新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15896|回復: 31

[官方測試報告] RACEWONG report - CARDAS CLEAR XLR

記得年半前, 我仲用緊ACCUPHASE既時侯, 曾經出過一份[ 萬元級XLR BLIND TEST ]既REPORT, CARDAS CLEAR就係其中一對XLR.

當中既評價係 -

CARDAS CLEAR - 大家都認為此線比較適合插PRE -> POWER, 因為佢中頻聲底有D似SOGON MKII / LPZ, 好甜, 夠水份, 有感情. 但量感大, 件頭大.

CARDAS CLEAR 駁 PRE -> POWER - DAX大哥建議用佢用開既駁法, LPZ前, CARDAS後. 大家一致覺得用左CARDAS插PRE->POWER. 中低頻太肥. 件頭大. 唔耐聽.

LPZ + CARDAS本已十分理想, 但適宜配搭[清爽型]套合.

因為我果對肥妹仔既關係, 反而-> LPZ + THE ONE LE比較適合我屋企套機

直至今天轉用屏風, 初時既INTERCONNECT選用了NORDOST VALHALLA & VALKYRIA, 諗住喇叭線TRANSPARENT REFERENCE可以[吊][吊]味. 可惜事與願違, TRANSPARENT REFERENCE既全頻平衡, 沒有偏聲, 所以我的組合中, 唯一缺少了中頻厚度, 人聲欠感情...

所以決心買入這對CARDAS CLEAR以作為[前級]去[後級]既接線.

用後感: CARDAS CLEAR既能量感好強, 全頻既量感都得以增加. 最正係中頻肉地水份充足. 聽小品人聲極有感染力!  

如各位師兄都搵緊一對XLR想改善量感與中頻水份, 本人極力推薦這對CARDAS CLEAR XLR.

P.S. 但如本身組合已很厚聲既話, 就不宜使用了.

評分

查看全部評分

今次好簡潔播
回復

johnmo 發表於 2012-10-30 14:18
今次好簡潔播

依條CLEAR係舊線, 所以唔駛咁詳盡啦.
回復

Cardas 幾夾金仔同 Mark
回復

GF777 發表於 2012-10-30 14:25
Cardas 幾夾金仔同 Mark

ARC都好夾CARDAS

hmmmm....應該係話magnepan都好夾cardas.

因為...........
回復

咁pass labs 又夾唔夾cardas 呢
回復

racewong 發表於 2012-10-30 14:30
ARC都好夾CARDAS

hmmmm....應該係話magnepan都好夾cardas.

不過估唔到新一代既 Cardas Clear 都算係比較厚聲 可能係保持傳統
回復

haha good wavestream mono blocks haha
回復

GF777 發表於 2012-10-30 14:35
不過估唔到新一代既 Cardas Clear 都算係比較厚聲 可能係保持傳統

其實條clear厚聲得黎都算高分析力. 弱音都好足夠!
回復

racewong 發表於 2012-10-30 15:48
其實條clear厚聲得黎都算高分析力. 弱音都好足夠!

同以前嗰啲比較要通清返啲先迎合到市場既
回復

GF777 發表於 2012-10-30 15:58
同以前嗰啲比較要通清返啲先迎合到市場既

同 Golden Reference 比已經通透、清爽咗好多!
回復

DAX 發表於 2012-10-30 16:58
同 Golden Reference 比已經通透、清爽咗好多!

初期既 GR 就比較厚啲, 後期好好多
回復

鎗王兄真快手,上星期中見你預備入手,今日已經出埋包膠
回復

1.5m的LPZ xlr正禾!可否借來試聽?
回復

Law記 發表於 2012-10-30 21:17

系就快唔好等下個禮拜~

HIFI友基本上都系呢個心態,HIENDY既ching就更加啦!

水頭足家庭又幸福~
回復

wushu 發表於 2012-10-30 23:15
系就快唔好等下個禮拜~

HIFI友基本上都系呢個心態,HIENDY既ching就更加啦!

我比較喜歡慢慢黎
家庭幸福心滿意足嘛
回復

卡凸士,我like呀
回復

非常認同槍王兄,我都是用Clear + Transparent Sc (不過係ultra)
Transparent 確實是全頻平衡高清型,Clear 正好加點感情之餘又不失分析力

評分

查看全部評分

回復

DAX 發表於 2012-10-30 16:58

我之前試 過golden reference, 真係好厚好厚聲, 厚到有少少矇既感覺.

不過我果時用緊wilson audio, 如果依家對屏風, 可以都ok喎.
回復

Law記 發表於 2012-10-30 21:17

我真係好鬼心急架!
回復