新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Simcity

[品牌] conrad-johnson 同好會

My MV55 serves me for more than 10 years
回復

Kelvin11 發表於 2013-1-3 18:36
不過依家D新機真係貴到無朋友!

而家今時今日好多大牌子D新機都係搶錢,好多做起咗個牌子之後就盡量減低成本,用D平料,再交給其他地方組裝,為求降低成本,而又不斷加價! 冇辦法,現今商業社會,你唔咁做就會賺唔到錢,維持唔到生計,被迫執笠! 現今做HIFI的廠又有幾多間真正用心去做機吖,CJ真係算有良心架喇,依然保持住一貫風挌及聲底,價錢又不是加好多,最緊要就係咁多年都堅持自己廠做MADE IN USA!

評分

查看全部評分

回復

steven-kk 發表於 2013-1-4 10:31
而家今時今日好多大牌子D新機都係搶錢,好多做起咗個牌子之後就盡量減低成本,用D平料,再交給其他地方組 ...

以前睇音響雜誌, 好似講ARC同CJ的價格在成名之後係咁加, 所以, 都會覺得CJ係貴嘢, 不過, 比較依家D機, 都唔個乜加伙, 但價錢就夠驚嚇了.
回復

Kelvin11 發表於 2013-1-4 16:39
以前睇音響雜誌, 好似講ARC同CJ的價格在成名之後係咁加, 所以, 都會覺得CJ係貴嘢, 不過, 比較依家D機, 都 ...

CJ比起現今的ARC,價錢相對較低,而ARC現在已不再走以前胆味風格了,雖然都係胆機,但已經聽不到有胆味了,而已是在聽石機一樣,可能市場上須求才要走這路線,但CJ是胆機的死硬派,風格永遠不變!我就是喜歡CJ的堅持
回復

steven-kk 發表於 2013-1-4 17:09
CJ比起現今的ARC,價錢相對較低,而ARC現在已不再走以前胆味風格了,雖然都係胆機,但已經聽不到有胆味了,而 ...

聽講CJ的前級一般都會好有自己的signature sound, 亦可能包括膽味吧!
回復

Kelvin11 發表於 2013-1-4 17:27
聽講CJ的前級一般都會好有自己的signature sound, 亦可能包括膽味吧!

Kelvin兄可去聽聽部CJ旗艦前級GAT喎,真係好正 ,可惜我買唔起
回復

steven-kk 發表於 2013-1-4 17:52
Kelvin兄可去聽聽部CJ旗艦前級GAT喎,真係好正 ,可惜我買唔起

我連部二手的前旗艦都買唔起,新的就更加唔使諗啦!
回復

Kelvin11 發表於 2013-1-4 18:33
我連部二手的前旗艦都買唔起,新的就更加唔使諗啦!

我未又係 ,不過我喺代理聽過真係好正 但係就得個恨字
回復

steven-kk 發表於 2013-1-7 11:41
我未又係 ,不過我喺代理聽過真係好正 但係就得個恨字  ...

依家用緊部Herron VTSP-2, 其實都幾夾部CJ後級, 朋友聽過都話唔使換住.

回復

唔知呢度有冇師兄用CJ嘅TEA2 Phono Stage呢?須然比較冷門但係應該幾好聲,有冇師兄用緊可分享吓?
回復

steven-kk 發表於 2013-1-15 15:24
唔知呢度有冇師兄用CJ嘅TEA2 Phono Stage呢?須然比較冷門但係應該幾好聲,有冇師兄用緊可分享吓? ...

Hi Steven
我有位老前輩朋友係CJ迷,玩咗幾十年都係用CJ,而佢都用緊呢部TEA2 Photo玩黑膠,如你想聽可去家訪,他住在中半山,有興趣可PM我
回復

frankie7899 發表於 2013-1-17 17:50
Hi Steven
我有位老前輩朋友係CJ迷,玩咗幾十年都係用CJ,而佢都用緊呢部TEA2 Photo玩黑膠,如你想聽可去家 ...

Frankie兄請收PM
回復

真的要在此再次多謝Frankie兄,昨天他帶我到一位CJ玩家的家中家訪,這位楊老前輩非常好客,講咗好多佢玩CJ多年的心得比我聽,另我獲益不小,還教識我好多玩黑膠的知識及經驗,而他的器材也用全套CJ推一對舊JBL L65喇叭,D胆味完全出哂嚟,人聲甜到漏,由其是播黑膠!

可惜楊前輩一向低調,他不喜歡給影相放上網,所以我也只好專重他不影相!我們由下午三點傾到七點幾,楊前輩還請我們去食晚飯,剛相識已經咁好客,當時心情的喜悦真是難以形容!!!

再次要感謝Frankie兄及楊老前輩
回復

steven-kk 發表於 2013-1-28 15:43
真的要在此再次多謝Frankie兄,昨天他帶我到一位CJ玩家的家中家訪,這位楊老前輩非常好客,講咗好多佢玩CJ多年 ...

師兄真幸福,有機會欣賞好嘢,我雖然用CJ後級,但都未完全領略CJ的真本色。
回復

真的要在此再次多謝Frankie兄,昨天他帶我到一位CJ玩家的家中家訪,這位楊老前輩非常好客,講咗好多佢玩CJ多年 ...

客氣了Steven,難得大家都係發燒友,話題啱傾,交個朋友何樂而不為呢!得閒再約傾HIFI經
回復

小弟正在用cj的CT5+LP70推jbl l65,想不到有前輩也用CJ推L65,本來心思思想話喇叭噶,看來要堅定信心繼續玩好L65!
回復

wisdomjm 發表於 2013-4-28 15:21
小弟正在用cj的CT5+LP70推jbl l65,想不到有前輩也用CJ推L65,本來心思思想話喇叭噶,看來要堅定信心繼續 ...

師兄:L65係一代經典靚喇叭,用來夾CJ胆機聲音一流,賣咗就一定後悔,我朋友用L65二十幾年,都唔舍得換
回復

多謝師兄,堅定我繼續玩L65噶信心!!今後還請多指點!!
回復

有冇師兄玩緊CJ胆前級可分享吓嗎?

多年前CJ曾經出過原子粒石後級,大家有冇聽過或用過得唔得呢?
回復

steven-kk 發表於 2013-6-26 11:02
有冇師兄玩緊CJ胆前級可分享吓嗎?

多年前CJ曾經出過原子粒石後級,大家有冇聽過或用過得唔得呢? ...

我曾經用過CJ MF-2250石後級,聲底極似膽機,但又有石機的瞬變及速度,真係相當唔錯架,可惜已停產多年,現在二手都難揾
回復