新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: anthony.cky

[分享] DIY 地盒

skhgc 發表於 2012-7-2 00:19
可以改返佢做獨立一個既,唔困難喎!
唔試吓邊算係DIY體驗呀!多謝你建議就真!  ...

多謝師兄你就真~ 我學倒唔少野
回復

anthony.cky 發表於 2012-7-2 00:22
多謝師兄你就真~ 我學倒唔少野

唔駛咁客氣,大家研究吓啫,其實備長炭都係導電呀!
回復

skhgc 發表於 2012-7-2 00:27

我未買呀...都有諗過會唔會? 原來真係會...

可能部份晶石含銅量過高都會通電...
回復

skhgc 發表於 2012-7-2 00:27

Skhgc兄,你是對的! 我亦差點忘記落雨行雷唔好用炭纖魚杆添!
回復

anthony.cky 發表於 2012-7-2 00:29
我未買呀...都有諗過會唔會? 原來真係會...

可能部份晶石含銅量過高都會通電... ...

我剛問過用緊大地盒既朋友,叫佢地係冇任何接線情況下,
3個接線點用他錶度吓係咪亙通,佢地度過都話係亙通呀!
回復

cckong 發表於 2012-7-2 01:26
Skhgc兄,你是對的! 我亦差點忘記落雨行雷唔好用炭纖魚杆添!

比條link你睇睇備長炭有幾堅啦!
http://www.youtube.com/watch?fea ... d&v=LwcpYHwb2hM
回復

我認為電盒對各種器材之間應該盡可能接去同一參考點..

另外我就認為用備長炭作用唔大, link入面嘰實驗唔足以證明備長炭對電磁波隔絕嘰作用, 對隔離電磁波及吸收電磁波做法又唔同, 但亦不外乎要對付電場及磁場, link入面只係示範備長炭對電場嘰隔離, 要隔離電場相對容易, 只要屏蔽材料有良好嘰導電特性接地已經足夠, 正如電波用手觸摸表面電場被帶走, link嘰實驗只係經備長炭到手, 但宜家地盒作用係要吸收電磁波, 吸收電磁波工業上常用嘰主要材料為氧化鐵, 其次為氧化鈦, 氧化矽, 氧化鋁等等, 唔同排列嘰氧化鐵形成唔同微細腔嘰共震結構吸收唔同頻率嘰電磁波, 所以能控制到吸收非常窄嘰頻域, 常用嘰吸波材料都係咁嘰原理, 我其實都一直有用開工業用嘰吸波材料, 但自己試用電氣石亦有某程度嘰作用所以之前先至會推薦...

評分

查看全部評分

回復

我亦認同物料導電是沒問題,如果完全唔導電,又怎麼將電磁波帶走或吸收呢.......
回復

cckong 發表於 2012-7-2 03:49
我亦認同物料導電是沒問題,如果完全唔導電,又怎麼將電磁波帶走或吸收呢....... ...

By radiation....
e.g.
回復

長長影子 發表於 2012-7-2 03:38
我認為電盒對各種器材之間應該盡可能接去同一參考點..

另外我就認為用備長炭作用唔大, link入面嘰實驗唔足 ...

影子兄,我之前想到的是水,而且是急速流動的水,它所產生的負離子可將靜電電荷帶走,像小學生玩用膠間尺吸起紙碎,然後將膠間尺放進水裏靜電立刻消失,但一直苦思怎去運用或用什麼去取代,曾諗到的是車用的負離子機,但今天首次從你身上得知電氣石這物質,我想可能跟水有異曲同工之處,現很想買來試試,可否PM小弟購買電器石的link或方法呢? 謝!  另關係此文章之中幾位c hing所提及的幾種物質,我相信最實際是親身做試驗去比較好過只是講
回復

我認為負離子對電磁波冇乜關係, 但認為主要係D氧化鐵嘰作用..
absorber materials.GIF
香港我剩係知深水埗嘰 Wilmerworkshop有少量, 唔知佢地仲賣唔賣, 之外我都唔知道邊度有得賣, 我諗你要問吓其他人..
回復

長長影子 發表於 2012-7-2 00:02
"如圖﹐如果某個牛輸入及輸出之間漏電﹐當漏電大于或等于8MA時﹐漏電開關跳開﹐
使整個系統關電﹐非常 ...

