新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 一休大師

[品牌] Franco Serblin 同好會

回復

Kraftwerk2 發表於 2012-4-30 16:43
I think your place have stronger義大利氣氛than mine with your Franco Serblin Accordo.  ...

I hope so............
回復

一休大師 發表於 2012-5-3 20:07
I hope so............

大師,
Accordo 要比玩一般書架有耐性 先有好的音場,低頻
回復

ensemblefai 發表於 2012-5-3 21:09
大師,
Accordo 要比玩一般書架有耐性 先有好的音場,低頻

oh!!!!!I see!!!!!!thanks!!!!!!!!
回復

其實煲500hrs係咪當真?
回復

500個鐘其實好小,係啱 啱有嘢聽的基本
回復

ensemblefai 發表於 2012-5-3 21:43
500個鐘其實好小,係啱 啱有嘢聽的基本

煲喇叭既歷程系真系幾辛苦,但亦系一種享受。
回復

好啦,Accordo來左我屋企接近一個月了,系時候講講關於佢既野啦。

系開箱既時候,發覺佢既手工除左靚之外,就連包裝,附件都好細心照顧周到。系安裝既過程當中,組裝不算太困難,唯一麻煩既地方系喇叭同埋腳架連接既地方,需同時接駁喇叭線之餘,仲要收螺絲,將喇叭同腳架組合一起。講起螺絲,不得不提的就系,真系連螺絲都好靚架。而底板同企柱連接方面,同以往SF一樣,都系用四口鋼牙螺絲連接,問題不大。完成整個組裝過程后,只要裝回原裝釘墊,咁就完成架喇(釘墊都系好靚架

組裝完成后,先看看佢既外表,哇!!!!!真系好靚!由底板至企柱,再到喇叭,每一個位置都充滿著藝術細胞。例如喇叭身既木紋,呈豎琴狀既面網,喇叭面既皮革,電鍍既配襯,每一個位置都配合得天衣無縫,而且不同既角度同弧度更突顯這對喇叭的風格。

系材質方面,只要用手輕敲喇叭箱頂部和側邊,不難發現厚度會有不同,而頂板和側板之間夾合了一塊鋁板,雖然我唔明白點解要咁做喇叭箱,但明顯系經過精心調配既。企柱系選擇木質,而中間系空心既,內側旁邊貼滿了吸音棉。而底板方面都系用翻類似鐵既金屬去製造,再電鍍一層chromium上去。

系聲音方面,小弟暫時已將佢煲了大概120個鐘,感覺同以前SF喇叭比較不同的,就系中性了不少,高中低平衡度,都做得好好,尤其是低音方面,冇左以往累贅的感覺,從容有層次,有分析力,系一個非常靚既低音,雖則下潛力同重量感仍不能與座地式喇叭比較,尤其Ktema添。如果同Ktema比較既話,你會發現佢同Ktema低音既表達方式系唔同既,而中音方面琴聲既木質感,系做得非常好。而分析力方面,系樂器既表達上,亦做到幾高既還原度,例如鋼琴,小號,長號,大提琴,中提琴,小提琴,長笛等等,都做得非常之好。有好多人系留意銅管方面,只留意佢既金屬感,但系質感就比較少留意,而哩方面佢都系做得比較好。當然,例如大號,低音大提琴同埋定音鼓,哩類低音樂器,Accordo明顯系基於書架所限,未能完全還原,但亦已經做得很好。系人聲方面,雖然冇以往咁甜美,但就多左一份傳真度。至於高音,感覺非常之幼細,分析力好不在話下,就連流暢度都系非常之好。Accordo我最欣賞佢就系一個自然既分析力,佢做既野唔需要刻意話俾你知,而系可以輕鬆自然地感覺到,令到你聽歌不是一種壓力,而系一種享受。音色上,大體都包含著古典既華麗感,而音場方面,Accordo亦系做得非常之好,深而且大,俾到你一種好grand既感覺,自從803D離開左我之後,已再冇聽過哩種感覺,而Accordo來左我屋企之後,就令我有翻失而複得既感覺。速度方面,雖未達至很高速,但亦夠表達演繹著既意思,如果有聽開古典既朋友,應該知道,其實系速度方面,對於古典來講系好重要的。系定位方面,由於暫時擺位方面未測試到最佳的效果,所以感覺佢唔算系D針點式既定位。至於透明度方面,由於Accordo體積比較小,所以都非常之容易做到!而整體上,Accordo系比較適合聽古典類型,Jazz,同人聲,如果大家想聽rock,大爆棚之類,咁就唔好搵佢喇!

系調教方面,普遍螺絲收上去既力度,都系以緊就算既方式,而擺位方面,說明書系要求大內傾,但系地方尺寸方面,如果要跟足佢,系香港寸金尺土來講都算幾難,而實際測試方面,我也嘗試過大內傾的玩法,效果真不是味兒,系哩個情況下唯有自己動手去調教一個適合自己既內傾角了。釘墊方面,我嘗試過唔用佢原裝釘墊,效果又系我不喜歡的,尤其系聲音上,感覺有點兒雜,所以,我都系暫時用翻原裝釘墊先。由於佢既腳架系用三點釘設計,所以調教平水既時候真系非常容易和方便,值得大贊!!!!

參考器材如下:
Accustic Arts Drive II
Accustic Arts Tube-DAC II se
Accustic Arts Pre I-mk3
Accustic Arts Amp III
Franco Serblin Accordo

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2012-5-4 16:28
好啦,Accordo來左我屋企接近一個月了,系時候講講關於佢既野啦。

系開箱既時候,發覺佢既手工 ...

代理現在冇現貨,想試都冇得試!
回復

入會鳥
回復

tofu 發表於 2012-5-4 17:48
入會鳥

恭喜哂 !
回復

一炮雙響
別蕉早今晚肯定pat pat開花,成班野獸排住隊招呼佢

評分

查看全部評分

回復

tofu 發表於 2012-5-4 17:48
入會鳥

功起功起
回復

一休大師 發表於 2012-5-4 16:28

系開箱既時候,發覺佢既手工 ...

大師
你ga報告非常精彩

評分

查看全部評分

回復

大師,有幸拜訪貴府,獲益良多,小弟體會到你所形容的聲音

好很毒
回復

多謝各位收看,不過對accordo真係幾正架,依家好少喇叭唔走音效性架啦!相信老人家投放左唔少心机 !
回復

tofu 發表於 2012-5-4 18:42
一炮雙響
別蕉早今晚肯定pat pat開花,成班野獸排住隊招呼佢

一次過買左兩對? 是否當晚一同與你上來我家的個位型男?如果係....我想同別蕉分番D佣呀!嘻嘻嘻…

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2012-5-4 22:01
一次過買左兩對? 是否當晚一同與你上來我家的個位型男?如果係....我想同別蕉分番D佣呀!嘻嘻嘻 ...

條粉腸咁都叫型
我呢D叫乜
回復

tofu 發表於 2012-5-4 22:06
條粉腸咁都叫型
我呢D叫乜

叫做俊男囉 ! 同我走嘰路線一樣
回復

一休大師 發表於 2012-5-4 22:11
叫做俊男囉 ! 同我走嘰路線一樣

回復