新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: tckl

[品牌] Luxman 同好會

火.. [複製鏈接]
回復  tckl

你說:
    直到 509u 啦! 不過你最緊要接受無搖控。

...
usually 發表於 2010-11-4 19:52

係呀,不過如果你知道呢點唔方便帶泥聲音同耐用程度的好處,你就會接受佢。

509u 專用 voloum 掣

509u voloum.jpg

回復

509U用家一問,點解佢個line straight開著時,但聲音沒有改變既?
因為之前用505u,當開著呢個掣時,d聲明顯地好好多.
回復

咁多 509u 用家,可否分享下你所配搭的電線及訊號線嗎?
tckl 發表於 2010-11-4 16:05

我用AET SCR EVO (廠線) & VOODOO SILVER REF. XLR
回復

509U用家一問,點解佢個line straight開著時,但聲音沒有改變既?
因為之前用505u,當開著呢個掣時,d聲明顯地好 ...
faihim 發表於 2010-11-9 21:13

放心,沒問題的,因為 509u 在不按下 line straight 時已經做到 straight,你再按 straight 就唔會察覺到大分別。
回復

PMC 好喇叭泥,我曾經聽過 TB2, 樣樣都好平均,個時都想買,後尾又想買 LB1, 但由於腳架同外觀問題 ...
tckl 發表於 2010-11-4 20:13

要買快手, 因為以呢個budget, 係買唔到12月返啲貨, 日本紙升晒, 有錯請糾正.
回復

係呀,不過如果你知道呢點唔方便帶泥聲音同耐用程度的好處,你就會接受佢。

509u 專用 voloum 掣
...
tckl 發表於 2010-11-4 20:18

係呀, 如果淨係換呢個volume掣, 零件都$8k幾, 店鋪老闆都話佢等於一個前級功能.
回復

PMC 好喇叭泥,我曾經聽過 TB2, 樣樣都好平均,個時都想買,後尾又想買 LB1, 但由於腳架同外觀問題 ...
tckl 發表於 2010-11-4 20:13

tckl兄, 搵緊PC & XLR俾509u夾D-06, 想問JPS-15000咩價位同邊度有得買? 我做緊料資搜集呢.
回復

tckl兄, 搵緊PC & XLR俾509u夾D-06, 想問JPS-15000咩價位同邊度有得買? 我做緊料資搜集呢. ...
nwwedmond 發表於 2010-11-10 11:55

jps-15000 應該 2k 樓下要搵水貨店或日本網代購,我當時個條係個老友幫忙找到的。
   xlr 要視乎你口味,你而家覺得你用緊線材有無不足? 同一條model 線 的 xlr 同 rca 又會有唔同效果喎!
   慢慢來試,而家 d 野貴成咁,試清楚自已要咩先確定好。

聽講 509u 賣晒,已經係新價囉!又貴十幾個%
回復

jps-15000 應該 2k 樓下要搵水貨店或日本網代購,我當時個條係個老友幫忙找到的。
   xlr 要視乎你 ...
tckl 發表於 2010-11-10 12:38

哈哈! 你都收到風...真有其事.  Amp同player都加, 有心人11月內好出手喇!
回復

Luxman 507u
有ching 提到 line straight呢個功能 , 小弟覺得用了背景係靜左,音染係少左, 但好似高頻 暗左.
不夠活潑,可能小弟係新機. 請指教下.
回復

1) nwwedmond  - 509u
2) snooker147 - luxman d-06 cdp &  luxman 509u int amp
3) tckl - 509u (ex owner.....)
4)粟米潟 - 505U..
5) simcity - Luxman phone amp E-200
6) usually - Luxman Integrated Amplifier SQ-N100.
7) faihim - Integrated Amplifier 509U
8) 晴朗天 - luxman integrated amplifier 505U
9) gundamfix2005 - Integrated Amplifier 507U
10) fcyk - Old model Integrated Amp L-505f
11) elitemak - 509U
12) 鬼馬小靈精 - D-06 & 509u
回復

D-05
回復

2) snooker147 - luxman d-06 cdp &  luxman 509u int amp
3) tckl - 509u (ex owner.....)
5) simcity - Luxman phone amp E-200
6) usually - Luxman Integrated Amplifier SQ-N100.
7) faihim - Integrated Amplifier 509U
8) 晴朗天 - luxman integrated amplifier 505U
9) gundamfix2005 - Integrated Amplifier 507U
10) fcyk - Old model Integrated Amp L-505f
13) Mrjanp - D-05
回復

頭先響postxx睇到,luxman響本月1日起全線加價25%,唔係咁癲呀:funk:
堅定流呀
回復

507u 夾唔夾 B&W 805S呢?
507u 夾唔夾 yamaha CDP S2000呢?
回復

509u, 或者是合拼機line, 大家試下熄咗個咪表燈, 立體感和分析力有非常明顯的提升
回復

13) Mrjanp - D-05
14) vkcc - 505u & SQ38u
回復

回復 55# gundamfix2005

ching 小弟用緊805s + s2000 .係夾既
回復

回復  gundamfix2005

ching 小弟用緊805s + s2000 .係夾既
lamswim 發表於 2010-12-13 19:58

聲底如何?
回復

回復 59# gundamfix2005

密度高.中性. 好有感染力.聽鋼琴結他質感很好 . 底頻控制未夠.我自己覺得很喜歡.夜晚聽下歌仔好舒服啦.準備換sc cable 心目中有ls-1108 ,等我換了線,ching 有時間可以上我家交流一下
回復