新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 83880|回復: 340

[品牌] Accustic Arts 同好會

AA 都有唔少用家, 但就遲遲未見有同好會
開個會大家分享吓啦!

小弟用緊Drive II transport, 晏 d post 相上嚟

多多指教

評分

查看全部評分

小弟只係一部機用家,愧不敢開個會做樓主,呢度大把AA fans! 但眼見冇人開, 忍唔住了

評分

查看全部評分

回復

Accustic Arts Drive I mk1 報到

Accustic Arts DAC I mk4 報到

評分

查看全部評分

回復

報到先,遲下補相及心路歷程
回復

一休大師 發表於 2012-6-15 10:19
報到先,遲下補相及心路歷程

非常期待
回復

aa.jpg 小弟報到先 , 多多請教

評分

查看全部評分

回復

終於有些空閒講講心路歷程。

話說大概於五年前,有部法國既CD機做緊特價,咁啱小弟又搵緊CD機,所以就決定親身上去試一試啦,系試機既途中發現原來中環都有D hifi鋪既,咁就順便去聽下其他機囖,咁機緣巧合之下,就上到一間叫悠揚音響,入面所賣既機就系AA、ELAC..等等,而擺放系大房當中當然系D頂級既產品啦。當時小弟銀根有短缺,所以都冇乜性趣,但當時悠揚音響既主持人真系非常之客氣,咁小弟就咁俾佢感動左,入去聽下啦。當時既組合系AA配搭三角牌喇叭,當然系麥哲倫系列啦,真系唔聽好地地,一聽就舔曬野,最記得隻麥田之歌,音場人頭一清二楚,播放鋼琴既真實感又夠,大爆棚氣勢又夠,真系堅到震..心捻,最衰部法國CD機落左訂,如果唔系一定揀佢。由於自己八卦既心態,心想咁靚聲,系咪用D好貴既線吖?於是就走去望下佢後面D線,發覺,頂,全部雞既電源線,仲要系個奇勝牌拖板,再問一問佢信號線同喇叭線幾多錢?問完之後加上睇埋個拖板,真系唔到你唔服。咁既配搭都有咁正既聲音,自己屋企用咁貴既線,都完全唔系果皮,真系要檢討下。不過再望一望佢套前後級,都唔平!所以都系算啦,安分守己,玩好自己套野先啦。好衰唔衰,當時個FRD 又話,悠揚有部B牌既后級做特價,咁咪陪佢落去買囖。不過hifi最忌AB比較,當時佢買既時候依然系fell set AA加三角牌,去試佢部后級,只系調一調部后級啫,即時感覺到B牌后級被比下去了,雖然B牌既后級都做得唔錯,尤其系推力同控制力方面,但同AA比較之下,相對地有種硬橋硬馬的感覺。但因當時我朋友本錢有限,而佢又一心去買,所以我就冇出聲啦。但系就俾我知道左AA有幾正lor,從此就種下哩個情根。

直至上兩個月,有個網友放套AA頂班既CD機出來,其實已經好鬼心動,無奈手頭上既金仔自己都十分鍾意,所以冇再捻。點知等左半年既accordo喇叭終於出現左,咁好明顯捻都唔使捻就走去買啦,無奈金嗓子系金色,而accordo就系電鍍銀色,心想金銀潤好核突啫,咁啱我FRD又話想要套金仔,經過內心一輪掙扎之後,心想金仔都陪左我年幾啦,好啦,就試下第樣野啦!咁我自己第一個目標系burmester,因為burmester同樣系電鍍色,夾落去會十分之靚仔,於是乎就走去問下價,點知加價幅度系不能接受既,心捻,今次大禍了,金仔又賣左,咁點算呢?於是乎把心一橫,既然個FRD都放套AA CD機出來,冇理由amp唔放架?於是咪膽粗粗打電話俾佢囖。點知問左佢之後,原來佢真系放喔..跟住我單刀直入,問佢,全套要曬,朋友價幾多,跟住佢就復我XXXXXX啦,聽完個價之後發覺多年既情根,終於可以解脫了,於是第二晚即刻去抬曬佢地翻來啦。捻翻起都真系好鬼開心架!

