新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 40287|回復: 109

[分享] AV研習班 (初階) - 花絮及經驗分享

各位 Hiendy AV 研習班 (初階) 嘅同學,請集中在此帖子分享活動嘅點滴,同時亦希望大家主動提出意見,俾我地有進步嘅空間,謝謝 ...

多謝安橋方面借出位於星光行的視聽室

特別為今次活動而精心製作的藍光碟教材

AV研習班在百事佬帶領下正式開始

先由 Hiendy 行動版主豬賓頒贈錦旗予安橋代表

之後由AV研習區版主Chris頒贈錦旗予qq客席講師

(由於qq怕出鏡後會生意大增而無閒玩SM,所以要求小弟特別處理相片才上載。)

今次活動主要分為兩個部份進行,第一部份是透過不同的設定,配合上電影片段,讓會員親身感受不同設定出來的效果

雖然已經辛勞了一日,但會員都能聚精會神地聆聽講者的講解

研習班準備了筆記,會員可以在測試不同的設定其間作個記錄

行動版主豬賓負責講解Level環節

影音討論區版主pinkhung當然負責講解Distance啦!

第一個環節完結之後,戲玉正式開始。稱得上研習班,當然不會單單是紙上談兵啦!第二部份是由會員分成兩組,親自操刀調校另一套與大會的參考器材截然不同的影音組合,然後互相比拼一下。要考驗大家,預備的影音組合當然是雜排軍啦!安橋特意安排了809AV Amp、CANTON書架前置喇叭、ONKYO入門套裝喇叭作中置、後置及後中置,和DALI超低音喇叭,在此要再次多謝安橋的配合才可以有這個環節.討論過後,隊員在組長帶領之下,在短短半個小時內,將喇叭的大小、距離、分頻點、以及聲壓從新設定。雖然只是遊戲性質,但大家可以從相片之中,都可感受到當時的緊張氣氛!

A組隊員

A組隊長BOB182正利用測音錶調校各聲道音壓

A組副隊長JKC710則用拉尺協助隊長量度喇叭實際距離

A組隊員在視聽室進行調校時,B組隊員正在外面討論如何設定

B組隊員

B組副隊長edward0914調校時非常認真

拉尺量度實際距離看來是不可缺少的一環

輸入距離後再試聽效果如何

兩隊完成調校之後,由Hiendy重量級人物擔任評判

為了考驗兩組會員的設定成果,百事佬特意購買M.I.4鐵盒版來試試雙方實力

片段選擇了沙塵暴一場,經三人評審過後,得出以下結果

B組以二比一險勝A組,由炳雄版主代表Hiendy致送獎品

(註:多謝安橋送出安橋CD作為比賽獎品)

三個多小時的AV研習班終於曲終人散,最後頒發修業證書,以證明大家修讀此課程。希望會員在這次活動中能領會到手動調校的重要性,同時亦寄望他們可在網頁中向其他會員分享,謝謝大家!

評分

查看全部評分

影音世界, 深深深...
深無止境!!
回復

Why I can't be selected ?
回復

好攰
回復

pinkhung 發表於 2012-4-27 23:57
好攰

攰就快肯D瞓啦
回復

好攰

你啲咁o既新仔,學嘢係難上手啲,難免好易攰。

評分

查看全部評分

回復

好攰

病就唔好四維走la.
回復

Great presentation & demo, very useful information!!! many thanks all brothers

評分

查看全部評分

回復

一個好充實嘅AV入門講座,要多謝hiendy各位版主及神Q俠侶,更要多謝安橋(中國)提供場地及支持,希望hiendy曰後舉辦更多活動!

評分

查看全部評分

回復

好攰

你都係企咗三個鐘左右啫,我之後仲要返工行足成晚,而家簡直想死呀
回復

我瞓左唔夠三個鐘,依家開緊工
回復

我都瞓咗5粒鐘....出咗門口啦
回復

先多謝hiendy舉辦呢類有互動成份嘅活動及各版主,亦多謝(安橋)借出一個理想視聽塲地。透過是次话大家都對AV有更多交流及認識,希望日後hiendy能夠舉辦多些此類活動。

評分

查看全部評分

回復

各位學員有冇D寶貴意見比番我哋呢?無論好壞我哋都想知,本著Hiendy精益求精的精神,我哋希望下次能做得更好!
回復

bigpun1975 發表於 2012-4-28 09:54
各位學員有冇D寶貴意見比番我哋呢?無論好壞我哋都想知,本著Hiendy精益求精的精神,我哋希望下次能做得更好 ...

我個x樣整d唔整d,穿晒崩呀!
回復

D相影得好令 ,角度攞得好 ,最鍾意就係QQ姐 嗰幾幅

評分

查看全部評分

回復

呢個實習班真係好充實、理論實踐兼備,真係讀千卷書不如行萬里路,應該要開4粒半鐘至夠(最不幸昨晚老細同boss囝係海運等緊我 ....)比試環節set完機如果所有ching都可以同評判一齊坐㡳聽下兩者差別、評判即時分析,對我新手黎講係設定上應該會學到野,第時如果時間許可試片長d會易入腦d。不過呢一堂直係好正、好充實!分頻點、surround 、十仔調較等等都令我係設定自己套鷄野上都有一定嘅得著!多謝所有hiendy嘅導師&brothers指導同onkyo提供一個咁正嘅地方俾我地上堂!辛苦你地

評分

查看全部評分

回復

唔係齋talk,有得即時試set機,好互動,如果時間再長一點就好啦,
Onkyo的kk真是太好人啦,現今社會要辦一個非商業的AV聚會,
真的好難,最後希望hiendy會員不斷真加,我深信更有一些人,不會
只向錢看,有人七look到為左一千幾百都要做埸大龍鳳比妳睇,咁米
比佢啦,我都七look過,比錢買左d垃圾仲要當係好野,sorry太多廢話,
多謝各師兄的安排及付出,正正正

評分

查看全部評分

回復

我都係俾Hiendy嘅熱誠打洞,為各會員獻出我的所有...

評分

查看全部評分

回復

䏲返相,亞耶穌側邊黃衫位師兄好似吳乳深喎

評分

查看全部評分

回復