新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: AS881

[品牌] Accustic Arts 同好會

molina 發表於 2012-9-29 16:48
名師兄請分享下AA用XLR線及喇叭缐的心得

反正今日有胸,等我分享下先啦

其實我系哩套機入面,都用過唔少線,由於AA既性格真系非常之中性,所以每換一條線落去既時候,都好容易分辨到性格。就等我逐條逐條講下啦。

1.AA原裝信號線&數碼線:基本上哩兩條線性格系極之一致既,用落AA度既時候,感覺聲音非常之細膩,背景都好靜,小提琴好靚,而且仲帶點幽怨添,而人聲既感情位系極之高分,惟獨高音伸延差少少,音場方面亦差少少。
    2.sommer excelsior:哩條線既細節同分析力真系好強,基本上用落去都冇咩欠缺,惟獨明位比較強少少,同埋有DD吵。
    3.sommer epilogue:哩條感覺上高低伸延又系好強,整體上系excelsior既低級版,中頻密度會差少少,所以人聲聽起上來會有D薄,同埋會比excelsior吵少少。
    4.vovox sonorus:哩條線現場咁真系一流,尤其是聽JAZZ現場錄音,真系冇得頂,惟獨金屬感方面系佢既弱點,所以聽古典既時候,會稍有欠缺,不過泛音都真系好靚,加上價錢又系冇乜嘢可以再要求。
    5.vovox textura:哩條線不得不贊既就系每樣野都咁靚,hifi味極之出色,古典、爵士、流行曲..基本上泛泛掂,喜歡的基本上冇咩好挑剔,但就系由於每樣野都咁靚,感覺上好似聽咩都系一樣既聲音,所以哩條線都好睇個人口味,但整體上都系一條好線,值得擁有。
    6.vovox link direct s:如果聽完textura,再聽哩條,有個感覺就系好cheap,但當你細心聽既時候,其實佢俾你既信息都幾真實、直接,由於佢系錄音室線,基本上冇咩抑制,有留意網上既錄音mic,都會跟哩條線,咁可知道佢接受既信息應該唔會點搞野,而聽感上面,佢既泛音冇sonorus同textura咁好,但相對來講,就來得直白、少修飾些,立體感更是強項。
    7.accuphase aslc:哩條線高音伸延又靚,轉彎位又好,所以當聽古典,尤其是巴羅克時期既作品時零舍引人入勝,背景又靜,低頻伸延又夠,惟獨中音稍薄少少,所以人聲方面,肉感差少少,但如果系AA上面用一對,都冇乜壞既。可以為佢加D音色添。
    講住咁多先,候補!

評分

查看全部評分

回復

續上
    8.siltech explorer 180ix:簡單D講,就好似迷你版既signature咁,平凡中帶一點siltech味,當然由於siltech出品,乜嘢尖硬薄都唔會出現既,但如果你想好似signature咁既表現,當然冇乜可能啦!整體上平平均均都唔錯既,如果唔想搞甘多野既話,又無需要各方面既表現都好出色的話,只想安心聽歌,基本上系冇乜不足,但系對於有要求既人士,可能哩條線又唔會俾到D乜嘢你。
    9.vdh integration:系一條幾有音色既線,高貴華麗聲底,以佢既價錢來講,有咁既高貴音色,都幾超值既,人聲來得都幾順滑,幾甜,無奈平衡度差少少,低頻比較輕身,我想大喇叭會比較適用,或者是低音比較肥既都合用。
    10.mogami 3173:哩條線用系數碼同模擬傳輸方面,聲底都系一致既,分析力夠,細膩,系覺得聲音太過工整,冇乜出錯既位置,感覺就好似“架仔”西裝起曬骨,非常之整齊,而我則比較喜歡西裝可以唔攝衫,條tie可以松翻D嗰隻,雖然條線系好靜,但系就靜到好似有D焗咁,令我想起一條電源線,都系類似咁既聲,就系belden有屏蔽嗰隻,而我就喜歡冇屏蔽嗰種感覺,生動活潑咁就最好啦。
    11.canare L-2t2s:哩條線有樣野,大家多數都估唔到,就系高頻伸延同空氣感,雖然冇乜貴氣,但起碼都做到哩份感覺,不過佢既中低頻比較薄D,所以人聲感覺上都比較薄,不過哩個價位既線,都冇乜可以要求,如果平靚正要用佢既話,最多只可以用一對,用埋要夾厚聲既組合。
    12.canare L-4e6s:哩條線既平衡度都幾好,樣樣野都平平均均,可以系同一個組合裏面用幾對都得,由於系錄音室線,速度同奔放度都無需要懷疑,無奈系比較吵D,同埋偏明位多少少,不過如果你聽下電吉他,你會發覺佢D彈跳力都幾好,平價中值得一用。
    13.canare da206:系用佢做數碼線既時候,都幾超值,D聲正路過正路,真實、直白,有類似link direct s 既感覺,但系如果用佢來做信號線,性格同數碼線差唔多,惟獨有一個重點,就系泛音唔夠,D聲太乾淨,過死,所以我覺得哩條要來做數碼線系比較適合既。
    14.analysis plus digital oval:哩條又系極之超值既數碼線,音場、泛音十分之好,整體上有音色之餘,都可以保持到個平衡度,干同硬都唔會系哩條線身上搵到,系一條正宗既hifi線,而用哩條線既時候,只系需要留意一樣野,就系如果你本身套機系低頻偏少,咁就不宜用佢。相反用佢就最正確不過,其實個落差都系差少少噶啫,要求高D既人,先至留意哩點都未遲。