咁AA俾我感覺系點咧..佢冇burmester咁貴氣,亦冇MBL咁雍容華貴,但系就俾到我一種好務實既感覺,而且系德國人,理性精准既聲音。坦白講,其實哩三隻品牌我都好鍾意,而且各有各好,鹹魚青菜既感覺。不過既然緣分已到,真系擋都擋不住,我自己感覺,AA比較強項的是后級同CD轉盤,解碼都非常之好,比較遜色既會系個前級,可能之前用過金仔既3800,所以可能有此感覺。系金工上面,我覺得佢冇B仔咁靚架啦,不過就會比塑膠機殼靚D。感覺上都唔錯既!而且系新一代頂級既AA裏面,系用料上都比以往進步好多,大家可以留意頂板,就會知道,不過如果比起金仔,都仍然輸一皮,可能金仔實在做得太靚了,每一個位置都做得好實凈,就算中級機既用料都系唔錯的,哩樣野我覺得歐洲機系應該要學習下。當然,用料還用料,較聲就還較聲,唔一定用靚料就一定靚聲D既。由金仔轉落AA既時候,坦白講真系唔系好習慣,好似突然間冇咁好聽咁,但系又令我覺得多左一份真實感,尤其古典方面,可能歐洲人,系調教古典既聲音都系比較擅長既。但系如果播翻譚詠麟,又真系唔系金仔果皮。加上我又轉左喇叭,變數都幾大架!所以以上既推斷純粹系一D感覺來架啫,事實又可能未必系咁。

Anyway我現在已經系AA既一份子啦!各位member你地好!!!!

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2012-6-18 00:32

話說大概於五年前,有部法國既CD機做緊特價,咁啱小弟又搵緊CD機, ...

大師寫得非常正

評分

查看全部評分

回復

ncwah 發表於 2012-6-18 01:19
大師寫得非常正

大師寫得非常正 x 2

評分

查看全部評分

回復

大師寫得好
點解我post 唔到相
回復

一休大師 發表於 2012-6-18 00:32

話說大概於五年前,有部法國既CD機做緊特價,咁啱小弟又搵緊CD機, ...

大師對AA好正
回復

謝謝ROA 師兄加分
其實我覺得AA 部Drive I 個樣仲靚過Drive II, 個頂有藍光閃閃吓
回復

我剛加入AA大家庭! 但無水買頂級+全套AA, 只入了CD PLAYER 1 MARK3!

評分

查看全部評分

回復

可否告知?$
Any photo??
回復

Rickyhsc 發表於 2012-9-29 06:33
可否告知?$
Any photo??

今日取及POST相! $56000 !

評分

查看全部評分

回復

bianbian 發表於 2012-9-29 13:11

恭喜哂師兄,剛巧我身邊都有兩位人兄都買左,聽完,真係堅到咸 ,搞到我都想降級買呢部cdp
回復

恭喜恭喜
回復

名師兄請分享下AA用XLR線及喇叭缐的心得
回復

Congratulation
等見肉照
回復

molina 發表於 2012-9-29 16:48
名師兄請分享下AA用XLR線及喇叭缐的心得

反正今日有胸,等我分享下先啦

其實我系哩套機入面,都用過唔少線,由於AA既性格真系非常之中性,所以每換一條線落去既時候,都好容易分辨到性格。就等我逐條逐條講下啦。

1.AA原裝信號線&數碼線:基本上哩兩條線性格系極之一致既,用落AA度既時候,感覺聲音非常之細膩,背景都好靜,小提琴好靚,而且仲帶點幽怨添,而人聲既感情位系極之高分,惟獨高音伸延差少少,音場方面亦差少少。
    2.sommer excelsior:哩條線既細節同分析力真系好強,基本上用落去都冇咩欠缺,惟獨明位比較強少少,同埋有DD吵。
    3.sommer epilogue:哩條感覺上高低伸延又系好強,整體上系excelsior既低級版,中頻密度會差少少,所以人聲聽起上來會有D薄,同埋會比excelsior吵少少。
    4.vovox sonorus:哩條線現場咁真系一流,尤其是聽JAZZ現場錄音,真系冇得頂,惟獨金屬感方面系佢既弱點,所以聽古典既時候,會稍有欠缺,不過泛音都真系好靚,加上價錢又系冇乜嘢可以再要求。
    5.vovox textura:哩條線不得不贊既就系每樣野都咁靚,hifi味極之出色,古典、爵士、流行曲..基本上泛泛掂,喜歡的基本上冇咩好挑剔,但就系由於每樣野都咁靚,感覺上好似聽咩都系一樣既聲音,所以哩條線都好睇個人口味,但整體上都系一條好線,值得擁有。
    6.vovox link direct s:如果聽完textura,再聽哩條,有個感覺就系好cheap,但當你細心聽既時候,其實佢俾你既信息都幾真實、直接,由於佢系錄音室線,基本上冇咩抑制,有留意網上既錄音mic,都會跟哩條線,咁可知道佢接受既信息應該唔會點搞野,而聽感上面,佢既泛音冇sonorus同textura咁好,但相對來講,就來得直白、少修飾些,立體感更是強項。
    7.accuphase aslc:哩條線高音伸延又靚,轉彎位又好,所以當聽古典,尤其是巴羅克時期既作品時零舍引人入勝,背景又靜,低頻伸延又夠,惟獨中音稍薄少少,所以人聲方面,肉感差少少,但如果系AA上面用一對,都冇乜壞既。可以為佢加D音色添。
    講住咁多先,候補!

評分

查看全部評分

回復