新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: tckl

[分享] 單車友俱樂部

火.. [複製鏈接]
tckl hing

車ok,人未得要慢慢操!始終年紀大,e家同仔仔慢轆,唔介意小弟慢轆一齊慢踩啦
回復

hi....報到先...我沙田友...踩西沙/入大埔去鹿頸為主..家有一部cross,一部road bite
回復

tckl hing

車ok,人未得要慢慢操!始終年紀大,e家同仔仔慢轆,唔介意小弟慢轆一齊慢踩啦 ...
tshifi 發表於 2010-11-3 17:13

你慢慢泥啦,我開頭跟 dave hing, 高佬同佢地班老友踩時,除出發同食飯,全程見唔到佢地影蹤…
   仲頭幾次踩到回程時老抽添。

當然你屋企的青公高高低低都會係一個練習好地方。  

我第一次自已由荃灣踩行人路入大欖都要到第二次先踩到!第一次到青龍頭頭段就抽筋回程囉!
回復

回復 62# little_stone

little stone hing,

歡迎,我等緊隔離 d 師兄到齊呢度吹水交流 及 約埋車遊!

dave hing,
高佬兄
bigleung
bowie
eltc
ryan
sours
等等.....

秋天郊遊係最正,再過兩三個禮拜就過去啦!
回復

我係r33都有吹 ga...^^
回復

我係r33都有吹 ga...^^
little_stone 發表於 2010-11-3 18:14

哈哈,記得你大名啦!歡迎歡迎!
回復

janson hing,
剛聯系上 ykto, 佢呢個禮拜日唔得閒去。
回復

tckl兄
我到咗喇!jason約星期日踩車!我都好想去呀!不過被老婆捉咗去越南做跟班兼苦力!要9/11先返香港,但10/11就要返工,要11/11之後先得!今日同同事踩大帽山,係荃錦去元朗,又到雲鵬朝聖,忌唔到手換咗個sram 990飛輪,個同事條鏈到期跟手換埋!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

回復

好想星期日跟你地去轆, 可惜要同老婆返深圳....不過都好, 順便可到樂園路睇下d giant 平吾平先, 呵呵
回復

回復 68# BowieFUNG

bowie hing,

終於等到你泥啦!  唔緊要陪老婆重要 d, 得聞 post d 你車遊相上泥分享下啦!

你換下換下件,過三十k囉? 會唔會連支 lefty 叉都 upgrade 埋佢?哈哈!
回復

我想搵架平二手摺車試帶女友去遊山玩水,各師兄有咩好介紹?
回復

回復 69# ykto1980

ykto 兄,如果你有心買 complete mtb bike,去雲鵬睇下 美利達 d 款,再去大圍訂會抵。

大陸款的 giant 同 美利達現在又貴又質數不及台版,國際版。

其實最抵係去 動 x 睇件睇需要切車,平與貴都任你選。仲有時碰到拆車件或超新二手件都好抵買!
回復

早呀各位,
T兄, 你又想拉埋女友落水呀, 女人買車系好外觀先決, 買前最好比佢望望先. 若果捨得既, 買隻粉紅雀比佢一定冇死.:lol

基本上我系深圳都系得個睇字, 買車就一定系香港買架啦!!
回復

回復 68# BowieFUNG
Hi Bowie,
實有機會, 下次再踩!
你次次踩嘅路程都咁長, 少D腳力都唔得!
回復

回復 69# ykto1980

Hi ykto兄,

下次, 下次, 下次大慨可以......
回復

回復 71# tckl

你要咩價位先?
回復

回復  BowieFUNG

bowie hing,

終於等到你泥啦!  唔緊要陪老婆重要 d, 得聞 post d 你車遊相上泥 ...
tckl 發表於 2010-11-4 00:45

想唔換飛輪都唔得,個原裝重過個PG990一倍都唔只,而且踩落覺得原裝轉波慢又好似軟一軟無咁食力又有雜聲,個PG990又快又靜又食力!
回復

回復 77# BowieFUNG

聽某師兄講,飛輪對架車好唔好踩同輕唔輕腳好重要。

以前有師兄試過 9 飛 XT 換 了 9 飛 XTR 飛輪,感覺又係話輕幾個波!

我都研究緊  10 飛 XTR 有無呢個 優點,不過個 budget 都係留返買架摺車比女友踩先,唔係我個踩車批文好快玩完 (expire)。

ykto hing,
    粉紅雀肯定超我預算啦,我都要計如果佢只踩幾次無心機再跟我踩都唔使咁傷,所以二手平品係首選。
   佢怕雙腳掂唔到地,所以要細架 d 車。

我屋企都有加朋友留下的 大行舊款爬山摺車,佢都上唔到車。 (佢得五尺一咋!)
回復

回復 78# tckl

吾使諗啦, 平靚正摺車就一定系大行 ht060, 新車一千蚊左右, 二手見最平7百幾. 升級容易二手有價, 合晒你要求!! 高度吾系問題, 反而你要留意既系個seat同handler bar 距離, 太遠怕你女友踩得吾舒服.
回復

回復 75# jasonbiker

jason 兄, 下次希望可以跟你地入山玩下
回復