新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: tckl

[分享] 單車友俱樂部

火.. [複製鏈接]
回復 100# ykto1980

睇情況,如果唔放晴,明日如果有山路就要小心,去程應不大問題,回程去東涌好似有爛路上山就差點。

唔知 lawrence 佢地今日有無出發?如果有唔知到邊呢?
回復

回復 100# ykto1980

有泥路就一定唔去, 所以聽日都唔使諗!
如果聽日唔落雨, 踩轉鹿頸就幾好.
回復

回復 101# tckl
我諗佢地唔會去掛!
回復

回复: 單車友俱樂部

Janson.

明天難道做乖乖係屋企聽歌?

发送自我的 HTC Wildfire 大板凳
回復

tck1 原來o向度開左post  支持
回復

回復 104# tckl
問咗東涌朋友, 黄昏開始無兩.
如果keep住到聽朝都無雨, 我應該照出車.
你有咩意見?
回復

tck1 原來o向度開左post  支持
貓哥 發表於 2010-11-6 21:02

貓哥你好!多謝你支持!{:5_99:}
回復

回復  tckl
問咗東涌朋友, 黄昏開始無兩.
如果keep住到聽朝都無雨, 我應該照出車.
你有咩意見? ...
jasonbiker 發表於 2010-11-6 21:16

Janson hing.
收到!明早八點電話再確定。
回復

回復 108# tckl
睇嚟可以出車喎!
回復

Go go go 一陣見。

回復

金金金!

今日大嶼山半日變一日遊,由東涌白芒〉梅窩〉越野山徑〉貝澳長沙〉深屈〉經姜山道返東涌。
踩車以來未試過咁金嘅48km!

多謝janson 同elite hing 全程照顧我等我。我差不多推多過踩。

推車都推到抽筋,我從未試過咁硬咁直!我話我由大腿抽至小腿!

三隻救命蕉都吃晒!

而家剛回到屋企,晚點有力先post 相分享。

回復

回復 111# tckl
一齊出嚟踩車, 實要互相照顧吓!
回復

我覺得今日前半段比想像中容易, 但後段就好金!
等我出d相!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

回復

janson hing,

多謝你幫手 post 相,你 d 影得好過我的
回復

回復 114# tckl

我都有d相.

本帖子中包含更多資源

回復

回復 115# elitemak

Again

本帖子中包含更多資源

回復

多謝你幫手 post 相,你 d 影得好過我的
tckl 發表於 2010-11-7 23:37

Hi Tony,

快D post相啦! 分享吓嘛!
回復

Hi All,
I'm in.

Dahon HT060 華哥 $980
所有單車舖都要講人情,買得多先有Jetso,剛剛係"丁屋"買了炭坐通,一$都冇得減....
回復

Hi All,
I'm in.

Dahon HT060 華哥 $980
所有單車舖都要講人情,買得多先有Jetso,剛剛係"丁屋"買了炭坐通 ...
tpe_ryan 發表於 2010-11-8 14:22

ryan hing,

歡迎著陸,多d泥呢度交流下。

HT060 好抵,我都都整部比女友踩,但佢點都唔肯陪我去試踩車,佢話鐘意管我幾時踩,但如果一齊踩就無得管我? 咩心態?
回復

回復 117# jasonbiker

原本想昨晚 post 相,但你都幫了一幫,咁我又唔急 post 上,因為雙腳,雙眼都唔聽使! 覺覺豬去!

喇依家靜靜雞有空檔就 post 上泥。

d 相就無 janson 拍得咁好,但我就試下描述一下行程,但我整理相片時發覺最好玩的地點居然無影相! (因為掛住玩無影相!好似梅窩段沙路落斜,長沙衝斜路,尾段深屈落山大斜。)

早上九時十五分的東涌站外,好多行山人仕同車友都係附近集合。

食少少早餐就出發囉!

Janson 帶我走碼路從東涌到白芒奧運徑起點。

跟住janson 兄佢地好快速就上到涼庭. (上次同光哥慢慢推要四十五分鐘,今次唔使十五分鐘,因為熟路及有目標,所以快左咁多 。)

從涼庭望向上次無走過的路程!

跟著用了十幾分鐘又推又抬就到差不多最高點的涼庭,呢度係去梅窩同去愉景灣的分叉點,原本我同janson 都因為一件外來物體想轉去愉景灣,但理智的 elite 兄無受到引誘,
終於我地都放棄異物目標,向我地原定地點 梅窩出發。

再上一點點就係最高點的三角測量站。

跟住就落山,如上次點我同亞光的叔叔話,落山無得踩咖。 因為唔係斜窄路就係樓梯,禧哥見到會好鐘意!

差不多到山腳就有景點,銀礦洞

再落就係好靚的瀑布景點

文武廟

跟住就係一條好好飛村路 (全暗斜落) 唔使十分鐘就到達梅窩 銀礦灣

小休整支大可樂同厚餐旦治

小休後去間單車鋪打個圈,跟著就到第二段路程起點 梅窩越野車徑,路上遇到 3 個踩同一款 8000 treak 白色車老外從後趕上過埋我地頭添,勁!
單車徑風景優美!

進入拾塱

到貝澳及午飯於此,食飯時聽 janson 講,今天路程完了一半,雖然現在不餓,但點都要填滿個肚先。
我心諗唔係咁誇張呀?以佢地兩位功力,都對後半部路程咁保守?
後尾我先知咁金,早知係貝澳搭車走!

跟著一連寸斜路,我半踩半推,又開始想抽筋下, 終於係落條大斜路下到達長沙

跟住越泥越少拍相片,因累到相機都拿唔起!

石壁水霸路段

跟著去邊都唔記得…啊!係姜山道!全程最金!  我抽兩次又硬又直的筋就係呢個路段,可以話,推車都抽筋,
而且當大巴經過呢段窄山路身旁邊,自已都好驚返唔到東涌… 經過辛苦的推抽,半個鐘就到呢個最高點落深屈,

衝落深屈可以講係好玩其中一段路,但彎位多,我又重,隻碟哇哇叫又有味。
跟住 d 村路上上落落都幾金,特別係我的體能都虛耗到差不多,廿尺斜路都考起!
後尾上完最後一段斜後見到機場就精神好多,加多把勁踏返出逸東村, 沿途越泥越黑,
d村路都幾驚險。 臨出到逸東村時 janson同我仲表演英雄救美,前面一個女車友因太黑關系,
係彎位失控跌落橋邊,好彩只係小小傷。

機場入夜境

6:30 分終於安全返到東涌港鐵。 janson 仲去買幾鑵可樂幫我慶祝!

補返 janson 兄提供的路線圖。原來踩個圈!

如果邊個師兄有興趣呢個路段,要小心時間安排,因我休息時間多,到最後落山入村返東涌段都好黑,所以要帶好車頭燈以防萬一。
回復