新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 155409|回復: 536

[品牌] McIntosh 同好會

火.. [複製鏈接]
請多多發表意見 {:5_98:}

美國「麥景圖」McIntosh,經歷六十多個年頭的輝煌歲月,由 Frank. H. McIntosh先生於1949年成立,植根美國紐約Binghamton。憑著“堅持”與“創見”的理念,使「麥景圖」擁有昨日的光榮與今日的成就。沒有別的廠家能像「麥景圖」一樣,既是真空管的鼻祖,又是電晶體與集成電路的先鋒。她締造了真空管音響的黃金年代,擔當音響工業步入電晶體年代的領航者。尤其是功率放大器都以獨特優美音色聞名天下。聲音以自然爲主,平衡度極高,音質純厚,動態及分析力俱備,持久耐聽。

報到: Mcintosh C22 60TH + MC252

回復

C500T + MC75 60週年

回復

KACHOW兄, 用得老麥, 點解唔用埋佢D大錶頭MONO後級?
回復

嘩...COW兄, 252好機黎喎. 推咩野喇叭.
回復

KACHOW兄, 用得老麥, 點解唔用埋佢D大錶頭MONO後級?
racewong 發表於 2010-6-30 10:01

mc1.2kw? 呢對我勁鐘意. 但係價錢就真係... 個種衝情力真係美國機既特點

另外mc2301又係我極鐘意既後級.. Total 16支KT88, 最新設計既金絲牛... 不過價錢都係...

回復

一於搵對mc1.2kw番屋企坐鎮啦.

16支KT88, 配膽都配死你. 所以我到依家唔敢掂膽後.
回復

McIntosh 大晒冷!

回復

MC75 60週年紀念版

回復

C46 + MC252 + MA6900。
回復

mc1.2kw? 呢對我勁鐘意. 但係價錢就真係... 個種衝情力真係美國機既特點

另外mc2301又係我極 ...
kachow 發表於 2010-6-30 11:40

好似  我以前個SETUP WOR...............
回復

一於搵對mc1.2kw番屋企坐鎮啦.

16支KT88, 配膽都配死你. 所以我到依家唔敢掂膽後. ...
racewong 發表於 2010-6-30 12:31

晤可以去返行到訂KT88咩?????

評分

查看全部評分

回復

MA7000 only!{:5_99:}
回復

晤可以去返行到訂KT88咩?????
llm7 發表於 2010-10-5 11:51

行訂KT88最平要$800 1個. 如果其他舖頭老麥原裝膽我見過最平$500. 如果買MC2301就要一次過換16支..
回復

KT88出去訂金獅膽仲好d~
原裝果d全部都係蘇聯膽OEM
回復

In 1957 Marconi-Osram Valve Co. (Genalex) introduced the "King of Power Tubes", the legendary Gold Lion KT88. This tube became the heart and soul of such classics as the Dynaco Mark III, McIntosh MC275, and Marshall Major. Unfortunately, Genalex ceased tube production in the early 1980s and the Genalex Gold Lion KT88 has become very expensive and hard to find.

After extensive research and engineering, New Sensor Corp. has reissued the famed Genalex Gold Lion KT88. This tube has been recreated down to the finest detail with gold plated grid wire, carbonized screen grids, and a tri-alloy clad plate structure for exceptional performance and sound quality.

回復

In 1957 Marconi-Osram Valve Co. (Genalex) introduced the "King of Power Tubes", the legendary Gold L ...
JanHau 發表於 2010-10-16 23:01

我都係用緊金獅KT88膽. 比老麥原裝更有分析力同彈跳力.
回復

我都係用緊金獅KT88膽. 比老麥原裝更有分析力同彈跳力.
kachow 發表於 2010-10-25 13:24

preamp有無換tube?
因為preamp換好d既tube會更加明顯有進步
回復

preamp有無換tube?
因為preamp換好d既tube會更加明顯有進步
JanHau 發表於 2010-10-25 13:39

唔敢開殼..{:5_99:}  同埋一換要8支..知唔知8支德仔AX7要幾多錢? 上網買最平?
回復

唔敢開殼..  同埋一換要8支..知唔知8支德仔AX7要幾多錢? 上網買最平? ...
kachow 發表於 2010-10-25 13:57

原裝全部都係蘇聯仔~一定要換哂佢~
你CHECK清楚係米全部都係12AX7,有無D係行U7同T7
如果要加強中高分析力同音埸,搵D 50-60年代"德仔"就OK~
如要音樂感好,尾音長D用"貓那"
回復