新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: chrisclw

[分享] AV研習班 (初階) - 花絮及經驗分享

终於有時間寫感想

首先多谢安橋 冇場地 就冇局 KK和妙龄女士 風趣幽默 非常nice 和 建谈 十分好人

另外緊係 四大才子 呀伯苦 chris 生 文賓 雄精名 幾件蛋散 從安挑课程 流程 一c不狗 特别用心 還剪辑一些聲效場面講解 如何去聴 留心那些細節 雖然有些分别不大 希望下次可聴多次 再作比較。

想特别一提係百虎大人和 chris 生 花很多時間去量度角度 還公開龟房圖片 方便会员明白 角度問题   獲益良多

課程上半節 大家有点怕羞 含蓄得濟 但下半埸開波 得3大神人在門外接受会员癸問 一刻間 氣氛温和好多 QQ和耶和华 真人 nice 好多 皇上都冇乜爆粗

到我地人閘 去set 机 一時間手忙脚亂 毛蟲入手 得百事大人旁点 我地又開始熱起來
整个過程越玩越放 大家有講有笑 輪皇帝位 落力參與 當有粗囗出现 B组就真正連起來

这个斑應encore 多做幾埸 令新人有方向 可更加投入 AV世界 第一班 實驗斑 但学到野也不少 有over run 但流程也走得很顺 正!!

最后提议 神秘家賓 神Q俠侣 有乜理由講咁少野 很多会员粉C想一親香澤 神Qshow 两下就完  失望 QQ還準備演詞 無得用 (QQ冇話兒)  真可惜  下次一定要比多D時間 佢地口教 想信会更好玩  

期袋下次再開斑

評分

查看全部評分

回復

AV研習班 (初階) - 花絮及經驗分享

bigpun1975 發表於 2012-4-28 22:43
回應番阿Bob,以我在場觀察,兩隊校機第一步都做錯左,大家應先調校擴音機內喇叭ohm數,大家似乎都忘記左, ...

我咪就係問呢樣囉,聰明^^
俾個Like你。。。。

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

評分

查看全部評分

回復

AV研習班 (初階) - 花絮及經驗分享

qq1122yq 發表於 2012-4-28 19:28
問得好,靠體感...

其實punch型十仔比較易感受到外,深潛型揾phase會難好多!     ...

咁就真係要等你開個深造班,
再集合幾隻比較熱門拾仔,
等大家感受下唔同體位。。。

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

BoB182 發表於 2012-4-29 09:02
qq1122yq 發表於 2012-4-28 19:28
問得好,靠體感...

舉腳支持
回復

有時間同大家分享一下當晚既感受,先再一次多謝各版主用心出力,及安橋(中國)借出場地。上半部份百事版主出咗好多試機片段,係片段與片段間百事版主都逐個片段祥细地講解唔同切定既唔同效果而雄版主亦講解咗一D音場設定既技術,相信大家當晚都各有得着在場各人有問有答需然大家都比較慢熱但當下半場大家分組去設定組合既時候大家都表現得非常熱切。最後結果唔重要,重要既係大家都向着靚聲靚畫進發。希望下次每個片段間都有長些時間好等大家能夠分辨多些唔同既感覺多谢。

評分

查看全部評分

回復

耶稣 講野簡而清 權威
回復

過左2日先有時間仕坐埋電腦.
在此好多謝hiendy同各位版主

好多謝安樾橋的場地同熱心安排.

thx all.

評分

查看全部評分

回復

由於我玩開2ch.
所以較機都會以2 ch為先.
以我個人常識(所有cas player或 win driver d vol都最好開盡).
電子衰減會影響分析力.
所以我L & R SP都主張-db.
情願其餘ch加翻行d.
回復

伏喱哩 發表於 2012-4-29 16:42
由於我玩開2ch.
所以較機都會以2 ch為先.
以我個人常識(所有cas player或 win driver d vol都最好開盡).

Level 設定正(+)定係負(-)邊個好聲D,原本都係呢個課程以內,不過時間實在唔容許,所以將佢撥咗入中階課程,希望下次可以再見到你啦
不過可唔可以先同大家分享一下有關電子衰減與聲音既關係啊
回復

pepsiman 發表於 2012-4-29 18:29
Level 設定正(+)定係負(-)邊個好聲D,原本都係呢個課程以內,不過時間實在唔容許,所以將佢撥咗入中 ...

係唔係上完初班,上中班直升唔洗排隊有優先權?
回復

Harry5 發表於 2012-4-29 19:15

問校長
回復

...........................

等通知啦.........
回復

幾時再開初班? 是否上次報左名抽唔到会自动報名/优先上堂?
回復

rklpoon 發表於 2012-4-29 20:04
幾時再開初班? 是否上次報左名抽唔到会自动報名/优先上堂?

anthem導師出場   
回復

交留位費------我代收
回復

輪到細佬寫感想啦~~
先多謝版主們及管理員安排場地及課程項目,更多謝 安橋(中國) 提供如此優質既場地及兩位哥哥姐姐既寶貴時間,,亦多謝q姐,耶穌哥哥,工作人員們setup器材(冇記錯好似你地話攪左好多晚)

初階程度都未有既我有幸被抽籤抽中真係多謝呢個大公無私既刻意抽籤機制,等我可以對各類器材有多少少既認識~~
課程內容開頭對我黎講係有少少跟得比較吃力,好彩我平日努力上網扒文再加上我聰慧既腦筋,過左冇耐就知道導師們講緊乜做緊乜

其實開初我都怕自己新仔一名,去到只係得個聽字~~
幸得工作人員既細心解釋,安橋(中國)熱情招待(仲有檸檬茶飲添),師兄們亦俾左好多意見我,令到怕醜既我都十分投入

如果工作人員們唔怕辛苦既話,,希望HIENDY可以繼續舉辦呢類講座~~

P.S.我終於知道我最愛睇既"AV急症室"入面,大夫們大概做左D乜啦~~我遲D都可以有樣學樣,,,睇下會攪左D咩出黎先

評分

查看全部評分

回復

qq1122yq 發表於 2012-4-29 21:10
anthem導師出場

咁大頂高帽笠落黎,戴唔起.

純粹分享Anthem MRX Receiver ARC操作而已:-

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &extra=page%3D1
回復

哈你蕉凸 好問題 應該吾洗輪 吾係半天吊米好 朋能   管理層係吾會咁吾成熟 再抽過
回復

iwantbd 發表於 2012-4-29 21:44
交留位費------我代收

收代支
回復

felixk 發表於 2012-4-29 22:45
收代支

師兄-----拍住上!一齊收
回復