新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: chrisclw

[分享] AV研習班 (初階) - 花絮及經驗分享

hammer 發表於 2012-5-14 13:17
收到風你有所行動鳥

Hiendy冇秘密㗎
回復

會唔會再有呀!!!!!
回復

snakexthin 發表於 2012-6-6 14:34
會唔會再有呀!!!!!

物切留意啦
回復

距離我唔建議你自己Set(呃尺),用番Auto setup會安全D

好似"呃尺"個包圉感好DD,同個口型同個晝面唔會有咁多delay既差別!不過我都想多口問問:個"距離"係AV amp 入面係咪等同 "delay" 個數值!又如果(呃尺),又會有乜嘢損失!此問題绝冇challenge成份!都只係求個明白,唔使估估吓!
回復

andprise 發表於 2012-8-8 17:59
好似"呃尺"個包圉感好DD,同個口型同個晝面唔會有咁多delay既差別!不過我都想多口問問:個"距離"係AV amp ...

每個房間特性都唔同, 唔好單睇數字, 呃幾多要自己試,
加大呎數空間感會大咗, 尾音長左, 聲冇咁標, 但冇咁埋身
回復

bigpun1975 發表於 2012-8-8 21:29
每個房間特性都唔同, 唔好單睇數字, 呃幾多要自己試,
加大呎數空間感會大咗, 尾音長左, 聲冇咁標, 但冇 ...

多謝師兄!而家明白得多啦!以前由舊Ya...机轉P....机,攪黎攪去,個空間感都唔意,由其是個中置D對白,大多數都唔可以同個畫面同步;雖然個AMP可以set Auto,不過都唔覺好有用。又唔通次次睇戲都set机咩、比人插死都得。直至睇到呢個Web話"呃尺"後先發覺,改变原來既真實尺數,可以改善到"對白"既問題!當中原因個時緊係唔知得個估字啦。

師兄係"呃尺"後有冇辨法改善唔够"埋身"個感覺
回復

andprise 發表於 2012-8-9 11:34
多謝師兄!而家明白得多啦!以前由舊Ya...机轉P....机,攪黎攪去,個空間感都唔意,由其是個中置D對白, ...

針冇兩頭利.....
如果要搞可以響EQ 80-200 加小小試下
回復

bigpun1975 發表於 2012-8-9 12:09
針冇兩頭利.....
如果要搞可以響EQ 80-200 加小小試下

TQ師兄
EQ 80-200
我會分別係front speaker 搞!中置搞!Sur都搞搞!
回復

andprise 發表於 2012-8-9 12:38
TQ師兄我會分別係front speaker 搞!中置搞!Sur都搞搞!

試下啦, 效果未必好, 但唔洗錢一試無妨丫
回復

多謝分享
回復