你的硬件知識認真要回家學習﹔漏電開關系火線及零線雙線並繞﹐當火線沒有對地漏
電時﹐雙線並繞的電磁場大小相等方向相反﹐互相抵消﹔當火線對地漏電(接地的
外殼)﹐或者人體接觸火線對地漏電到危險電流時﹐雙線並繞的電磁場不平衡而產
生感應電壓使開關動作而關閉。硬件你真的外行﹐知識系不是一兩天可以學到的......
回復

用沖擊電鑽鑽進你房子的支柱中﹐多鑽幾次﹐當感到有鋼筋時鑽進一些﹐鑽頭在此時
已經接地﹐用220VAC燈泡一端接火線﹐一端接鑽頭﹐如果燈泡亮度正常﹐用
一根爆炸螺絲代替鑽頭作音響系統的地線.
回復

天下第一刀 發表於 2012-7-2 07:05
你的硬件知識認真要回家學習﹔漏電開關系火線及零線雙線並繞﹐當火線沒有對地漏
電時﹐雙線並繞的電磁場 ...

<-我嘰硬件知識已經足以回答如此基本嘰問題, 等你真係有資格做到 AES member 果時你再質疑我嘰專業能力囉, 漏電開關並非如你所講嘰工作方式, 斷路器內嘰比較器係比較中線同保護導線嘰電流, 並唔係你話嘰電磁場不平衡..
回復

skhgc 發表於 2012-7-2 01:30
我剛問過用緊大地盒既朋友,叫佢地係冇任何接線情況下,
3個接線點用他錶度吓係咪亙通,佢地度過都話係亙通 ...

竟然係咁 似乎成個概念其實係電容濾波巨大化
回復

長長影子 發表於 2012-7-2 12:26

漏電開關的工作原理﹕
http://zhidao.baidu.com/question/128850266.html

中文繁體﹕
http://www.sets.com.tw/file_pdf/b1_Lbreak.pdf

漏電斷路器跟斷路器有本質上的分別﹗看來你讀書上課時應該研究女友多一些﹐拿到文憑肯定靠出貓.......

Circuit Breaker不過系限制電流不超過額定值而已﹔15安的Circuit Breaker在人接
觸火電線時電流有多大﹖人體能承受多少電流﹖
回復

圖中嘰breaker絶對係漏電斷路制, 上面的LINK我本來就要貼上去話你知, 只不過剛才用tablet唔方面貼, 唔好亂教人地鑽地線, 你咁接要多左大嘰地阻, 內容已經可以澄清你講嘰完全冇關...
"漏電開關系火線及零線雙線並繞﹐當火線沒有對地漏
電時﹐雙線並繞的電磁場大小相等方向相反﹐互相抵消﹔當火線對地漏電(接地的
外殼)﹐或者人體接觸火線對地漏電到危險電流時﹐雙線並繞的電磁場不平衡而產
生感應電壓使開關動作而關閉。"  
http://www.emsd.gov.hk/emsd/c_download/pps/trade/2003_rccd.pdf
回復

唔好要我一次又一次浪費時間去澄清你果D謬論, 公道自在人心, 你冇需要人生攻擊, 我自問係真材實學..
回復

anthony.cky 發表於 2012-7-2 12:42

照咁推算3個接觸點係互通,盒內一定有導電物料係到,
而你既推論互通會影響其他干擾較少既器材,呢一樣亦唔駛擔心啦!
即可引証導電物料係可以用既!
回復

anthony.cky 發表於 2012-7-2 12:42

又幾貼切喎!
回復