新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: ilccmcf

[前級] C50 DAC USB UPDATE 大成功

ilccmcf 發表於 2012-7-4 00:30
代答: 因為C50 裡面無控制軟件,所以一定要用電腦作媒體來播放,C50 DAC既各色只係解碼 ...

呵呵正是如此呢, Thank you so much 啦 ilccmcf  師兄 ,
開始接近八月會展 show 了,我們又是到了超忙碌的檔期, 正是 show 前 show 後冇收工 , 因此回覆不及處敬請各位師兄多多包函
又要勞煩高手師兄們多多相助, 幫幫初玩的朋友了
回復

kenho 發表於 2012-7-4 12:30
呵呵正是如此呢, Thank you so much 啦 ilccmcf  師兄    ,
開始 ...

KEN SIR 唔好客氣啦~~~ 8月個SHOW 咁緊要 !!!
麥仔又有咁多新野... 真係有排攪架  加油
回復

ilccmcf 發表於 2012-7-4 12:33
KEN SIR 唔好客氣啦~~~ 8月個SHOW 咁緊要 !!!
麥仔又有咁多新野... 真係有排攪架  加油 ...

Dear 師兄,
謝謝你的支持 最緊要係 ,要多多樂在其中呢
回復

Reading the website, and found below information.  It seems the reason that there is no Mac driver is because Mac already have a 2.0 built in.  Anyone try the using USB to connect a Mac to the C50?

"A MAC in Win& mode should be able to perform the update but our dealer has all of the info. These are large files.

First hold down the EQ Bypass button on your C48 or C50 for three seconds to check the installed software. If you see 2.00-2.10 you are up to date but will need a computer with a USB 2.0 driver. MAC and Linux have shipped with this since about 2010. Windows does not have a USB 2.0 driver so we have sent one to your dealer which he can give you on a thump drive to load on your Windows machine, XP-SP3 or later only.

If you have an earlier computer OS that is not USB 2.0 capable the new Firmware will not work as it is USB High Speed 2.0 only.

Thanks,
Ron-C"
回復

willip 發表於 2012-8-13 17:55
Reading the website, and found below information.  It seems the reason that there is no Mac driver i ...

Dear 師兄,
以 Mac book pro  USB 接上 C50 , 雖然現是只可以 44.1 的數碼取樣方式工作, 但所產生出來的實際音效卻也是相當不錯, 若果能配合好一些的音樂播放軟件, 那所得出來的較果便會更佳呢
回復

kenho 發表於 2012-6-29 12:17
Dear 師兄,
32/192 bit perfect 現時只 for PC only , 可以藉著下載 McIntosh 的 USB 驅動軟件, 來手動 ...

KEN SIR..

我有部MCD1100 (保養期內) 都要UPGRADE FRAMEWARE 去32/192 USB...想問下係米一定要自己車返去, 會唔會有上門或者代車服務呀?

謝謝...
回復

i am  currently using a hiface to.convert usb to coaxial. wondering if i should change to usb to usb.
回復

supercow 發表於 2012-8-19 01:00
KEN SIR..

我有部MCD1100 (保養期內) 都要UPGRADE FRAMEWARE 去32/192 USB...想問下係米一定要自己車返 ...

Sorry  師兄,
上門或者代車服務是有的, 但其實 McIntosh MCD1100 現時是暫沒有 USB 更新的 FRAMEWARE 的, 只有 C48,C50 才有更新軟件, 而我們亦在一同等待著呢, 不過假若一有更新的話, 定必馬上通知你和大家的
回復

willip 發表於 2012-8-19 21:52
i am  currently using a hiface to.convert usb to coaxial. wondering if i should change to usb to usb ...

Dear 師兄,
這也無妨的 ,亦可兩個比較一下, 看看在你的實際配搭上是何者較佳, 一試亦無妨呢
回復

There's no need to install any diriver for C50 if you are use apple by USB.
Make sure your F/W is 2.00-2.10, you can choose 16/24/32bit 44.1/88.2/96k... from apple's midi panel.
回復

but i just felt C50 dac is too powerful,dry and lack of details.... comparing to LINN KDS...
回復

米糕脏了 發表於 2012-11-1 02:03
but i just felt C50 dac is too powerful,dry and lack of details.... comparing to LINN KDS...

如果唔行ASIO2 進行 Bit perfect 輸出, 根本就係未用得盡C50 既解碼能力
我唔敢講佢係最好之例.... 不過CD 盤DAC 要WIN 佢10隻手可能數得晒 !!!
真真正正用過C50 行32/192 軟件Bit perfect 輸出既朋友就會知乜野事情
回復

ilccmcf 發表於 2012-11-1 11:23
如果唔行ASIO2 進行 Bit perfect 輸出, 根本就係未用得盡C50 既解碼能力
我唔敢講佢係最好之例.... 不過C ...

apple下也可以选择32bit/192k解码, 不知和ASIO下bit perfect有何区别,望赐教 :)
回復

米糕脏了 發表於 2012-11-1 17:02
apple下也可以选择32bit/192k解码, 不知和ASIO下bit perfect有何区别,望赐教 :)

bit perfect 就係全數DATA 由C50 解碼, 輸出比後級直接播放
bit perfect 就係個檔案有乜野就播乜野.... 原味

如果唔行ASIO 就係由電腦解碼, C50 就由電腦既解碼再硬升做32/192 輸出比後級
唔好處就係電腦解碼無C50 咁準, 失真會比較多 (新電腦同新軟件已經比較好, 但必定唔夠C50 果粒勁)
第二, 都係最重要既, 就係電腦出來之後比C50 果段再升頻....... 由個種, 介面, 升頻 , 失真度大大提升 !!!
如果都覺得咁好聲既, 本身既器材已經好正, 但係如果想用盡又唔失真既話, bit perfect 出一聲果下必定O晒咀

C50 行bit perfect 真係比好多人聽完都O咀, 因為少左一段 XLR/RCA 介面失真果段已經大大既好處 !!! 少左DAC > 前級 果一下
回復

ilccmcf 發表於 2012-11-1 19:54
bit perfect 就係全數DATA 由C50 解碼, 輸出比後級直接播放
bit perfect 就係個檔案有乜野就播乜野....  ...

我没有描述清楚.

例如,A)由apple AMARRA播放32b/88.2k高格aiff文件 USB输出给C50,同样32b/88.2k播

B)ASIO2下bit perfect 播32b/88.2k高格aiff文件(或者wav,不知道bit perfect能否支持aiff)
有没有区别呢?

我的理解是,A) and B)都是C50直接解码,DAC和电脑都没有做处理,应该都是原汁原味的,不知道理解对不对。
回復

米糕脏了 發表於 2012-11-1 20:30
我没有描述清楚.

例如,A)由apple AMARRA播放32b/88.2k高格aiff文件 USB输出给C50,同样32b/88.2k播

APPLE 係未食到 bit perfect (ASIO2) 美國麥網都寫得好清楚只有 WINDOWS 可以
WINDOWS 不單可以播AIFF , DSD , DXD 都可以bit perfect  播放 !!!
回復

ilccmcf 發表於 2012-11-1 20:50
APPLE 係未食到 bit perfect (ASIO2) 美國麥網都寫得好清楚只有 WINDOWS 可以
WINDOWS 不單可以播AIFF ,  ...

多谢大大指导,换用windows JRiver 声音确实靓很多很多。
回復

米糕脏了 發表於 2012-11-2 02:01
多谢大大指导,换用windows JRiver 声音确实靓很多很多。

我岩岩試左Windows 8 + foobar2000 (裝asio 2.1.2) 效果驚人

回復

回復