新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 藤原拓海

[品牌] ACCUPHASE 金嗓子同好會 (用家LIST at page 1)

火... [複製鏈接]
BID緊兩件金仔, 希望唔好到價...唉! 男人真係...好易身痕..>_<
回復

BID緊兩件金仔, 希望唔好到價...唉! 男人真係...好易身痕..>_
racewong 發表於 2010-6-30 12:11

haha..當買份生日禮物比自己羅... 心頭好..
回復

回復 42# kachow

成日都諗住換左樓先入番套HI-FI. 但樓價高企. 搵極都搵唔到O岩心水.

但心儀既器材又咁O岩有人出售...唉! 睇黎都係要買左先.

最多放住O係MARK哥屋企煲住先...哈哈.
回復

好吸引呀! D-65V + C-290 + P-800

hmmmm.....點算呢...?!
回復

去馬啦..師兄...話時話..係米由日本國空運回港...我都想知點樣買
回復

ACCUPHASE 四十週年紀念第一彈: C-3800

Accuphase金嗓子宣布推出全新旗艦級前級放大器C-3800,該款創新的前級首次裝載了獨家“Balanced AAVA”全平衡音量控制技術,新改良的高級Balanced AAVA全平衡AAVA (Accuphase Analog Vari- gain Amplifier)方式的電子模擬式音量控制及聲道平衡調整,新的Balanced AAVA音量控制器,Balanced AAVA技術是排除機械性接觸點的音量機構,跳脫傳統電阻式的音控技術,讓音樂訊號不經過可變電阻,使阻抗變化完全不受被動元件影響,可以大幅度提高訊噪比與失真,並且使得音質進一步提升。

C-3800採用全獨立左右聲道的設計,從電源變壓器、濾波開始已經完全左右獨立,左右聲道獨立箱體設計。這種“箱內箱”的雙單聲道設計,既能絕對隔絕左右聲道之間的干擾,又能保證左右聲道的指標的一致性,是一舉兩得的方案。用低誘電率,低損失率的TEFLON基材,輸入端子等主要幾處採用金PLATE,提高聲音的純度,減少左右聲道互相干擾的問題。

兩組電源系統分別供給左右聲道,電源部分使用了兩組高質量的變壓器,配合10,000μF×12的高速音頻專用濾波電容,以保證電源的純正。 C-3800採用全平衡放大設計,全平衡放大技術比普通的放大技術,具有對稱性好、失真小、穩定度高、驅動力強等優點。但全平衡放大對電路的元器件配對的要求相對比較苛刻,而且所用的元件將會增加一倍,所以多在專業機型或高級發燒器材上才被應用。

C-3800還備有EXT. PRE.功能,也就是當聯合一些Accuphase同系的AV前級使用的時候,前級輸出訊號可直接通過多聲道擴音機,完全不經其音控與其它增益線路直接放大輸出,且直通端子還提供有平衡與非平衡式端子都有。這讓超級AV玩家除了使用Accuphase的AV前級欣賞多聲道影音播放的同時,在聆聽HI-FI時仍可使用「C-3800」前級,這真是考慮周詳又發燒致極的設計概念。另外預留有插入接口,方便加裝「AD-2800」等高級均衡器、解碼插卡。內置專用耳機放大器,具有LOW/MID/HIGH三段增益選擇,方便配合不同耳機使用。外形尺寸:477 W×156H×412 Dmm,重量:24.8kg。

回復

依部貴過頭, 唔捨得買...:Q
回復

去馬啦..師兄...話時話..係米由日本國空運回港...我都想知點樣買
supercow 發表於 2010-6-30 15:45

只係有師兄幫我搵晒成套金仔, 之後就問我要唔要...^^

好毒呀!
回復

小道消息:

香港來左兩部,....已經賣左啦...所以連8月HIFI SHOW都無得睇..不過, 但金仔頂級, 真係有買貴, 無買錯...
RACEWONG兄, 一於去馬..支持你...
回復

hehe..我玩hi-fi, 從來唔買新機, 因為蝕唔起.....哈哈
回復

買金仔新機..唔洗點蝕....

有個FRIEND玩左部500三年, 放返出去, 賺左500元..
回復

嘩...咁勁?

大昌加價就係o者. 一出新model即刻蝕三份一..
回復

當年..出盡牙力先羅到返黎既Accuphase SACD,首首歌都堂皇華麗..

回復

嘩...咁勁?

大昌加價就係o者. 一出新model即刻蝕三份一..
racewong 發表於 2010-6-30 16:45

大昌年年都加價...玩金仔玩得最經濟係...

1. 一出即買, 出新MODEL前賣左佢.
2. 買二手.
回復

之前O係WELLCOME AUDIO聽過一次, 選曲錄音都十分好.
回復

忍唔住啦.!!!!

回復

忍唔住啦.!!!!
racewong 發表於 2010-7-2 14:14

仲好新淨喎
回復

忍唔住啦.!!!!
racewong 發表於 2010-7-2 14:14

公起呀...DP-65V係好好的CDP呀..佢音樂味係重過現代的DP-XXX好多呀...

話時話...我都好想知...如果買IMPORT貨....點做維修?
回復

現只欠後級 & 喇叭.

HMMM....努力

SUPERCOW, 有關二手金仔維修問題, 我會交比我朋友幫我攪掂佢..HEHE.

有機會介紹比你識...^^
回復

好呀..我估都係佢地...
我聽過DP-75V, DP-65V..都係好機....
回復