新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 11951|回復: 40

[合拼擴音機] MA6600 接 AV amp 有"胡胡"聲

請教各位師兄:
我用Yamaha1067接上MA6600睇戲,MA6600開到25%前置喇叭有少少"胡胡"聲,開到40%已很明顯,不敢再試,請問有甚麼方法可減去雜聲,謝謝!
師兄,你可以先試吓搵對跟機紅白線接駁前後級,聽吓仲有無呢個情況...
如果仲有,果d所謂"胡胡"聲係高音單元發出,定係中低音單元發出...
好可能係條水線作怪,不過你先試咗第一步先啦...
回復

pepsiman 發表於 2012-6-12 20:28
師兄,你可以先試吓搵對跟機紅白線接駁前後級,聽吓仲有無呢個情況...
如果仲有,果d所謂"胡胡"聲係 ...

百事兄,MA6600 一早已接上 jumper,我都懷疑是水缐作怪,因之前用 onix int amp 有同樣情形,不過 "胡"的是 subwoofer,前置無事。最後將 onix 機內既水缐拔去才無事。不過老麥的機唔想開蓋,現正想將 pc 的水線除去,但想知道有無其他方法比較方便。
回復

liting 發表於 2012-6-12 21:10
百事兄,MA6600 一早已接上 jumper,我都懷疑是水缐作怪,因之前用 onix int amp 有同樣情形,不過 "胡 ...

Dear 師兄,
"胡胡"聲是在 Subwoofer 出現嗎 ? 這有最大的可能是 subwoofer cable 的負極出了問題, 需先檢查兩端 sub 之訊號  in / out 端子插頭是否斷了負線, 或換一根較短和 ok 的訊號線再試試看
因為水線問題多是 " 時時 "聲, 而 "胡胡"聲多是負極不足而導至

不見意 Cut 掉水線, 因為水線是用來帶走危險漏電的安全設備, 最重要都是安全為上呢
回復

另外, 亦有在 AV amp pre-out ---> MA6600 之間的過機線出現問題以至出現"胡胡"聲, 而在經驗之中, 大多出現雜聲的情況 , 十之其九總都是出在過機導線之上, 可以先向其埋手
回復

kenho 發表於 2012-6-14 12:32
另外, 亦有在 AV amp pre-out ---> MA6600 之間的過機線出現問題以至出現"胡胡"聲, 而在經驗之中, 大多出 ...

Ken Sir,

我會在這幾天試找出問題所在,有答案即出 post。
回復

liting 發表於 2012-6-14 20:24
Ken Sir,

我會在這幾天試找出問題所在,有答案即出 post。

Dear 師兄,
好的, 你先看看情況, 若需要幫忙, 可在此 post 或電 28683600 Hi Fi Gallery 中環陳列室 找小弟詳談  
回復

kenho 發表於 2012-6-16 11:51
Dear 師兄,
好的, 你先看看情況, 若需要幫忙, 可在此 post 或電 28683600 Hi Fi Gallery 中環陳列室 找小 ...

Ken Sir,

今天將 power cord 條水線閹咗,系統就靜了,請問有沒有其他方案?如果沒有,就唯有斬腳趾避沙蟲,唔要水線或真正影音分家了!
回復

liting 發表於 2012-6-17 10:40
Ken Sir,

今天將 power cord 條水線閹咗,系統就靜了,請問有沒有其他方案?如果沒有,就唯有斬腳趾避沙 ...

想問你... 你飛走邊條??? MA6600 定係10仔???
回復

ilccmcf 發表於 2012-6-18 10:03
想問你... 你飛走邊條??? MA6600 定係10仔???

師兄,

係 MA6600 power cord 條水線。
回復

liting 發表於 2012-6-18 15:32
師兄,

我都試下先 ~~~~ 因為我部隊C50 有"時時" 聲
雖然好細聲... 近到10幾CM 先聽到... 不過試過用其他前級係一點聲都冇
回復

ilccmcf 發表於 2012-6-18 15:49
我都試下先 ~~~~ 因為我部隊C50 有"時時" 聲
雖然好細聲... 近到10幾CM 先聽到... 不過試過用其他前級係 ...

試下無妨,不過如果可以接受,就盡量保留水缐,因始終有一定風險。
回復

liting 發表於 2012-6-18 16:13
試下無妨,不過如果可以接受,就盡量保留水缐,因始終有一定風險。

咁又唔驚既... 有個地盒頂下 !!!
回復

ilccmcf 發表於 2012-6-18 16:36
咁又唔驚既... 有個地盒頂下 !!!

師兄小心,地盒同水線應該是兩回事,不要混淆。
回復

liting 發表於 2012-6-17 10:40
Ken Sir,

今天將 power cord 條水線閹咗,系統就靜了,請問有沒有其他方案?如果沒有,就唯有斬腳趾避沙 ...

絕對唔關影音分家與否!
回復

liting 發表於 2012-6-18 15:32
師兄,

不如你買個地盒好過,用左應該沒再有胡胡聲
回復

on99no 發表於 2012-6-19 16:24
絕對唔關影音分家與否!

99兄,

請詳細賜教,有的唔清楚你的意見.
回復

1o1o 發表於 2012-6-19 17:21
不如你買個地盒好過,用左應該沒再有胡胡聲

1o1o兄,

地盒口碑咁好,相信有一定幫助,但實在太大,暫時唔考慮住.
回復

liting 發表於 2012-6-20 00:16
99兄,

請詳細賜教,有的唔清楚你的意見.

賜教真係唔敢當,因為我跟你情況差不多,
睇戲時都要依靠個int.Amp幫拖(AV Amp>Int.Amp>喇叭)!
影音也未能完全分家!但我好彩點,無不正常聲音出現!
"所以說不關影音分家與否!"

當然,如ching想努力中毒的話!
籍此來分家也是可喜可賀!

最後,是否電源的安排所導致!
回復

on99no 發表於 2012-6-20 01:41
賜教真係唔敢當,因為我跟你情況差不多,
睇戲時都要依靠個int.Amp幫拖(AV Amp>Int.Amp>喇叭)!
影音也 ...

Dear 師兄,
十分讚同呢,正是英雄所見略同

若已在 MA6600 本機電源上飛走水線而回復寧靜, 這代表九成是電源頭水線被污染, 以地箱亦是一個可行之法, 不過原本的水線亦是接回較安全呢
回復