新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 57134|回復: 537

[前級] 新玩具 - Accuphase C3800 + P6100

話說本來已經有一顆昇級的心好耐 ,一直好想知昇左金仔前後級會係點,當然出去聽係聽過,心中都有點印象,不過能夠係自己屋企upgrade上前後級會係點呢??  而且加上上月頭去完影音展,聽過3800+A200更是一聽難忙 ,真係好想試下我對804 Diamond配左佢會係點,係我間屋又會發揮成點,結果兩星期前就入左佢地啦~!!

C3800

上面的梳氣孔好像一輛跑車

跟住係P6100

上架

Volume製

Input Selector

Hidden的面板

仲有P6100

本身用開E-560推B&W 804D,而CDP係ESOTERIC 03SE,聽感上係屬於聲音幼細有味道,但上左C3800 + P6100之後,無論控製力,密度,空氣感,量感都大大提昇 ,以前係已經係合拼的旗艦以為已經不俗,而家上左呢套前後的旗艦真係唔講得笑 。本來聽開A類的味道,後級都係想上A65果D,但係又擔心好快有A66 (A200我都想,不過無位加無銀),而且又未試過金仔AB,不如就試下佢啦,話晒6100都比7100新,應該屬於新金味,結果係前所未有的宏偉同壯觀,804好耐都未試過咁飽肚,當然趁老細唔係度就挭係爆一爆佢啦~!!  需要我無做任何吸音的工作,但係開到-40幾db都無bomb,不過可能我己經A類上腦 ,所以聽慣左的幼細,味道同質感都好似無咁強,換來的卻是力量彭湃

平時好少拉804出黎玩,當日試機當然要盡興啦

最後要多謝金仔會的會員,佢地提點左我不少,特別係一休大師,hdjbl同埋拓海兄,更多謝ke1兄平讓ASLC線比我

評分

查看全部評分

話說換左P6100之後,真係有點懷念Class A的味道 ,心中突然有個鬼主意 ,部560仲未放喎,不如...駁埋560一齊玩3P ,但係都要夠線先得架 ,好衰唔衰PC,RCA同spk cable都有多係度,由於3800有兩組係可以經RCA/XLR輸出,於是我就將高音部份交比560,而低音部份交比P6100,好似未見過有金仔會員咁樣玩??  由於560只可以RCA入,而且都將佢轉左EXT PRE,再將原有的Jumber拔掉,其實咁樣即係bi-amp推,一開聲之下,真係又爆得又有味道 ,搞到我想放560的念頭完全取消

不過心中其實心中仲係有D懷疑其實咁樣推有無咩問題,例如快慢速度同連貫性?? 而且兩者去後級的信號線長度是否需要一樣??

三金一銀

另外再加一D夜攝寫真

評分

查看全部評分

回復

Power Bar
Wattgate 381Ag (wall) --> Kharma KPC-R-20 w/M1F1 --> Oyaide MTB 6
Wattgate 381Ag (wall) --> Oyaide EFS 2.6 --> 寶樹牛

Source
Esoteric X03SE (Kharma KPC-SR-1B w/004) --> Siltech G7 550i XLR --> Accuphase Pre-amp C3800
Esoteric X03SE (Kharma KPC-SR-1B w/004) --> Siltech G7 Coaxial HF --> Weiss DAC202
Weiss DAC202 (Oyaide Tunami) --> Siltech G7 550i XLR --> Accuphase Pre-amp C3800

Pre-amp
Accuphase Pre-amp C3800 (Siltech G6 Ruby Hill w/FI50) --> ASLC-15 XLR --> Accuphase Power-amp P6100 (Class AB 110W)
Accuphase Pre-amp C3800 (Siltech G6 Ruby Hill w/FI50) --> ASL-10 RCA --> Accuphase Int-amp E-560 (Class A 30W)

Power-amp
Accuphase Power-amp P6100 (DIY Cable) --> Kharma KLC-GR-1B (2.5m) --> B&W 804 Diamond (for LF)
Accuphase Int-amp E-560 (Siltech G7 Ruby Hill II w/FI50) --> DIY Cable (2.5m) --> B&W 804 Diamond (for HF)

Headphone-amp
Accuphase Pre-amp C3800 (Siltech G6 Ruby Hill w/FI50) --> DIY Cable (Pure Silver) 1m --> ATH HA5000ANV (寶樹牛加原裝PC)

All the equipments has been connected to the Entreq Tellus

評分

查看全部評分

回復

回復

恭喜
恭喜

評分

查看全部評分

回復

回復

想出呢個post好耐,但係呢排比較忙
回復

3800 + 6100

前後咳分別幾銀?

評分

查看全部評分

回復

Class AB動態非同Class A,Class AB播大棚Classical,一聽愛上。

評分

查看全部評分

回復

恭喜. Jack ching  更上一層楼。  

評分

查看全部評分

回復

恭喜!恭喜!套金仔前後好靚呀

評分

查看全部評分

回復

恭喜師兄

評分

查看全部評分

回復

恭喜!恭喜!sinmo ching 。

評分

查看全部評分

回復

恭喜恭喜

評分

查看全部評分

回復

恭喜恭喜

評分

查看全部評分

回復

金仔頂級組合呀!

評分

查看全部評分

回復

好正!
回復

jack331 發表於 2012-9-5 18:11
想出呢個post好耐,但係呢排比較忙

一早知道你買左我又唔出得聲,終於等到你出post啦。
回復

ke1 發表於 2012-9-5 18:52
一早知道你買左我又唔出得聲,終於等到你出post啦。    ...

多謝ke1兄幫我保守秘密
回復

ROA 發表於 2012-9-5 18:13
Class AB動態非同Class A,Class AB播大棚Classical,一聽愛上。

我都好鍾意聽Classical
回復