新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 16008|回復: 41

[官方測試報告] racewong report - Shunyata Zi-tron Anaconda

承接上集的ZI-TRON COBRA POWER CORD, 今集既主角就係新系列既頂級POWER CORD - ZI-TRON ANACONDA.

由於上次條zi-tron cobra表現令我驚喜萬分, 所以今次對ZI-TRON ANACONDA抱住相當大的期望.

此頂級線材的包裝上, 比ZI-TRON COBRA多了一個十分精美的圓形布袋,

線身比ZI-TRON COBRA略粗. 於接頭的黑色熱縮膠上, 印上ZI-TRON ANACONDA字樣.

測試軟件都係用番我最近的最愛2012原音精選.
測試器材亦都使用了全套AUDIO RESEARCH CD8 + REF.5SE + REF.110 + MAGNEPAN 1.7.

上集筆者曾上載了一個使用位置圖表, 廠方建議ZI-TRON ANACONDA適合用於POWER DISTRIBUTORS / CONDITIONERS AMPLIFIERS & INTEGRATED AMPLIFIERS & VIDEO PROJECTORS.

由於這條ZI-TRON ANACONDA是全新開箱, 所以我就用這ZI-TRON ANACONDA PC取締ZI-TRON COBRA插入後級, 一開聲,和原有系統的聲音差別相當大,就讓新線煲番一個星期再作詳細試測吧!

線材經過一星期的煲練, 大致都開始穩定過來. 我先用ZI-TRON COBRA聽一次, 再A/B比較, 立即高下立見. ZI-TRON ANACONDA用在後級上, 之前ZI-TRON COBRA的弱項得到全面提升, 尤其係速度, 動態, 堂音等等, 連音場立體感都改善了.
心想, 插後級已有這頂級表現, 無理由唔試插CD8啦.  

將ZI-TRON ANACONDA插入CD8後, 播放第二首AIDA: GRAND MARCH/VERDI時, 在開首那段管樂相當多表現的機會,一收一放之間,如何表現出管樂的光澤,就相當重要, 尤其在龐大的音壓下, 其動態起伏速度, 簡直超級過引. 這一點在ZI-TRON ANACONDA黎講, 一D問題都無, 當去到盡的演出下, 管樂的高頻沒有半分剌耳, 反而令我欣賞到她的光輝感有力而開揚.

再來聽聽第九首的Zigeunerweisen, Op.20/Pablo de sarasate, 這裡一樣有很多節奏的樂器,這讓ZI-TRON ANACONDA的優點盡顯, 每個音符的紋理清清楚楚, 這樣也造就了相當出色的分離度, 從左到右, 前到後的排列都很清楚, 相對ZI-TRON COBRA在分隔度這方面, 就顯得有點[矇]了.

之後到第五首[王菲的矜持]測試人聲,  平時很少用PC黎測試人聲, 因為覺得說到人聲的情感表達, 就算幾靚既電源線, 都無法作出明顯改善. 但今次依條ZI-TRON ANACONDA, 實在令我對電源線於情感表達上了重要一課.
當背景寧靜度提升後, 樂器人聲的質感條線更為明顯, 良好的分隔度令王菲更突出其特有的吐納氣息.

總結, 一向SHUNYATA的線材給我的感覺是偏向音效, [快, 通清, 開揚, 有力]就是她的標誌.
今次這全新ZI-TRON系列的頂級電源線, 實在令我有所改觀, 表現全面得令我著迷, 她真的做到要爆棚時, 可以動態凌厲無匹, 音場深闊合乎比例. 加上出色的背景寧靜度及分隔度, 令到器材可發揮到更佳水準!
要聽小品人聲時, 一樣可以提供超高分析力的厚暖中頻.  

我覺得今次SHUNYATA既ZI-TRON ANACONDA, 其表現已可直迫當世八萬元級的電源線.
唔知佢地遲D會唔會出多條ZI-TRON KING COBRA呢? 大家可以拭目以待.

SHUNYATA ZITRON ANACONDA POWER CABLE,
建議零售價 $37K. 街價大約$22K.

同場加影.......

評分

查看全部評分

謝謝版主分享
回復

多謝槍王兄報告。但系咪打錯一字

“其表現已可直迫當世‘百’萬元級的電源線”

講笑je
回復

快D出新報告,好想睇又唔敢睇
回復

Good sharing report
八萬元級的電源線 ------ 請問係咩電源線??
回復

槍版主嘜連SC都換埋咩?
回復

pl96 發表於 2012-11-20 16:07
槍版主嘜連SC都換埋咩?

係呀! upgrade左喇叭後, 無晒錢啦.

所以咪賣晒d值錢野套現囉..
回復

skykids 發表於 2012-11-20 15:38
快D出新報告,好想睇又唔敢睇

唉! 我只可以話zi-tron既技術已遠遠拋離了舊有技術. 由於戰況實在太過慘列, 所以唔打算出報告了...
回復

racewong 發表於 2012-11-20 16:18

開左聲未?後級呢!!!
回復

pl96 發表於 2012-11-20 16:28
開左聲未?後級呢!!!

未搵到後級呀!

依家只係問低音王借住部膽後推3.7開住聲先咋!
回復

racewong 發表於 2012-11-20 16:29
未搵到後級呀!

你條友連底褲都賣埋,怕且都會買對"惊天地,泣鬼神"嘅後級吧!
回復

點解沒有同KING COBRA比試的聽後感?
回復

racewong 發表於 2012-11-20 16:28
唉! 我只可以話zi-tron既技術已遠遠拋離了舊有技術. 由於戰況實在太過慘列, 所以唔打算出報告了... ...

racewong話zi-tron既技術已遠遠拋離了舊有技術. 由於戰況實在太過慘列 ...
咁條King Cobra CX 咪
回復

racewong 發表於 2012-11-20 16:28
唉! 我只可以話zi-tron既技術已遠遠拋離了舊有技術. 由於戰況實在太過慘列, 所以唔打算出報告了... ...

咁新 cobra vs king cobra 呢?

謝!
回復

racewong 發表於 2012-11-20 16:18

回復

racewong 發表於 2012-11-20 16:29
未搵到後級呀!

唔通想入ARC ref600
回復

Butler 發表於 2012-11-20 17:05
咁新 cobra vs king cobra 呢?

謝!

無試呀! 因為條KING COBRA只係借左兩日, 好快就還番比朋友了.

所以未有時間同ZITRON COBRA比較呀!
回復

pl96 發表於 2012-11-20 17:08
唔通想入ARC ref600

太大部啦! 無位放呀!
回復

我都有king cobra cx ar.
唔好甘殘忍啦
回復

skykids 發表於 2012-11-20 18:10
我都有king cobra cx ar.
唔好甘殘忍啦

King cobra其實已很出色!

特色係活潑開揚,高分析力!

最主要係夠靜,又夠力!
回復