新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: tckl

[品牌] Luxman 同好會

火.. [複製鏈接]
狗狗線=vovox?

我用緊vovox textura pc + ah gp-1 pc
回復

faihim 發表於 2012-4-13 20:13
狗狗線=vovox?

我用緊vovox textura pc + ah gp-1 pc

faihim兄,請問你vovox插邊,效果如何呢?
回復

我覺得vovox係一條全高音型既pc,高音伸延足,定位及分析力好,但中低係全面收入去的,我曾用有2條vovox,插cd機及509u,聽敲擊樂,個低音個量感好似無晒咁,個感覺好怪,之後放走一條,淨用一條插cd機,再搵一條有肉地既pc插509u,後來找到aet scr evo廠線,之後再用宜家既gp-1.

評分

查看全部評分

回復

咁等埋大師兄tckl條GP1同Clear power包膠先決定喇
回復

fatboy88 發表於 2012-4-15 14:18
咁等埋大師兄tckl條GP1同Clear power包膠先決定喇

其實我都覺得 Faihim 分享同我感覺差不多, 用了GP-1 比 509u 各方面同好平均, 配其它線都有點落差,
我條 clear power 其實都係試試下,諗住唔得仲可以插 cd 用.
條 clear power 我插了電視等屋企人幫我煲,呢個禮拜返到香港應該聽到佢真聲。

條 GP-1 就重未有聲氣到貨未…
回復

faihim 發表於 2012-4-14 19:21
我覺得vovox係一條全高音型既pc,高音伸延足,定位及分析力好,但中低係全面收入去的,我曾用有2條vovox,插cd機 ...

師兄有無比較過 vovox 同 AP power oval 2 的分別?

仲有師兄用咩 cd player?
回復

我未用過AP oval 2....

cd機我用德國機~trigon recall(都幾冷門)

回復

faihim 發表於 2012-4-18 21:20
我未用過AP oval 2....

cd機我用德國機~trigon recall(都幾冷門)

Trigon 唔算冷門,只係二手冷門咋,好機泥呢!
回復

fatboy88 發表於 2012-4-15 14:18

重歸 Luxman 509u懷抱 之後,為幫 509u 配條電源線攪到煩惱到死,太重味又改變 509u 聲音,所謂平均的線又容易偏薄聲...... 終於經朋友借線一試下,就鎖定 Acoustic Harmony GP-1 電源線 ,但當其時未覺 GP-1 係絕配,因為佢聲音有點緊,質感強得來就少了點空氣感,但佢帶出的穩定性同台型,係我覺得比較吸引之處。

等了一個星期終於有新貨到手, 2m (同我借朋友的舊款一樣長度),但唔同之前朋友的用盒裝,而改為一個幾美觀的仿鱷魚皮紋袋作包裝。 外觀上線身顏色改變了,變得金黃。同我條 VDH mainstream 差唔多色。

拿到回家後已經好夜,就插上 GP-1 於 509u 用 dvd 煲輕音樂一晚,第二日先再聽。

到第二日, 食過早餐就開始聽, 驚覺呢條新版線係未 burn in 就已經比之前朋友那條通爽,無
之前種緊縮的感覺,但穩定的感覺無變,中頻依然如舊版咁好聽。
初步聽了一小時,後就走去踩單車,依然交比部 dvd 機+509u 去播輕音樂 再 burn 下,等夜晚再聽
有無改變。

到晚上再聽,累計都有 20 hours ,(同我朋友借我個條舊版 burn in時間差不多),
聽後感如我初頭一樣,高頻的空氣感的確比舊版好,應該話係發現唔到再有我之前覺得的問題,
,同早上比較,GP-1 個台型更加穩定,質感同定位、空間感都好了,人聲毛噪感沒有了。好!繼續煲下先…

再如是者到第二日晚再聽,差不多 40 hours 後,GP-1 已經開始穩定下來, 變化不大,
聽了幾隻碟後,就轉另一條 cardas clear power 作比較, 條 cardas clear 用細火煲了一星期多,
換上後 cardas clear 中頻順滑同甜,空氣感少了,低比較溶點點 (我聽音處比較對低頻敏感,好易會 boom, 所以不可說 cardas 低頻唔得,但就肯定比較厚潤d,但相對係場面同穩定性就及唔上 GP-1,  
GP-1 每樣樂器清晰得泥質感同密度像真度都好好。

在於 GP-1 能令 509u 的舞台感控制到穩穩定定,及中高保持到 509u 特點,(可以話有點清甜感覺,
同 cardas 比較重甜 唔同) 我就決定用 GP-1 配 509u 喇。

跟住就係要慢慢為 cd 機夾電源線了…

我真係好喜歡 新版 GP-1 的效果。

評分

查看全部評分

回復

請問各位Ching 509u 對喇叭既控制力好吾好?例如出名難推難控既dyna?
回復

tckl 發表於 2012-4-24 18:06
重歸 Luxman 509u懷抱 之後,為幫 509u 配條電源線攪到煩惱到死,太重味又改變 509u 聲音,所謂平均的線 ...

請問C兄如插落D05用得唔得?
可否PM我邊到買和價錢?
回復

今日係友誠輝x有奇遇:我同個sales講想試D06+509u,點知條友竟然話冇晒貨,亦唔知幾時有;就算有一番黎轉頭又賣晒!我話未試過唔知啱唔啱自己口味。個條友話有冇得試睇我有冇緣份啦,冇得試都可以買架,賣番出去都係蝕少少啫•••我真係未見過呢d態度就算力仔真係賣得都唔使甘樣下嘩!
回復

Law記 發表於 2012-5-1 20:53
今日係友誠輝x有奇遇:我同個sales講想試D06+509u,點知條友竟然話冇晒貨,亦唔知幾時有;就算有一番黎轉頭 ...

呢間嘢我打死都唔會幫親佢,態度衰到無朋友 ,完全唔明Lux點會比佢哋做,影衰埋個牌子
要試要買Lux,情願過海揾東哥,仲可以順便聽埋"儍佬信"
回復

以前係唔同論壇都有人講過呢間野,真係(臭)名不虛傳!!

Fatboy兄可唔可以比東哥地址pm也可。thank u
回復

今日係友誠輝x有奇遇:我同個sales講想試D06+509u,點知條友竟然話冇晒貨,亦唔知幾時有;就算有一番黎轉頭 ...

哩間野出晒名,你都上去買野,要試要買都去名望,唔怪之有奇遇,
今時今日的服務真係要比d教訓佢,一於打上駿韻投訴tel:2559 3672
回復

因為行開MK所以咪順便去埋o羅, 唉,點知...
而家聽你講知道名望有得試稍後一定會去, 謝謝!
回復

Thank you fatboy hing!
回復

請問luxman 合拼機的speaker pole
A+B biwire 好定用2出4biwire 好?
Takasina capacitors are used to parallel the output which permits bi-wiring << 個capacitor 其實有咩有?
回復

fatboy88 發表於 2012-5-1 22:25
呢間嘢我打死都唔會幫親佢,態度衰到無朋友 ,完全唔明Lux點會比佢哋做,影衰埋個牌子
...

完全同意,我買Lux一定會揾阿東哥,買嘢都要買得開心架。  

友X度買? 算把啦! 曾經多年前喺果度聽過句 sales金句  "唔黎友X,包你行到腳變形"  .......之後笑鳥!
回復

原來真係咁咖?

我上次原本想去輝 x 試 509u vs 590ax,, 後尾都無去到…好彩。
回復