新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8094|回復: 12

[附件] McIntosh + Sine SAF-30A 得唔得? 

如題, thx
請問師兄嘅問題重點系想了解乜嘢呢?想知道插咗入去過唔過到電?仲要系老麥邊樣嘢呢?小弟都系老麥迷,問題比清楚d 好。希望大家交流下。
回復

謝謝師兄, 其實想知道老麥要唔要加power conditioner,例如sine saf30a.如加了對老麥有什麽影響?好或不好. 本人是新手,準備買老麥c220+mc302.
回復

唔洗客氣啦,交流下心得可樂而不為呢。呢度高手多的是,但玩全套老西師兄唔多,問題出咗幾日加上問得模糊,未必有師兄理睬。

其实唔用亦無乜問題,但香港地電壓多比污染,要電壓稳定又清潔,加咗當然有利整體音色,無話乜嘢配唔配到,迷攞嚟擔心,不如睇用乜喇叭去配套組合啦。不過小弟並唔推薦C220,要嗎就c2200或C46。總之師兄慢慢就知為何啦。

評分

查看全部評分

回復

謝謝師兄的意見, 其實小弟已找本地(小弟住在外地)的供應商在家試機. 他們沒有c2200 或C46, 試了好幾個組合, 小弟比較喜歡膽前石後, c220+mc302也在budget中. 所以有這個決定.
回復

Please check PM...
回復

Dear fathoi 師兄,
說在任何 Hi Fi 系統之上加設電源處理, 當然是有錦上添花之功效, 然而必需在加設之前了解一下耗電多寡, 電源處理器必是輸出安培 (A) 數值承受越大越好, 也是越大越昂貴, 那亦見意先處理好音源及前級類別之較用電量低一族, 初學者 power amp 則不搞為佳, 因為若搞得不好可會弄巧成拙, 聲音質素反而更差。
C220 + MC302 便是一個初階的前後級套裝組合最佳之選, 但亦要注意自己所喜愛的聆聽習慣,  以及未來所追求的軟件性質, 會否考慮 CAS 音樂軟件的處理平台, 而需要多方面的接上軌道, 又不想多加相關的附件,  那麼就要付出多-點成本, Go for C48 了, 其備有 32/192 DAC , USB、光纖、同軸之數碼音頻輸入端子, 亦帶有 LP 唱針頭的放大器, 包括 MM、MC 兩種亦有齊, 加上擁有五段的 EQ 均衡器, 在入手調較音色之上確有帶來不少的方便, 另外因為 C48 ,C50 在機體設計上與上一代的 C45、C46、C220、C2200 是有十分之分別, 舊有的機體是傳統的單一底板和一個底盆設計,  而 C48、C50 基本是以兩個機殼合在一起的雙底盆、分體併合的機體與電路設計, 其 220V 電源供電部份和數碼轉換系統的 DAC 部份, 都分離在不鏽鋼的併閉機殼之內, 而較敏感容易受干擾的模擬放大部份就被安排在頂部另外一個獨立的機盒意, 這樣做法能有效去除所有不必要的雜噪干擾, 提升S/N 的信噪比例, 令放大後的音頻訉號更加干淨利落, 加強還原重播軟件的準確性, 與及釋放更多訊號上的細節弱音。
IMG_0105 (2).JPG
IMG_0103 (2).JPG
IMG_0100 (2).JPG
IMG_0099 (3).JPG
IMG_0096 (2).JPG

評分

查看全部評分

回復

KEN SIR : 但係我部C50 未開訊源, 只開後級, 對喇叭會有輕微"時時"聲, 正常嗎???
因為唔想搬來搬去所以無理佢, 用其他前級無依個問題出現 !!! 應該唔關電事了, 地線都飛走左入地盒都係咁
回復

ilccmcf 發表於 2012-11-14 10:15
KEN SIR : 但係我部C50 未開訊源, 只開後級, 對喇叭會有輕微"時時"聲, 正常嗎???
因為唔想搬來搬去所以無理 ...

Dear 師兄,
咁奇? 這是不正常的, 先查一下所有接線包括前去後級 , 看看是否外來因素, 因為在測試中 C50 是十分寧靜的, 若找不到問題和噪聲仍有的話, 那可帶來我們陳列室試試看, 那就可以一清二楚了
回復

kenho 發表於 2012-11-16 14:40
Dear 師兄,
咁奇? 這是不正常的, 先查一下所有接線包括前去後級 , 看看是否外來因素, 因為在測試中 C50  ...

因為用其他兩部前級都非常靜, 一點點點點聲都無
係用左C50 之後先有"時時"聲
同埋我已經試過唔插後級, 只用耳筒都有"時時"聲出現

個情況好似我部SONY PCM-M10 , 未播野都有"時時"聲一樣
回復

ilccmcf 發表於 2012-11-16 15:30
因為用其他兩部前級都非常靜, 一點點點點聲都無
係用左C50 之後先有"時時"聲
同埋我已經試過唔插後級, 只 ...

Dear 師兄,
Si 聲是否很大呢?
回復

kenho 發表於 2012-11-16 15:47
Dear 師兄,
Si 聲是否很大呢?

KEN 哥: 都唔細聲, 不過離皇帝位之後聽唔到了
回復

ilccmcf 發表於 2012-11-16 16:16
KEN 哥: 都唔細聲, 不過離皇帝位之後聽唔到了

Oh , 那是不正常的, 馬上 Call Call 師傅查看什麼原因把
維修部 Tel: 29477210
回復