新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Simcity

[品牌] conrad-johnson 同好會

skywolf 發表於 2013-8-5 11:41
我曾經用過CJ MF-2250石後級,聲底極似膽機,但又有石機的瞬變及速度,真係相當唔錯架,可惜已停產多年,現在 ...

我都知,早牌喺33台見到有部二手MF-2250,可惜唔夠人快,好快就比人買咗
回復

steven-kk 發表於 2013-8-5 12:21
我都知,早牌喺33台見到有部二手MF-2250,可惜唔夠人快,好快就比人買咗  ...

係呀,我都見到,真係好快就賣咗,好嘢一定多人掙,依家想揾部咁好質數嘅後級都幾難,一係就好貴
回復

skywolf 發表於 2013-8-6 14:51
係呀,我都見到,真係好快就賣咗,好嘢一定多人掙,依家想揾部咁好質數嘅後級都幾難,一係就好貴  ...

絕對正確 真係唔明點解CJ唔出原子粒機
回復

咁而家部Classic 60se得唔得,有冇用家可分享?
回復

skywolf 發表於 2013-8-7 15:19
咁而家部Classic 60se得唔得,有冇用家可分享?

Classic 60se絕對得 我上星期六喺代理試過,用返ET3做前級,又係一種另人討好的溫暖胆味CJ聲,正!!!
回復

steven-kk 發表於 2013-9-4 10:01
Classic 60se絕對得 我上星期六喺代理試過,用返ET3做前級,又係一種另人討好的溫暖胆味CJ聲,正!! ...

多謝Steven兄的分享,請問Classic 60se大約價錢多小?小弟都有D興趣,想買部胆機推我對35仔
回復

Newbie here... I am ETSE + Classic 60SE
回復

alexwu21 發表於 2013-9-7 06:28
Newbie here... I am ETSE + Classic 60SE

師兄可以分享吓聽感嗎?我都好有興趣這套CJ,同埋你用乜嘢喇叭?
回復

For detail and musical point of view, CJ suit (ET3SE + Classic 60SE) performs very well. If you mainly listen to female singers like me, I think u will like it.. I have used it for almost a year. Still love it very very much.

Recently, I have upgraded all three 6922 (1x pre & 2x power). The system sound even better...

As for speaker, I am using ProAc 1SC. So my system is not design for Orchestra or heavy base kind of music.

評分

查看全部評分

回復

alexwu21 發表於 2013-9-9 16:29
For detail and musical point of view, CJ suit (ET3SE + Classic 60SE) performs very well. If you main ...

多謝師兄的分享玩CJ的經驗
回復

CJ聽人聲真係冇得頂,由其是女聲,甜到漏
回復

Hi all,

Really want to ask all Cing where did you buy your tubes?

Thanks

回復

alexwu21 發表於 2013-9-15 16:04
Hi all,

Really want to ask all Cing where did you buy your tubes?

玩CJ D機跟本唔駛換胆,用返原裝胆最好聲,如要換胆較聲要小心裝胆,及make sure隻胆正常冇漏氣,如果唔係好易燒fuse
回復

Thanks... C-hing
回復

My new pre amp, around 2 mths only, ET3SE. Sound musical, warm(not excessive one), very good soundstage/separation/dynamic. Quite good match with my Tannoy Glenair.
回復

300bguy 發表於 2013-9-18 15:01
My new pre amp, around 2 mths only, ET3SE. Sound musical, warm(not excessive one), very good soundst ...

CJ夾天朗係絕配,如果配埋CJ同廠後級就一流,師兄有冇打算換埋CJ後級呀?
回復

除了相中的舊怡通(KT88X8), 仲有部中古Fisher SA300輪唱, 如要再買就係Classic60SE 啦, Stereophile recommended components class A 呀!
Tannoy "大路"的膽機配搭, 個人睇法, 要暖聲和膽味就配CJ; 要HIFI 感強則是ARC...
回復

補充: 新CJ 在HIFI 感上一點都不差架...
回復

300bguy 發表於 2013-9-19 12:03
除了相中的舊怡通(KT88X8), 仲有部中古Fisher SA300輪唱, 如要再買就係Classic60SE 啦, Stereophile recomm ...

同意師兄所講!
但我不太喜歡新一代ARC D聲,因為佢完全唔似係膽機聲,聽膽機都係想聽佢嘅膽味道,但ARC完全唔多覺有膽味,但CJ就掉返轉,膽味十足,人聲厚暖有感情,這是ARC做唔到的
回復

steven-kk 發表於 2013-9-19 14:42
同意師兄所講!
但我不太喜歡新一代ARC D聲,因為佢完全唔似係膽機聲,聽膽機都係想聽佢嘅膽味道,但ARC完全 ...

當年四大膽機品牌,ARC,CJ,Mcintosh,Jadis,到現今我覺得最有膽味都係CJ

評分

查看全部評分

回復