新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5310|回復: 11

[合拼擴音機] MA6600問題

小弟剛購入MA6600合併機,暫時感覺相當滿意,但有少少問題相請教,謝謝!

我用既SPEAKER係FOCAL 1007BE, 想問下應該接邊個接線柱會比較好? 4/6/8?

另外想問下係咪換左前級去後級果對JUMPER會好好多?有咩推介? XLO果對咩價錢呢?

電源線及XLR線如何配搭?

我的組合如下:

MACBOOK AIR ( AMARRA) >NORTHSTAR USB 32 DAC > MA6600 > FOCAL 1007BE

暫時全部用普通線煲機中

謝謝!!

XLO有jumper比老麥用咩?前年我剛買MA7000時問過,佢話條jumper賣晒無再出架喎
回復

我都係新買咗MA6600, 我換了條 Zendo 金銀線加Furutech碳頭RCA, 正呀!
回復

LK1976 發表於 2012-6-21 17:49
我都係新買咗MA6600, 我換了條 Zendo 金銀線加Furutech碳頭RCA, 正呀!

c兄,請問咁既配搭咩價位?diy嗎?
回復

我搵西毒整架,您同佢講要咩,佢都幫您做到。記得同佢講要廠線 Feel, 佢真係整到成條廠線咁架!
回復

LK1976 發表於 2012-6-22 10:25
我搵西毒整架,您同佢講要咩,佢都幫您做到。記得同佢講要廠線 Feel, 佢真係整到成條廠線咁架! ...

回復

1o1o 發表於 2012-6-22 10:41

您都搵佢整返條啦!
回復

不好意思,我想問用合拼機要用JUMPER ? 用在那裡?
回復

Dear 師兄,
若是 Focal 1007Be or 1008BeII 可駁在 8 ohms  的位置, 效果是最好的,
而 MA6600 or MA7000 or MA2275 背後都有 一對 Jumper 把 Pre-out 和 Power Amp Input 相連, 若把它拔走就能分開本機之前、後級獨立使用, 若在此改換較好的 RCA Jumper , 會優化本機的表現, 見意使用較中性沒有太大偏向個性的線種, 以免影响原有最好的表現,

回復

redwing 發表於 2012-6-21 15:39
XLO有jumper比老麥用咩?前年我剛買MA7000時問過,佢話條jumper賣晒無再出架喎

Dear 師兄,
以前是用 XLO 的 Ref2 Jumper 最匹配, 可是現巳停產了, 我們正在資詢廠方可有 Ref3  or Sign3 之 RCA Jumper , 看看可否加造以供搭配
回復

kenho 發表於 2012-6-23 14:49
Dear 師兄,
以前是用 XLO 的 Ref2 Jumper 最匹配, 可是現巳停產了, 我們正在資詢廠方可有 Ref3  or Sign3 ...

謝謝,有貨請通知聲,最好有個團購價啦。
回復

是的, 若有的話, 定當在此發報大家吧thanks 支持 !!
回復