咁所以咧,曾經有人問我,有冇邊條線系完美噶咧?或者系好匹配AA噶咧?我會好直接咁答佢:系冇既!同埋暫時未搵到。好明顯就系隨著唔同既地方、環境、組合、個人口味等等既要求都會有所不同。至於我個人配搭方面,我都仲尋找緊,我都仲未知自己想點,哈哈哈。

至於喇叭線系我套機,我只系試過4條線,一條yter、一條ocos pro、一條ocos ultra,同埋vovox textura,咁至於邊條最好咧?我自己就比較喜歡ocos ultra,我喜歡佢并唔系話系哩4條線裏面系最好,而系系我心目中,聽感上,佢系最全面既,包括左D乜咧?(平衡度、速度、密度、質感、高低伸延、音場大小、前後感、立體感、寧靜度、價錢、有乜出乜)咁當然啦,唔擔保我將來換轉其他線既,只系哩時哩刻,佢有曬我心目中所要既野啫,不過都唔系完全冇缺點架,有一點系玩佢既時候系要留意既,就系個能量感,如果屋企空間系比較細既話,而又想得到以上既優點,系可以選擇玩pro既,因為系我升上去玩ultra既時候,我感覺到我屋企只可以啱啱裝得曬,所以哩一點系值得留意既。

補充,由於以上都只係我自己的個人聽感,所以並不代表事實的全部,只係純粹個人分享,如有錯漏,望各兄上原諒小弟的無知,謝謝

評分

查看全部評分

回復

其實玩線真係幾煩,真係好掛住條AP golden oval,因為已經好接近我想要嘰野,無奈中頻薄左小小,至於sogon又係好正,無奈速度慢左小小,唉,甘搞法真係人都痴,唔通世上真係無野完美嘰,甘我地甘樣追求落去,又係咪好蠢呢?嘿嘿......

評分

查看全部評分

回復

Everybody 中秋快樂,人月倆圓,AA抱滿懷
回復

回復

bianbian 發表於 2012-9-30 11:42
Photos

Show埋CD鎮個樣睇睇
回復

好很靚呀!
回復

恭喜哂,巧靚仔呀,開聲未先?
回復

一休大師 發表於 2012-9-30 20:11
恭喜哂,巧靚仔呀,開聲未先?

開唔到聲!!!! 對ACCORDO染左紅色要換, 起碼要一個月先到!!
回復

bianbian 發表於 2012-10-2 09:10
開唔到聲!!!! 對ACCORDO染左紅色要換, 起碼要一個月先到!!

OMG
回復

AA用家報到

POWER l MK lll
CDP l MK lll

多多指教

回復

Rickyhsc 發表於 2012-11-8 18:38
AA用家報到

評分

查看全部評分

回復

Rickyhsc 發表於 2012-11-8 18:38
AA用家報到

welcome!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
回復

Rickyhsc 發表於 2012-11-8 18:40

歡迎
回復

遇到心所愛,如何又冷靜。。。

評分

查看全部評分

回復

我都係AA Fans 20121031_230128.1.jpg

評分

查看全部評分

回復

lyk128 發表於 2012-11-15 12:52
我都係AA Fans

Welcome!師兄!你set野好堅wo!!!!
回復

大師過獎啦
其實我都好想跟大師一樣玩全套AA,奈何中左膽毒,無法自拔。
我個人認為玩德國機最好玩全套,因為如MBL,Burmester,佢地都有出全套。
我之前有幸玩過全套Burmester,真系好正

評分

查看全部評分

回復

聽咗自己套机一段時間,自己都冇咩唔满意!反而有樣野想同大家分享下!
話說買呢套机仔前識到條粉腸叫heihei ,我就問佢三萬蚊想upgrade 自己套机!平有平玩!貴有貴玩啫!点知佢條友仔講下講下毒到我呢年幾用左成十个upgrade !!

當然喺hiendy 呢度都唔算係咩大数目!但对我地呢D升豆市民嚟講係天文数字了
買机前,膽粗粗pm呢度一位師兄意見,諗住我又唔識佢,唔知佢会唔会覆我,点知過一陣己收到佢
回覆!仲同我講有野可随時揾佢!心想呢个世界邊有咁好人?到而家我一有野唔明就pM佢,佢仲不停解釋Dsetting 点樣点樣,十分詳細,喺呢度唔該多次一休大師嘅幫忙 呢个世界原來真係有好人!哈哈!

評分

查看全部評分

回復

Just Sharing
My Gear.jpg

評分

查看全部評分

回復