新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: tckl

[品牌] Ocellia 同好會

火.. [複製鏈接]
小弟用緊Tara labs(the one)。我真係想試ref級喇叭線!因為我朋友用緊,所以想借來一試!我都怕bass ...
Garyto73 發表於 2011-7-15 10:37

試完係好係壞你都要出個包膠泥參考下,
   我之前買過 standard 版都唔錯,但可惜現在聽歌環境所限, 3m 線有危險,所以賣,
   遲 d 聽音環境有改善先再諗,而家用 14 尺 JMR 喇叭線都不過不失, 如果玩 ocellia 14 尺賣身都唔掂!
回復

試完係好係壞你都要出個包膠泥參考下,
   我之前買過 standard 版都唔錯,但可惜現在聽歌環境所限 ...
tckl 發表於 2011-7-15 11:34

師兄,你太謙啦!不過14尺會唔會冇咁好聲呀?小弟就比較喜歡10呎嘅聲!
回復

師兄,你太謙啦!不過14尺會唔會冇咁好聲呀?小弟就比較喜歡10呎嘅聲! ...
Garyto73 發表於 2011-7-15 11:39

哈哈,我無比較過, 都係聽人講最正 14' 2",  咁我又起碼要呢個長度先唔會比家人 click 到,就照用囉。

以前舊屋企就試過同一款廠線 2.5m 比 3m, 點都係 3m 自然 過 2.5m,

情況如訊號線 1m vs 1.5m 一樣。
回復

哈哈,我無比較過, 都係聽人講最正 14' 2",  咁我又起碼要呢個長度先唔會比家人 click 到,就照 ...
tckl 發表於 2011-7-15 12:17

小弟之前都用過一條14呎嘅the one,因為太長要打餅以及聲音比較柔、慢!故此後來換回10呎!
回復

小弟之前都用過一條14呎嘅the one,因為太長要打餅以及聲音比較柔、慢!故此後來換回10呎! ...
Garyto73 發表於 2011-7-15 13:05

您都好鐘意 the one 喎。
    有無試過 Analysis plus d 喇叭線?
回復

您都好鐘意 the one 喎。
    有無試過 Analysis plus d 喇叭線?
tckl 發表於 2011-7-15 13:38

小弟都試過唔少喇叭線,不敢講the one無敵,但用佢接大喇叭的確有一套,佢啲控制力、低頻之收放、速度、全頻的平衡度都有相當水準(同價)。近期亦試過kondo spz,中高極靚,低頻一出"散晒",一舊舊,又係要放售!
回復

小弟都試過唔少喇叭線,不敢講the one無敵,但用佢接大喇叭的確有一套,佢啲控制力、低頻之收放、速 ...
Garyto73 發表於 2011-7-15 14:15

你用你對大喇叭作標準o者!
SPZ用o係棍王屋企, 都不知幾靚聲! 哈哈
回復

racewong 發表於 2011-7-15 14:48

始終都是要配搭和口味,難怪你成日昅實亞棍王條線啦!
回復

始終都是要配搭和口味,難怪你成日昅實亞棍王條線啦!
Garyto73 發表於 2011-7-15 14:54

係呀! 唔知佢果條SPZ用o係我屋企, 會有咩表現呢?!

CALLING棍王, 交換SC玩呀!
回復

racewong 發表於 2011-7-15 14:48

小弟本身有用LPZ,對SPZ都好有興趣,想請教師兄SPZ的取向?是否跟LPZ接近?
回復

係呀! 唔知佢果條SPZ用o係我屋企, 會有咩表現呢?!

CALLING棍王, 交換SC玩呀! ...
racewong 發表於 2011-7-15 15:12

亞槍王,唔好交換住,你條sc唔係留比我玩吓呀?
回復

小弟本身有用LPZ,對SPZ都好有興趣,想請教師兄SPZ的取向?是否跟LPZ接近? ...
dangermouse 發表於 2011-7-15 15:29

SPZ全頻平均, 強項係高 & 中高頻極華麗高貴, 中頻表達力高, 夠細緻, 感情豐富. 低頻量大, 鬆容.
回復

亞槍王,唔好交換住,你條sc唔係留比我玩吓呀?
Garyto73 發表於 2011-7-15 15:32

你拎對THE ONE過黎交換啦.
回復

你拎對THE ONE過黎交換啦.
racewong 發表於 2011-7-15 15:56

咁我哋一於「交換」以後唔使換返嫁啦!哈哈!!!
回復

小弟本身有用LPZ,對SPZ都好有興趣,想請教師兄SPZ的取向?是否跟LPZ接近? ...
dangermouse 發表於 2011-7-15 15:29

spz 可能個 kondo 效應比 lpz 仲強, 如果你組合低頻夠, 用 SPZ 可能會有 trade off, 高中肯定好飄好貴氣,但相對低會覺輕d。

鐘意好 punch 低頻表達的話, 可能 SPZ 會比唔到。
回復

小弟都試過唔少喇叭線,不敢講the one無敵,但用佢接大喇叭的確有一套,佢啲控制力、低頻之收放、速 ...
Garyto73 發表於 2011-7-15 14:15

Gary hing, 有無試過 Analysis plus  d la ba 線? 應該都你要求喎。
回復

Gary hing, 有無試過 Analysis plus  d la ba 線? 應該都你要求喎。
tckl 發表於 2011-7-15 16:49

條喇叭線我在其他地方聽過,不是我杯茶!或者師兄你對小弟的口味有些誤解,我並非要啲好"行"低音要鎚心口的效果!而是平衡度,如打鼓般,如低頻崧散定必影響其他頻段!spz在我的組合正正是這樣!
回復

SPZ全頻平均, 強項係高 & 中高頻極華麗高貴, 中頻表達力高, 夠細緻, 感情豐富. 低頻量大, 鬆容. ...
racewong 發表於 2011-7-15 15:56

Thanks racewong 及tckl 兄!但小弟有點擔心可能LPZ + SPZ會over左,或者因爲已經有LPZ,所以加SPZ的效果不大
回復

Thanks racewong 及tckl 兄!但小弟有點擔心可能LPZ + SPZ會over左,或者因爲已經有LPZ,所以加SPZ的效果 ...
dangermouse 發表於 2011-7-15 18:06

您可以獨立泥睇,加spz 一定會令您現有系統再 airy 再貴氣d, 您只要考慮低頻的問題,以我所知好多師兄以前玩spz最終要玩到double run. 先有佢地覺得夠嘅低頻質數。如果您覺現有系統可減點低都無大影響的話,您可以一試。

正所謂唔試唔知佢幾好!
回復

條喇叭線我在其他地方聽過,不是我杯茶!或者師兄你對小弟的口味有些誤解,我並非要啲好"行"低音 ...
Garyto73 發表於 2011-7-15 17:18

我意會到你要係有線條有控制力個種。當然係平衡個隻。
    ap 如果係紫色silver 系列係有你唔鐘意個種 ”行”感覺。
    我聽過金個條會幾平均。當然,我未玩過座地,座地與書架
    la ba 係選線可能會唔同。
    優質低頻唔易攪。
回復