新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: chrisclw

[分享] AV研習班 (初階) - 花絮及經驗分享

pinkhung 發表於 2012-4-28 11:58
䏲返相,亞耶穌側邊黃衫位師兄好似吳乳深喎

hahaha....yes ar
回復

pinkhung 發表於 2012-4-28 11:58
䏲返相,亞耶穌側邊黃衫位師兄好似吳乳深喎

Face Off?
回復

AV研習班 (初階) - 花絮及經驗分享

首先好感謝hiendy舉辦今次嘅活動 ,亦都要多謝(安橋)提供場地及影音器材,同埋送出咁精美嘅(獎品)

特別鳴謝兩位音響界嘅高手 ;神Q俠侶

最後要特別要多謝4位, 勞苦工高嘅版主及管理員(東邪、西毒、南帝、北丐)

統籌咗一次咁好嘅AV(初階)研習班嘅活動

意見係:希望上課時間嘅流程,有待改善,錯咗唔好打面

評分

查看全部評分

回復

嘩,幾位餅主真係要釘橋你地。
放假搞下活動就話啫,搞完重要開工/又要返早,真係辛苦哂。
Thank you very much^^

晏D有空再寫感想同大家分享。

Ps :Q姐化行妝好上鏡喎。。哈哈哈

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

一級場地,一級講師,一級安排,三個小時的研習,花費各講者連日數十工時的籌備,無言感激!

評分

查看全部評分

回復

qq1122yq 發表於 2012-4-28 10:52
我個x樣整d唔整d,穿晒崩呀!

D相嗰條管理員整架

評分

查看全部評分

回復

出番小小感想同大家分享下。
禽晚個堂叫得做初班就緊係簡單D,
先有分頻點、喇叭距離實際尺數、超低相位、音壓(db)等!
雖然呢幾樣好似好簡單,但其實又係最機本/最根基。
正所謂根基打唔好,比再靚嘅器材俾你都可以好衰聲。
相反根基打得好,起碼出番正常而合規格嘅聲音。
我相信大多數師兄都係炸炸林做完auto setup,跟手搞埋個db就開波啦。
試問有幾多師兄會係自己屋企每個Setting咁試。
禽晚研習班各版主就安排左一個錯/啱Setting出黎,
等大家知道對/錯分別,各位真係辛苦哂!
理論後就到實戰,呢Part緊要喇。
兩隊人各自Set一次,再由三位老pet pet品評,
然後再分析番兩隊Setting嘅聽感,再指出當中不足之處。
呢下過引、好玩,值得一讚。
不過咁,三位都只係選左佢地認為啱聽嘅口味。
但好似忽略左兩隊係設定上有冇做錯野呢?
呢點應該豬賓版主可以講講^^
最後再三多謝Hiendy呢個平台同各版主,
等我地呢班發燒友可以有一個真正交流嘅地方。

評分

查看全部評分

回復

BoB182 發表於 2012-4-28 16:50
出番小小感想同大家分享下。
禽晚個堂叫得做初班就緊係簡單D,
先有分頻點、喇叭距離實際尺數、超低相位、 ...

呢d小貼士要實戰時糾正大家先深刻嘅, 睇下有冇機會再搞多一兩班初班, 到時在現場再同大家分享
回復

bigpun1975 發表於 2012-4-28 17:53
呢d小貼士要實戰時糾正大家先深刻嘅, 睇下有冇機會再搞多一兩班初班, 到時在現場再同大家分享 ...

但係下次又未必係同一班人喎><
抽唔中咪冇得開估有冇做錯?!

回復

我又諗到另一問題喇!
MK我知搵啱Phace就做到打心口,咁其他拾仔除左靠耳聽,又可以點感受到呢?

回復

好慶幸尋日能夠有份出席呢個研習班。真係辛苦囇一班Hiendy版主同攪手。我諗香港都冇咩邊個網站啲攪手肯為我地呢班機民攪咁多不同既活動,又出面又出力,真係辛苦囇! 仲要多謝Onkyo 一班朋友,又出場地、又出器材,又比我地攪到咁夜,阻住收工,真係要講多句辛苦囇!

講番尋日既研習班,真係有啲估佢唔倒。事前以為都係一啲基礎理論課程,上完先知整個活動完全由玩家角度出發,真係喜出望外。我諗出面就算要比錢上堂都未必有咁好玩。而且有啲野唔係資深玩家都未必會咁做。淨係睇百事大佬花時間研究條野點擺先咁happy 就已經值回票價。出席完真係發覺有好多得著。

唯一要提係時間真係唔夠。每一次測試得好短時間,短時間要啃大量野都幾辛苦。不過我明白因場地問題要等after office hour 先比得我地咁攪,所以肚餓啲都冇所謂。

我終於知道男人條野應該點擺先令人happy!

Thanks Hiendy! Thanks Onkyo!

評分

查看全部評分

回復

BoB182 發表於 2012-4-28 18:41
我又諗到另一問題喇!
MK我知搵啱Phace就做到打心口,咁其他拾仔除左靠耳聽,又可以點感受到呢?

問得好,靠體感...

其實punch型十仔比較易感受到外,深潛型揾phase會難好多!   
回復

公開尋晚兩組學員嘅設定同大家分享下...

回復

BoB182 發表於 2012-4-28 18:36
bigpun1975 發表於 2012-4-28 17:53
呢d小貼士要實戰時糾正大家先深刻嘅, 睇下有冇機會再搞多一兩班初班,  ...

其實你想知D乜先?
回復

不如咁啦,大家琴晚有乜唔明都可以在此提出
回復

qq1122yq 發表於 2012-4-28 10:52
我個x樣整d唔整d,穿晒崩呀!

穿晒崩呀

睇衫就知 la
回復

回應番阿Bob,以我在場觀察,兩隊校機第一步都做錯左,大家應先調校擴音機內喇叭ohm數,大家似乎都忘記左,咁樣最嚴重可導致燒機。
而A組似乎太著重測音咪的數值,而彿略試片,浪費左好多時間,
而B組反覆試片多次而再去微調,這可能是他們能勝出的關鍵!

評分

查看全部評分

回復

但係team B 有一樣野set 錯咗(先唔分析數據)
大家知唔知係セ?

回復

Surround back & 十仔分頻點?估下咋

評分

查看全部評分

回復

Surround back crossover

評分

查看全部評分

回復