新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4360|回復: 9

[後級] 120w推唔推得好HTM4D?

想請教各CHING,小弟現用onkyo5509av pre,後級mcintosh mc7205推中置b&w htm4d 同 DS3 X4.因7205得120W,唔知夠唔夠?因心CC想upgrade mc205 or mc207 or mc8207.因5 channel 已經夠!
回復

ac100 發表於 2012-9-4 00:13

Dear 師兄,
OK 的, 不過若喇叭是 B & W 就見意 over 一點 power 來推, 效果就會更加好的, 若 5 ch  MC205 就最適合了
回復

kenho 發表於 2012-9-4 20:06
Dear 師兄,
OK 的, 不過若喇叭是 B & W 就見意 over 一點 power 來推, 效果就會更加好的, 若 5 ch  MC205 ...

ken sir,
請問MC205大約幾銀呀?
回復

多謝 KEN SIR 回覆,另外我今日已經忍不住買左MC207今日唸左好耐.205,207,8207三選一.最後都係因為個樣而比貴1XK買左207.因為驚將來5 CHANNEL唔夠用就麻煩.因power amp應該可以用好多年.
回復

katsui 發表於 2012-9-4 21:17
ken sir,

大約50k到!
回復

katsui 發表於 2012-9-4 21:17
ken sir,

Dear 師兄,
McIntosh MC205  官方售價為 HK$53800.-/pc
回復

ac100 發表於 2012-9-5 00:43
多謝 KEN SIR 回覆,另外我今日已經忍不住買左MC207今日唸左好耐.205,207,8207三選一.最 ...

Dear 師兄,
十分明智的選擇呢
恭賀師兄靚靚 power amp. 歸位 !!
回復

kenho 發表於 2012-9-5 12:02
Dear 師兄,
十分明智的選擇呢
恭賀師兄靚靚 power amp. 歸位 !!   ...

Ken Sir 多謝你回覆 另外我唸唸下其實我而家都買左207,其實我只用5 channel 推 C SB S另用MA7000推前置.咁不如賣左MA7000換部前級2300用晒7channel,又有av bypass.唔知咁樣會不會更加好? 2300>207. 200W / MA7000.250W 可否比小小意見 TKS
回復

ac100 發表於 2012-9-6 11:43
Ken Sir 多謝你回覆 另外我唸唸下其實我而家都買左207,其實我只用5 channel 推 C SB S另用MA700 ...

Dear 師兄,
不論在方便使用上, 或是效果上, 一套正規的前+後會是比較理想的 , 除非 L、R 是較大型的座地喇叭, 那可有一點例外, 但也見意多加一台兩聲道的 power amp.如 MC302,MC452...., 總比一部合併機來代用好 , 另外若現時只用 5.1 玩法, 多出來的 2ch 可用來作 bi-amp 之用, 來推有 bi-wire 之前置主聲喇叭, 那亦有更佳的提升呢
回復