新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: MM622

[品牌] Diapason 喇叭同好會

係唔係有新玩具入手
回復

petkei 發表於 2012-12-28 12:25
係唔係有新玩具入手

回復

期待king sir開箱文
回復

會唔會係Astera
回復

AS881 發表於 2012-12-29 21:04
會唔會係Astera

Astera 太貴了!何況間屋都發揮唔到佢的威力!

理想方法,係用盡對karis II
回復

於是乎.............
回復

買機果陣,問老闆可唔可以叫代理今日送貨
老闆答話:咦?代理話今日有新貨入倉喎!應該可以送到最新果批貨比你

不過要等人入左倉先,要晏少少先送到wo!

有最新ver,晏d當然冇問題啦!
回復

屋企地方有限,只能pack好部舊,再拆部新機
冇機會兩兄弟一齊合照,遺憾
回復

個箱比部機size大好多好多

原來入面係多重包裝,安全度爆燈!

回復

前級用兩支EH 6922膽做放大,再加埋v型的鏡面,好靚仔!!
回復

散熱鰭設計成一正一反的「pathos」字樣
美感與實用兼顧!

只係搬動時有點界手
回復

是這個了!接線柱用番細佬classic one mk III的包膠殼 (係咪wbt呢?)

證明呢個係最新ver.

之前無論係showroom 定 hifi show的display model,都係用舊款接線柱
回復

king 發表於 2012-12-31 21:31
是這個了!接線柱用番細佬classic one mk III的包膠殼 (係咪wbt呢?)

證明呢個係最新ver.

真係正到爆! 呢個Logo我好幾年前聽過已經好鐘意 , 以價聽聲真係超值到無倫! 同入門classics 差十萬九千里, Inpol 2 重正, 50w class A, 不過太貴了! 我估你用Logo 推Karis II 已經正到難以想像!請快啲出包膠 , 同埋請你pm 我價錢呀唔該
回復

2012年終於完成初步目標
響呢度都做個少少分享

認識Pathos呢個牌子都成十年了
當時家訪一位網兄,佢家中就係用 Pathos Logos 推 sonus faber cremona auditors
呢個組合真係一聽難忘

響十年前,Pathos都算係一個好抵玩的意大利品牌,睇番d舊相,02年12月,舊代理x之島做緊清貨大減價,算係旗艦級的Class A TT標價28k,特價18k,實在係超抵玩!!

過幾年,Pathos大展拳腳,響意大利起左個大廠房做研發,可能因為咁,旗下產品的售價如火箭般上升,幾年間加幅有成100%

同時間,Pathos亦推出左唔少新產品,例如兩部cd player,全新的旗艦前後級,仲有兩年前的ETHOS合併機,自家品牌的喇叭,同埋今年的耳擴,數碼dac等,總算冇白收用家的錢(待續)
回復

king 發表於 2012-12-31 22:39
2012年終於完成初步目標
響呢度都做個少少分享

我記得當年識Logos 時係賣19800重未講價, 唔知而家要幾錢呢
回復

05年初,小弟因某d原因全數出售家中的hifi 器材(cec belt drive cd player,primare a30.1 int amp,primare L25 floorstand speaker),呢個決定令我後悔左幾年
賣機果刻曾下決心,將來再買,一定要買套更好聲的!
但估唔到,一等就等左幾年

大約到09年左右,工作方面終於穩定下來,收入都改變左,於是就心思思
周圍走訪各大音響代理,希望可以搵到「更好的聲音」

之但係,當時發現,原來hifi器材響幾年間已翻左幾翻
以往岩晒入門玩家的牌子,價錢已經唔再入門,要搵番「更好的聲音」,代價肯定係03年的倍數計
回復

AS881 發表於 2012-12-31 23:03
我記得當年識Logos 時係賣19800重未講價, 唔知而家要幾錢呢

今時今日,呢個價只能買到Classic one MKIII

所以我咪話pathos的定價好似火箭咁升囉
回復

個個牌子都係咁啦!
聽完快d 出包膠, 真係好想知佢推Diapason 會點
回復

當時定下的目標係:套機要細,價錢唔貴
考慮過的有bel canto,densen
後來比我響旺角搵到一套,好令仔的luxman neo classic cdp + 膽合併

於是拿拿臨走左去中環代理度試機,以價論聲,呢套neo classic真係唔錯
但係,竟然比我響個架度見番Pathos,佢套classic one MKIII + Digi CD player完全將luxman比下去(當然價錢亦如是)

結果,我初步的目標終於有了
回復

但問題來了,Classic One MK III 只有70w x 2 @8ohm的輸出
雖然係dual mono設計,但都唔應該對佢的推力有太大厚望 (後來證明是對的)
要搵對細細隻,又易推,夾Pathos聲底的喇叭,真係有d難度

既然多年前聽過Pathos + SF的組合
於是就集中搵意大利出產的喇叭,就係咁,比我搵到Diapason呢個牌子
膽粗粗上昌業聽過幾次,終於,目標鎖定

喇叭決定選用karis II

終於響去年的聖誕節

Pathos Classic One MK III, Pathos Digi CD player, Diapason Karis II Speaker 正式入宮!
回復