新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: chrisclw

[分享] AV研習班 (初階) - 花絮及經驗分享

iwantbd 發表於 2012-4-29 22:48
師兄-----拍住上!一齊收

咁就差吾多
回復

felixk 發表於 2012-4-29 22:45
哈你蕉凸 好問題 應該吾洗輪 吾係半天吊米好 朋能   管理層係吾會咁吾成熟 再抽過  ...

呢樹d管理層真係一啲都唔成熟
回復

pinkhung 發表於 2012-4-29 22:51
呢樹d管理層真係一啲都唔成熟㗎

哈哈   幾時先長大?
回復

felixk 發表於 2012-4-29 22:48
咁就差吾多

太平山---大帽山-----腳下....................也是一樣
回復

多謝HIENDY、多謝ONKYO、多謝大家...

回復

qq1122yq 發表於 2012-4-30 10:24
多謝HIENDY、多謝ONKYO、多謝大家...

多謝Q姐犧牲接客時間嚟幫手就真...
下次mark你起個孖補番數...
回復

扯痕旗   敬礼
回復

felixk 發表於 2012-4-30 22:26
扯痕旗   敬礼

回復

Harry5 發表於 2012-4-29 19:15
係唔係上完初班,上中班直升唔洗排隊有優先權?

中班課程仲未set好,睇怕都要幾個月後...
到時會再公開俾會員報名,睇吓個刻意抽籤抽唔抽中你啦!
不過我地個抽籤系統好得智能,通常完成初班而又回得最多字同會員分享,
抽中o既或然率一定會大增,一切都睇你地造化啦...
回復

pepsiman 發表於 2012-5-1 15:56
中班課程仲未set好,睇怕都要幾個月後...
到時會再公開俾會員報名,睇吓個刻意抽籤抽唔抽中你啦! ...

好黑暗 呀,不過我鍾意
回復

pepsiman 發表於 2012-4-30 13:24
多謝Q姐犧牲接客時間嚟幫手就真...
下次mark你起個孖補番數...  ...

客氣,只出點奶力...
回復

BoB182 發表於 2012-4-28 16:50
出番小小感想同大家分享下。
禽晚個堂叫得做初班就緊係簡單D,
先有分頻點、喇叭距離實際尺數、超低相位、 ...

BoB182師兄,我見你用測音咪時係用支咪對正前面喇叭,
測後置後中置時係唔係一樣要對正喇叭呢?
我屋企都係雜價灘器材,特別係對後置同中置係ROGER幾舊水一套,
超雞,設定上有冇咩要留意呀?
前置距離我十幾尺,不過後置距離兩邊頭頂得幾尺,點搞好呢?
有好多問題,大師兄,希望幫到小弟呢.
回復

qq1122yq 發表於 2012-4-28 19:28
問得好,靠體感...

其實punch型十仔比較易感受到外,深潛型揾phase會難好多!     ...

師姐,我用呢隻,從未感到PUNCH,到底PUNCH係咩?深潛又係咩呢?

回復

felixk 發表於 2012-4-29 02:40
终於有時間寫感想

首先多谢安橋 冇場地 就冇局 KK和妙龄女士 風趣幽默 非常nice 和 建谈 十分好人 {:5_46 ...

師兄,你話"百虎大人和 chris 生 花很多時間去量度角度 還公開龟房圖片 方便会员明白 角度問题",可唔可以掉上嚟俾我偷師呀?
回復

wallwong 發表於 2012-4-28 19:04
好慶幸尋日能夠有份出席呢個研習班。真係辛苦囇一班Hiendy版主同攪手。我諗香港都冇咩邊個網站啲攪手肯為我 ...

"淨係睇百事大佬花時間研究條野點擺先咁happy 就已經值回票價", 條野??邊條??唔明???
回復

pepsiman 發表於 2012-4-28 22:09
公開尋晚兩組學員嘅設定同大家分享下...

百事管理員,點解兩組後置距離分別咁大?唔通移過位置?
音壓都係啊?
回復

下次一定要報名參加!
回復

hammer 發表於 2012-5-3 02:59
百事管理員,點解兩組後置距離分別咁大?唔通移過位置?
音壓都係啊?

兩組喇叭同距離一樣,不過其中一組想借助呃尺大法去加強空間感同埋連貫性,所以尺數有異,音壓兩組量度時都唔同,一組先用測音錶再微調,另一組一開始已經以pink noise用人耳調校,所以有出入好易理解...
回復

hammer 發表於 2012-5-3 02:48
我屋企都係 ...

呢樣我記得~~如有錯漏請各位補充咁指正

據當日講師"百事佬"解釋,,度晒咁多隻喇叭,,測音咪都係要向前,,,
向前既原因係要模擬返人既耳仔(耳仔係向前,,兜風耳更什),,,,
測後置喇叭如果測音咪各後,到set完再聽返可能會覺得後面唔夠聲~~~
"角度問题"係av amp跟機既測音咪既角度,0度向前中置1,45度斜上,90度向上,,,再測出黎既結果都唔同

但係好多人都有"強弱耳",,,機測出黎未必人人聽落都一樣,,所以最後都要用人耳做微調..
大致係咁~~

評分

查看全部評分

回復

AV研習班 (初階) - 花絮及經驗分享

Hi Hammer師兄你好,幫就唔敢講大家分享下。
因為我都係新手咋^^
Johnny師兄已經答左點解測音咪要向前,
我試下解答下你其他疑問。。。。
如果前置喇叭同其他喇叭差別大,分頻點可能要唔同。
距離我唔建議你自己Set(呃尺),用番Auto setup會安全D。
Sub仔簡單黎講可以分深潛型(掃褲腳),打心口型,氣氛型。
至於點分別就好難用筆墨形容!

hammer 發表於 2012-5-3 02:48
我屋企都係 ...

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

評分

查看全部評分

回復