新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Simcity

[品牌] conrad-johnson 同好會

Lime2015 發表於 2016-4-27 23:18
Lam 兄,不用客意。關於你講支膽一邊有sisi聲問題,我支Lorenz Cca初初買番嚟都有呢個情況,唔係好大聲同 ...

我都考慮緊係咪應該唔好換 ,可能要煲下 ,多謝你的分享 師兄
回復

唔知雅典現在有冇新合併機CAV45試聽呢?
回復

orpheus 發表於 2016-6-12 20:10
唔知雅典現在有冇新合併機CAV45試聽呢?

啱啱先出,應該冇咁快到,可能都要等兩三個月
回復

steven-kk 發表於 2016-6-14 12:09
啱啱先出,應該冇咁快到,可能都要等兩三個月

Steven兄,GAT出咗第2代你有冇聽過?
回復

灰太狼 發表於 2016-6-17 09:50
Steven兄,GAT出咗第2代你有冇聽過?

Sorry狼兄,近牌非常忙沒時間上網,GAT2我未試聽過,不過知道有幾位知深CJ用家已經買了,遲D有時間會約去試聽
回復

I live in US and just bought Classic 60SE power amp.  Currently, I am using a very cheap passive pre-amp (Tisbury Audio Mini Passive Preamplifier II) as I mainly listened to CAS.  Could you all experienced CJ users suggest a cheap RCA IC between my
pre-amp and the Classic 60SE?

Thanks!
回復

用石後都好好 ,
回復

Your classic pre is one that I am seriously considering for my new Classic 60SE amp.
Currently, the classic 2SE is on sale in US for $1999.  Still need to get a new IC
for it.
回復

我的Classic 60SE 剛剛送到。暫時沒有用保護罩,因為可能要校偏流而且罩好像很低似乎會接觸到KT-120頂部。不知你們有沒有用保護罩呢?另外我見CJ 其它型號有一些圈套在那些細膽,似乎是防震的。我是否也要買呢?先在此謝過!
回復

sophiawilson 發表於 2017-8-13 13:46
我的Classic 60SE 剛剛送到。暫時沒有用保護罩,因為可能要校偏流而且罩好像很低似乎會接觸到KT-120頂部。 ...

我有用保護罩,cj後級通常會隨機付送一支長螺絲批等用家可以在部機有保護罩情况下都可以調扁壓。

紅色膠圈係Tube damper, 用嚟防止支細膽有米高峰效應,有需要的話應該跟機會有。
回復

CJ 送的膠螺絲批太幼又太軟。我用了一次已經有點熔,要剪掉一些才能成功轉螺絲。我同CJ反映他們立即送我一支好很多的膠螺絲批,可惜太粗不能穿過保護罩所以我現在沒有用罩。
回復

sophiawilson 發表於 2017-9-15 01:03
CJ 送的膠螺絲批太幼又太軟。我用了一次已經有點熔,要剪掉一些才能成功轉螺絲。我同CJ反映他們立即送我一 ...

我用cj原裝嗰支膠螺絲批又冇呢個問題,畢竟支批同偏壓電阻接觸嘅時間好短,只係擰少少紅燈便會熄,不會做成過熱,不過師兄可以去五金鋪買支金屬造嘅長螺絲批,用黎擰保護罩螺絲都會方便好多,我自己都係咁做。
回復

Hi ching您們好 我係cj新手上路 想請教大家LP70s
後级推spendor bc3&35/a(15 ohm)夾吾夾呢?多指教
回復

conrad johnson 大戰: Act2 vs GAT1 vs GAT2
回復

十多年前有幸上訪Simcity 兄,買orpheus,當年見 SA350 已在,想不到師兄尚保留中。
回復

rayt 發表於 2021-2-4 14:17
十多年前有幸上訪Simcity 兄,買orpheus,當年見 SA350 已在,想不到師兄尚保留中。 ...

好高興十幾年後吓 Hiendy 再預返你 rayt 師兄, 部SA350真係非常唔錯,用咗超過15年,雖然換咗CH M1 mono,有時都會駁嚟聽吓,係人生一大樂事.
回復

哈哈,CJ SA350 比 CH mono重拳擊倒
Act2 同 GAT 音色走向不同?6H30 vs 6922
回復

師兄你講得冇錯,6922同6H30 音色有所不同。小弟其實都幾鍾意聽6H30,不過大部份cj fans 嫌佢取向太過現代,唔夠韻味。整體上GAT係超越左 Act 2, 而GAT series 2 就更上一層樓. 近年CJ廠已轉左手,期望好快會有新一代旗艦出現。
回復

我只是用CJ 低檔的 CT-5,亦用 6H30,後級用CJ MF2550SE石機(有人話其實係 McCormack 藍本) ,SA350 都真係 CJ經典石機(雖然CJ 比人印象都只是膽機,石機無幾多部) ,曾見二手出現過,都一閃即比人買了。
回復

rayt 師兄,小弟聽過一套 CT5 + 2550se 出聲,音色實在相當不錯,而SA350 推動力就更上一層樓,不過機身溫度比某些A類後級如金嗓子 A250 還要熱,而且開機進入狀態都要頗長時間。師兄有興趣歡迎來小弟家中聆聽 GAT 前級夾Sonus faber.
回復