新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: liting

[合拼擴音機] MA6600 接 AV amp 有"胡胡"聲

很多謝 Ken Sir 和各師兄的意見,因MA6600 只買了個多月,相信還有很大進步空間,要一段時間才會穩定下來。一來要透一透氣,二來到時才作 upgrade,才能享受個中樂趣。正如剛剛換了 MA6600,那感覺真是難以用筆墨形容呢!
回復

liting 發表於 2012-6-28 17:48
很多謝 Ken Sir 和各師兄的意見,因MA6600 只買了個多月,相信還有很大進步空間,要一段時間才會穩定下來。 ...

Dear 師兄,
請勿客氣, 謝謝你的支持,
好好享受煲機過程的樂趣吧  
回復

liting 發表於 2012-6-28 17:48
很多謝 Ken Sir 和各師兄的意見,因MA6600 只買了個多月,相信還有很大進步空間,要一段時間才會穩定下來。 ...

咁攪掂咗個W00、W00聲未呀?點解決?
回復

anguswong 發表於 2012-6-29 18:23
咁攪掂咗個W00、W00聲未呀?點解決?

Angus 兄,

將 power cord 條水線 cut 咗,問題就解決了。這只是權宜之計,因始終有的風險。但要視覺享受(兩個藍色錶板)和靚聲,都係要博一博

回復

但機殼會有小小正電漏嗎?點解唔揾Hi-Fi咖喱幫幫手?安心D嗎!
回復

anguswong 發表於 2012-6-30 00:03
但機殼會有小小正電漏嗎?點解唔揾Hi-Fi咖喱幫幫手?安心D嗎!

正常是唔會有的,尤其是新機,除非部機有嘢落左殼,這是對老麥機的信心投了一票。
回復

Hi CHing,

我都係MA6600用家, 想請問您係點駁AV AMP 同 Mcintosh ? 請指教! 我問過D旺角Sales佢哋話要加舊嘢, 但又話要數仟元, 您知唔知係咩泥架? 唔該!
回復

LK1976 發表於 2012-7-2 17:43
Hi CHing,

我都係MA6600用家, 想請問您係點駁AV AMP 同 Mcintosh ? 請指教! 我問過D旺角Sales佢哋話要加舊 ...

我用 Yamaha 1067,用前置 pre-out 直去 MA6600 其中一個 input,中間冇加任何嘢。
回復

咁咪行咗2份前級?
回復

Dear 師兄,
若需支援, 請與我們聯絡吧, Hi Fi Gallery Tel: 28683600
回復

LK1976 發表於 2012-7-3 08:22
咁咪行咗2份前級?

冇錯,睇戲時將 MA6600 volume 較到73% 就是AV bypass 㸃,可以用 AV amp 個 volume 掣嚟較大細聲,每次睇完戲就將 MA6600 volume 較回聽歌的音量就可以了。
回復

liting 發表於 2012-7-3 18:19
冇錯,睇戲時將 MA6600 volume 較到73% 就是AV bypass 㸃,可以用 AV amp 個 volume 掣嚟較大細聲,每次 ...

Dear 師兄,
這是一個唯一最方便的做法呢 , 雙前的好處是訊源的 Gain double了, 但不好的是連噪聲也都 double 了, 因此從 AV amp . pre-out 過來的導線需要妥善處理, 若感入了的噪聲是會成 70% 的放大, 那便是意外中不想要的收獲  , 不過這也是無可奈何的, 亦是所有不帶 AV bypass 功能的合併機唯一通常做法了
回復

kenho 發表於 2012-7-3 18:53
Dear 師兄,
這是一個唯一最方便的做法呢 , 雙前的好處是訊源的 Gain double了, 但不好的是連噪 ...

Ken Sir,

因地方淺窄,又喜歡老麥,所以才作此選擇,其實老麥前後級才是最理想的。
回復

liting 發表於 2012-7-3 19:34
Ken Sir,

因地方淺窄,又喜歡老麥,所以才作此選擇,其實老麥前後級才是最理想的。 ...

Dear 師兄,
是的, 香港地寸金尺土, 擺放器材實是個十分頭痛的不解問題 , 有時購置心宜靚機也只有看位買貨矣
回復

KEN SIR 意見非常好 !  

我也是 MA 6600 新機用家 , 買得到這級數產品 , 如有不明白的情況或問題 ,

應向維修保養部至電查詢甚至要求協助上門安排檢查修護 ,  此中是電子產品 ,

也是人手分工裝配 ,  我的針錶左方停止時 , 只欠 0.5 mm準確度 , 技師上門

只用十分鐘作徴調俢正便完成 .   
回復

9386 發表於 2012-7-4 21:32

我也是 MA 6600 新機用家 , 買得到這級數產品 , 如有不明白 ...

師兄,睇下 Ken Sir 在這個網的積極回應,就知道冇買錯野啦,值得支持
回復

kenho 發表於 2012-7-3 18:53
Dear 師兄,
這是一個唯一最方便的做法呢 , 雙前的好處是訊源的 Gain double了, 但不好的是連噪 ...

Ken sir,如果由兩組控制sound volume那很不方便呢,例如看movie時什樣才清楚連接5.1or7.1設置呢?
小弟家中用的是Yamaha z7 avm,如要跟(ma7000心水目標,考慮中)連接有難道嗎?設置又可以簡單一點嗎?因為此正正亦是購買的一個因素"而ken sir早以好像提供一種駁缐的連接可以做到的!對嗎?
如可以的話可提供圖片和接線方式及兩組機共同設定的方法!謝謝。補充多句:如小弟家中沒有音壓計的設備⋯那可做到嗎?另如到你公司買機可有上門調較服務嗎?(請見諒,因未接觸過麥景圖音響.......)
回復

9386 發表於 2012-7-4 21:32

我也是 MA 6600 新機用家 , 買得到這級數產品 , 如有不明白 ...

Dear 師兄,
謝謝你的支持,
可以大膽一說, 我們的維修團隊服務可是公認不錯的
回復

liting 發表於 2012-7-5 06:15
師兄,睇下 Ken Sir 在這個網的積極回應,就知道冇買錯野啦,值得支持  ...

Dear 師兄,
太客氣了 , 多謝你的支持最重要呢
回復

anguswong 發表於 2012-7-6 01:22
Ken sir,如果由兩組控制sound volume那很不方便呢,例如看movie時什樣才清楚連接5.1or7.1設置呢?
小弟 ...

Dear 師兄,
呵呵, 問題很多的呢 , 不過請放心吧, 所有問題都是不太困難的, MA6600 和 MA7000 在接駁上實是一模一樣的, 不論 7.1 或是 5.1 也是一樣, 若是在我們 Show Room 購置 McIntosh 產品, 我們當然會全力協助用家去解決在設定和使用上的所有問題的, 這是多年來對用家信心的保證
回復