠靚聲, 最後當然是影音分家的了
回復

kenho 發表於 2012-1-9 15:51
勿客氣, 這只是下下之策, 很快你又會覺得麻煩, 又不夠靚聲, 最後當然是影音分家的了 ...

玩住先啦唯有!!!!!!
以ken兄的高見,
應該玩住邊部先好呢以我現在的情況?
AE86?
Cayman?
回復

on99no 發表於 2012-1-9 16:30
玩住先啦唯有!!!!!!
以ken兄的高見,
應該玩住邊部先好呢以我現在的情況?

若喇叭不換, 可先玩 MA6600, 因為以 MA6600 之 Power 已是卓卓有餘, 除非你想去盡一些, 那 MA7000 便是另一熱選。
回復

都係AE86岩我D!!!
謝謝高見!!!
回復

回復

kenho 發表於 2012-1-9 17:58

Ken兄,
小弟現在真是15,16..............
都唔知AE86好,
定係波子好!!
可否給我指引呢?
回復

有買貴冇買錯
回復