新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: racewong

[品牌] ARC - Audio Research Corporation Fans Club

回復

回復

回復

Sorry with typing mistake.

It is ARC : Audio Research Integrated Amplifier Model CA50
回復

為甚麼ARC同好變了早晨午安會
回復

Bigfish819 發表於 2017-3-30 21:38
Race 你好, 巧耐冇上嚟, 你仲記得我部 ARC 合併 CA50 嗎?

最近玩番黑膠, (己經冇玩廿幾年) 我把唱盤直接 ...

C兄应该你部机根本没唱头放大(唔係坏咗  听黑胶碟要多一份唱头放大 )
因为变咗早晨同好会 少咗入來
回復

法国明 發表於 2017-5-15 05:41
C兄应该你部机根本没唱头放大(唔係坏咗  听黑胶碟要多一份唱头放大 )
因为变咗早晨同好会 少咗入來 ...

HEHE...都唔知丫, 有時我見到有新會員都會解答佢地既問題呢.
回復

小弟打聲招呼先
剛剛入了部LS27 前級
真係同之前部難鬼日本中古機兩個世界
而家一路聽歌的一路感動
回復

請問大家配那款电源缐俾ARC 前及後级用?
回復

I follow C Hing's advice here & changed the 6550 in the power supply of my Ref 6 preamp to a NOS Tung Sol 6550 black plate this morning.
The improvement is very noticeable, more air in the soundstage & more bloom in the bass. Overall it sounds like a top class tube preamp now. Highly recommend!!
回復

請問大家配那款電源缐比ARC 前级 Ref 6, 5SE, 5 用? 定用 ARC跟机線? thx
回復

MM622 發表於 2017-11-29 12:11
請問大家配那款電源缐比ARC 前级 Ref 6, 5SE, 5 用? 定用 ARC跟机線? thx

一定係用蛇王
回復

各位師兄,我部入咗reference 6 preamplifiet 呀!
回復

chukk 發表於 2018-1-1 01:41
各位師兄,我部入咗reference 6 preamplifiet 呀!

我想入好耐啦.
回復

ARC 將會出新款Ref 後级:   ARC Ref 160M  Monoblock

http://www.audioshark.org/audio- ... ref-160m-13527.html

ARC Ref 160M

ARC Ref 160M

回復

MM622 發表於 2018-2-6 17:02
ARC 將會出新款Ref 後级:   ARC Ref 160M  Monoblock

http://www.audioshark.org/audio-research-corporat ...

靚仔喎
回復

請問 Ref 6 是否有 gain 功能? 我在使用手册揾唔到, 部機好大聲, 有好多CD 音量開到廿幾度已經好大聲, 想用 gain 調低d音量.
回復

MM622 發表於 2018-2-8 12:28
請問 Ref 6 是否有 gain 功能? 我在使用手册揾唔到, 部機好大聲, 有好多CD 音量開到廿幾度已經好大聲, 想用 ...

ARC前級自從REF2之後就無得調GAIN了.

我唔知道REF6有無喎.

不過我估計都無得調.
回復

報下到先
QQ图片20180206203543.jpg QQ图片20180206203551.jpg

1518364706756.jpeg 1518364711166.jpeg IMG_20180201_112208.jpg
回復

40th? Ref. 10?
回復