新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9827|回復: 33

[後級] MC452推B&W805D有冇問題?

小弟本來只不過想由MC7205 upgrade去MC207,點知買家又好有興趣我部MA7000(買左3個月).所以就一次過賣左比這位朋友,之後就買左MC207+C50.現在煲練中,不過初部聲音已經比MA7000好,現在器材如下ESO K03+Trinity>C50>207>805D.AV Cambridge 751>Onkyo5509>C50>207 .其實剛好用盡207 7 CHANNEL.效果已經進步不少.不過心裹面成日心cc會唔會再加部mc452 for 2channel會好好多?因有450w同全平衡 666.jpg .但805d只不過係書架仔,會唔會分別不大呢?
真係唔知,但我未來的組合將會是:
C50 + MC452 + MC275 50TH 推805D
回復

ac100 hing> what kind of power cord are you using for the C50?

bianbian hing> why u are having both 452 and 275?  At one moment, I am thinking to get another 275 as mono but seems all sold out for now.
回復

Dear 師兄,
本來由 McIntosh  MA7000 合併機跳升為 C50 + MC207 分體前後級, 效果及機能已是三級跳升 , 若再加 MC452 的話, 在 2ch 的提升立即再跳三級 , 雖然用的是書架式的 805D , 不過在其表面之上亦可十分明顯 , 如峰值的穩定、弱音尾聲的詳細度、聲場層次三維空間感 (甩箱感) , 分析力和整體平衡度的優化是可更理想, 亦同時為未來喇叭升級打好了準備  
回復

willip 發表於 2012-9-18 12:15
ac100 hing> what kind of power cord are you using for the C50?

bianbian hing> why u are having both ...

I using siltech ruby hill G7
回復

willip 發表於 2012-9-18 12:15

bianbian hing> why u are having both ...

我在HIFI GALLERY同時聽過C50 + MC452 及C50 + MC275 50TH的配置, 結果: 又喜歡452的分析力,又喜歡275的醉人膽味!!
回復

bianbian 發表於 2012-9-18 18:15
我在HIFI GALLERY同時聽過C50 + MC452 及C50 + MC275 50TH的配置, 結果: 又喜歡452的分析力,又喜歡275的 ...

Dear 師兄,
小弟同意, 人總是三心兩意的, 所謂那個燒友不花心呢 ,因此膽加石亦是比較慣常的玩法
回復

o甘講法2300+452咪perfect match囉
回復

我覺得
c50 + mc452 + mc275 perfect d!!
2300+452 膽味唔夠c50 + 275濃!!
回復

cosworth01hk 發表於 2012-10-15 02:28
o甘講法2300+452咪perfect match囉

Dear 師兄,
C2300+MC452 的確是很熱門的配合呢
回復

bianbian 發表於 2012-10-15 10:26
我覺得
c50 + mc452 + mc275 perfect d!!
2300+452 膽味唔夠c50 + 275濃!!

Dear 師兄,
若要講求重膽味, 何不 C2300+MC275 呢,  而 CAS 就外置一個 DAC 就 OK 啦
回復

C2300+MC275 膽味過重(個人感覺)!
回復

Dear 師兄,
是濃是淡, 各花入各眼, 咁就真係要視乎個人既口味喜好啦
回復

本人是新會員。現用緊天龍AV機>C48>MC302>JBL4600,現心思思想賣左MC302換部MC205或207。請問各位師兄C48+MC205或207可否代替C48+302聽兩聲道?請指教!
回復

小弟買207時試過C50 > 207,302,452.如聽2ch 302同207 差不太遠,但452就好容易聽到分別。話晒全平衡!所以我暫時都係C50>207 2ch 同 AV 7 ch 都用到。AV 加左207 就升級好多。不過我下個目標都係452,不過要儲下錢先。另外建議你最好買207,因為多2ch遲D你要upgrade AV 唔洗麻煩。另外你可考慮8207 平好多!
回復

ac100 發表於 2012-11-1 16:56
小弟買207時試過C50 > 207,302,452.如聽2ch 302同207 差不太遠,但452就好容易聽到分別。話晒全平衡!所以 ...

多謝指教!8207推c48聽两声道Ok嗎?
回復

452 la, 一步到位
回復

已訂MC8270。但MC320何去何從?拿不定主意。請各位師兄指點!
回復

更正!係MC8207
回復

ctschan 發表於 2012-11-4 11:04
更正!係MC8207

恭喜 !我係你就等部8207返黎之後比較下200w 同300w分別後再打算。最正路係賣左佢升上452!試完分別記住report 下!
回復