新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 17826|回復: 39

[超低音喇叭] 我的新舊十仔 (KK MX-5000 MKIII VS M&K MPS 5310)

先嚟幾張例牌開箱相,再簡單分享吓感受,因本身用開M&K MPS 5310 (即350專業版) ,究竟Ken Sir (KEN KREISEL) 嘅出山之作同佢舊作又甚麼唔同呢

話說上個月突然得知Ken 大師出山,出新品牌及新十仔,又話什麼第一水有簽名版,而且數量有限 ,就喺完全未聽過,唔理戶口有幾錢,未得老板approve嘅情况下,迷迷湖湖甘訂咗佢返嚟

個箱真係好Q大個,送到嚟門口都嚇一跳,慶幸自己之前要求送貨,無作出自己攞貨嘅決定  

拆咗一個箱又有第二個箱,第二個箱靚仔D

拆完得二個箱又有個白色箱,有點被玩嘅感覺,裝甘多層箱都唔知仲嘜

拆完三個白色箱,又有一個纖維袋

拆完纖維袋終於見到真身鳥,因隻奇奇5000嗰設計好唔同,隻低音單元喺右面,所以特別改裝塊厚黑麻揀企喺度作低音反射,點都好過打落櫃身塊木板度,而相隔有4吋 (Ken Sir建議4~6吋)

背面

Ken Sir 親手簽名,但如果寫埋佢句名句 "Good sound to you ... always",你話幾好呢  

新招牌

新舊兩弟兄 (KK MX5000 MKIII VS M&K MPS 5310),大家size 差不多,不過5310低音單元向前,5000 MKIII 則向右,大家都係12吋 X 2,Push and Pull技術
正面

背面

5310低音單元

隻5000 MKIII 暫時未知點拆網,所以用張官方相頂住先

火數 - 5310 (350W,AB類) ,5000 MKIII (400W x 2,D類)

另一發現,5310關電後約兩至三秒粒紅燈仔會熄,但5000 MKIII關電後粒紅燈仔會維持over 30秒先會熄,證明D電容都儲幾多電,點爆都唔會無以為繼

初步睇5000 MKIII應該好過5310,但實戰又點呢

初試咗過5000 MKIII兩三粒鐘,不禁疑惑甘似我用過隻5310呀,同屬快bass,punch,亦有低浸墊底,(比MK集中punch平均D),可以講話係同聲底,唔通D隻5000 MKIII只係Ken Sir炒冷飯之作

但當試到強戰世界有外星機械人喺地下走出嚟嗰段 (Chapter 5),套戲個地面裂開下陷及有機械人叫聲,我感覺到屋企塊地都跟住有方向性裂開,D低音响地面走動,而係之前隻5310俾唔到甘强烈嘅感覺我,亦都係第一次恐怕震到樓下被投訴 (今次隻5000 MKIII無落 Auralex GRAMMA墊,唔知有無影響)

初步感覺可以話KK MX-5000 MKIII係M&K subwoofer嘅改進版,改良咗低浸嘅表現,當時你唔好寄望佢可以變咗M&K / MK + SVS段段有、段段勁,畢竟SM係兩隻十仔嚟,但S同M又快慢不一,除非你又地方,又有恆心,耐性同技術慢慢調教 (例如QQ),可以將兩款唔同風格嘅低音合而為一。我自問睇戲嘅時間都唔夠,又無技術又無地方 ,同時又like M&K嘅聲底,KK MX-5000 MKIII可謂無入錯貨

以上係本人木耳嘅感受,而隻5000 MKIII入咗門得幾日,仲有排煲,我又未細執好setting,相信日後隻十仔再有進步空間

評分

查看全部評分

另外,可能頭一水太急了,覺得細節上都可以再做好D。

首先,現時manual得一張紙太簡單了

雖然唔太多嘢set,但都係整翻本都好睇D,講吓D掣點用,理想placement,列吓spec。

另外,沒有張保養証,雖然張invoice 寫住話會保五年零件,但細節欠奉。

第三,跟條電源線只有圓頭兩腳,好似唔係甘好,雖然我都唔會用,但都應該跟多條三腳方頭。

話晒都係Ken Sir出山之作,細節上都要注意吓
回復

MarkMak 發表於 2012-1-16 01:40

好快通街都係M&K
回復

MarkMak 發表於 2012-1-16 01:40

之前響第2個post見到, 佢原裝跟埋果條pc都係好野黎ga wor~~
回復

回復

恭喜添置新玩具...
回復

一隻都咁堅你兩隻一齊開仲得了
回復

w00tw00t 發表於 2012-1-16 01:49
好快通街都係M&K

唔好甘講,我隻M&K仲未放,應該話通街都係MK
回復

canon.hk 發表於 2012-1-16 01:56
一隻都咁堅你兩隻一齊開仲得了

喺放5310之前,有機會我都想試吓
回復

黎多個雙十報告啦...唔該!
回復

JKC710 發表於 2012-1-16 01:49
之前響第2個post見到, 佢原裝跟埋果條pc都係好野黎ga wor~~

一嚟圓頭兩腳用唔著,再者,個樣好普通,睇唔出有什麼特別,有無條link整嚟睇吓
回復

qq1122yq 發表於 2012-1-16 02:15
黎多個雙十報告啦...唔該!

甘就要等埋妳外賣鳥
回復

MarkMak 發表於 2012-1-16 02:20
甘就要等埋妳外賣鳥

心急屎鳥...
回復

我就係試強戰世界,試到有d 驚。音壓超勁,射殺人群時。好真實
回復

好下呀!!遲下同傑仔去你度家訪得唔得,順便聽埋全套Dynaudio
回復

我个幾隻MM 送到

今晚一于三炮3p

樓下班友..有得震冇得訓
回復

qq1122yq 發表於 2012-1-16 02:31
心急屎鳥...

年尾年頭較忙 ,我都想快D,預早通知你啦
回復

Ep-71 發表於 2012-1-16 11:44
我个幾隻MM 送到

今晚一于三炮3p

靠害
回復

faigoal 發表於 2012-1-16 03:00
好下呀!!遲下同傑仔去你度家訪得唔得,順便聽埋全套Dynaudio

OK,但年尾年頭較忙 ,遲D通知你啦
回復

MarkMark Ching,恭喜先,有機會我都想家訪下呀。
回復