新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: racewong

[品牌] ARC - Audio Research Corporation Fans Club

Mike704 發表於 2018-6-14 22:08
未買,想話等八月佢地擺展覽時可能有特價,現在再等等師兄新玩具既報告先 ...

你用黎夾咩後級? 咩喇叭?
回復

racewong 發表於 2018-6-14 22:44
你用黎夾咩後級? 咩喇叭?

Jeff Rowland 8ti 後級 , Focal Sopra n2, 唔知夾唔夾
回復

Mike704 發表於 2018-6-14 22:58
Jeff Rowland 8ti 後級 , Focal Sopra n2, 唔知夾唔夾

夾, ARC REF6一定夾8TI. 放心去馬.
回復

racewong 發表於 2018-6-14 23:03
夾, ARC REF6一定夾8TI. 放心去馬.

太好了,正有此意,唔該師兄
回復

啱啱駁着
回復

JADIS SHOWROOM一樣.

推咩喇叭?
回復

回復

Tequila 發表於 2018-6-28 19:59
http://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=19088&pid=2812282

{:5_4 ...

嘩. 真係將JADIS搬左返屋企.

ARC夾WILSON, 無得輸. 恭喜.
回復

咁又誇張左的,係對喇叭係Jadis運過離者。

隔音已经做左,而家慢慢试Bass Trap, 吸音扩散,摆位。之后再Tune其他,有排搞。

回復

Tequila 發表於 2018-6-29 04:05
咁又誇張左的,係對喇叭係Jadis運過離者。

隔音已经做左,而家慢慢试Bass Trap, 吸音扩散,摆位。之后再Tu ...

喇叭未擺啱位?
回復

之前離墻比較多,50周有个谷比较深,靠番去好番的。已经落左釘脚,基本擺位OK了,差微調。RT60依然長 (500-700ms),需要再加Bass Trap, 擴散同吸音。首先天花要加擴散。

SPL Overlay.jpg

回復

hi ching, ref 150 se 用咩腳 and PC 好?
回復

9394999 發表於 2018-7-9 17:00
hi ching, ref 150 se 用咩腳 and PC 好?

我自己就鐘意用SYMPOSIUM板

PC就多選擇了. 如果想正正經經, ARC網站都推介SHUNYATA
回復

racewong 發表於 2018-7-9 23:09
我自己就鐘意用SYMPOSIUM板

any recommendation if not using 板?
回復

9394999 發表於 2018-7-10 14:42
any recommendation if not using 板?

介紹你去烽日音響搵Gary.

佢地有隻專墊後級的腳墊。
回復

我今年年頭已經見過 ARC Ref 6 限量版, 外國ARC 用家冇人知有呢款型号, 後來代理話所謂 Ref 6 限量版 (Limited Edition) 其實係專 for 大陸市場,  我聽過同我部Ref 6 好似冇乜分別.  你問代理, 佢地會話好聲D law, 但就講唔出同普通的Ref 6 有乜唔同 , 究竟設計有乜唔同? 零件有乜唔同? 好聲咗响邊到? 音質有乜唔同? 冇人講得出.
回復

MM622 發表於 2018-7-26 10:38
我今年年頭已經見過 ARC Ref 6 限量版, 外國ARC 用家冇人知有呢款型号, 後來代理話所謂 Ref 6 限量版 (Limi ...

咁LE版即係ONLY FOR CHINA啦.

並唔係SE版.
回復

racewong 發表於 2018-7-26 14:03
咁LE版即係ONLY FOR CHINA啦.

並唔係SE版.

Yes,  correct, 個人認為係綽頭野, 可能大陸用家覺得有 Face d 掛......
回復

想買ARC Ref 5SE同 Ref Phono 2SE.
如果想配石後級,有咩好選擇?
回復

mingson 發表於 2018-8-3 21:27
想買ARC Ref 5SE同 Ref Phono 2SE.
如果想配石後級,有咩好選擇?

你用緊Tidal喎
回復