新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7747|回復: 18

[喇叭] 老麥配喇叭

各位老麥師兄,小弟早排聽咗部 老麥合併胆,感覺好正,之後返屋企聽自己部ma7000,無咗嗰種好舒服嘅感覺。所以心思思想換喇叭,請問那個牌子可以俾到近似胆味的音效。
謝謝
我自己用 SONUSFABER CERMONA M SE 感覺非常之好 !!!
不過真係要煲好耐好耐先有好效果
用煲機碟最少一個月, 唔用煲機碟就聽成年都唔想開聲咁
但係一開左聲之後會有所感動
回復

我用了vienna acoustic約一年,但不常聽,會是未開聲的問題嗎?謝謝
回復

ahkai兄

最近經歷了一個個案,有兩個朋友,同時買了MA7000,亞A去亞B家聽Hifi,比起自已的組合好,亞A估計是喇叭出了問題,所以借來兩對喇叭,結果未如理想,開始估計是MA7000的問題,所以致電小弟,家訪後發現是駐波問題,加些小道具即解決問題.
從事這麼多年得出一個結論,要音響好聲有三個原素,排首位是地方,第二是器材的配合,第三是器材的質素,當然音響知識和擺位方法也不能小.
ahkai兄,單看轉喇叭是否最好的方法呢?可能要多些資料才可決定,歡迎電話查詢:28683600

kitlau@hfgc
回復

師兄,這是我的組合擺位,請俾俾意見
回復

ahkai 兄

你覺得現在聲音如何?那方面想改善?

kitlau@hfgc
回復

kitlau 發表於 2012-8-3 12:39
ahkai兄

最近經歷了一個個案,有兩個朋友,同時買了MA7000,亞A去亞B家聽Hifi,比起自已的組合好,亞A估計是喇 ...

Kitlau兄:如你上述所講,地方細小有什樣的方法解決駐波的問題?可否教教我們等學習"
回復

早排聽咗部胆合拼2275,人聲好舒服。想要那種聲音,但又不想換amp,而且不嬲都想換喇叭。
樓請問sonus faber cremona auditor m 或是 linn arkurate 212 會比較合適?
回復

我一年前的組合:
MA7000
Metromone cd3 sig
SF cremona auditor m

MA7000 推cremona auditor m 的感覺: 人聲暖, 有感情, 高音延伸及分析力唔錯, 但低頻略為多 (要用海棉放在氣孔)!  
回復

bianbian 發表於 2012-8-4 23:03
我一年前的組合:
MA7000
Metromone cd3 sig

咁會唔會好似鼻塞塞咁聲?因小弟的805s就是如此"唔用海綿就駐波大,細細聲聽好無癮,但用海綿聲低就暗哂"所以駐波嘅嘢好麻煩,已經遠離哂玻璃窗丶喇叭離牆成尺遠等!或用厚窗簾吸音、小地氈都唔掂!
回復

ahkai 兄

試試做兩個動作
1,用老麥毛巾罩電視
2,喇叭離牆多一些,喇叭腳架至少到音響架邊.
看看做完有何反應,再看下一步.

kitlau@hfgc
回復

anguswong 兄

B&W的喇叭需要有足夠離牆,才能達到最好效果.

kitlau@hfgc
回復

kitlau 發表於 2012-8-5 00:53
anguswong 兄

B&W的喇叭需要有足夠離牆,才能達到最好效果.

地方細"聆聽黃金三角位只剩每邊7呎唔夠!已不能再離牆了"而喇叭腳(有腳釘)而同時貼近Hi-Fi架邊了(不是貼著)"但係唔係好明有什麼玄機?可解決駐波等現象!
如果地方較細是否較易引起駐波?線材有關係嗎?或是能量過大的低音喇叭才會這樣?但網上亦有師兄所講是因為P0WER AMP控制力不好的問題。但小弟應什麼試才有效地知道呢?請有經驗的大大幫幫手?
回復

anguswong 發表於 2012-8-5 00:37
咁會唔會好似鼻塞塞咁聲?因小弟的805s就是如此"唔用海綿就駐波大,細細聲聽好無癮,但用海綿聲低就暗哂 ...

有冇試過不同角度的toe in or toe out??把一整塊吸音棉放在喇叭的後爿嗇!

P.s. 我最後我都解決了問題,用了上面方法,不再需要把海棉方氣孔
回復

bianbian 發表於 2012-8-5 07:51
有冇試過不同角度的toe in or toe out??把一整塊吸音棉放在喇叭的後爿嗇!

咁師兄你覺得cremona auditor m 或是 b&w 805比較夾ma7000
另外,linn arkurate212 是什麼聲底呢

謝謝各位師兄
回復

linn 我唔知!
小弟認識好難講哪個組合比較夾, 只可講哪個組合比較合自己口味!!
Cremona auditor m + MA7000, 當搞掂左低音問題後, 我十分喜歡,十分合自己口味!! 高低延伸佳, 中頻正得來,不會太濃! 真的有少許膽味!
我當時同時擁有DYAN C1, 但自己比較喜歡Cremona auditor m + MA7000的味道!!  
回復

我現在計畫買805D, 用"老麥"推"805D", 但唔知效果會點!??!  
回復

bianbian 發表於 2012-8-5 12:08
我現在計畫買805D, 用"老麥"推"805D", 但唔知效果會點!??!

師兄,你的曾經、現在、和將會擁有的喇叭全部都好正
真令人羨慕
今日入了條二手xlo signature 2 的rca,將之前的前後級diy銀接線換了,有少少改善。
回復

Dear 師兄,
若以 MA7000 作推動中心出發, 理論上是可相配任何品牌也不成問題的, 但若與 MA2275 比較, 那就有很大的分別, 因為是 ' 膽 ' 與 ' 石 '  的分別, 石即是晶體管機, 在溫厚、韻味和人情味上絕對是瞻的世界 , 如想以器材配搭出如膽的氣味, 那其實應該先由音源著手, 找一台有膽輸出或是有膽味的 CDP 會是一個最快達標的方法, 而若音源固定不變是清通一族, 那後接者是絕無辦法力挽狂瀾, 或是無中生有的, 所能改進的只屬微調而已
回復