新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6589|回復: 9

[後級] C48配MC275

Ken Sir:想請教C48配MC275舊版音色如何?thx~
小弟浅见,
C48数碼味重, 有點冷, 配上胆味濃厚又温暖嘅经典mc275, 總觉得有些唔知點咁. 小弟用过iv,v 到而家MC275vi, 以前有用开c46配對, 總觉得格格不入, 直到换咗目前c2300, 感觉非常好, 但用嚟推對大门板又好似力不從心, 唔系呢样就系果样, 烦! 所以添置咗402石後, 最近把心一横, 索性搞大佢玩601...相信c2300+mc601x2 唔衰得去邊.

好多师兄都话前膽後石咁样会好好, 我唔会相信直到自己真正用过. 小弟认为關键系配乜喇叭. 單就此问法好难会有個满意答案. 就好比其他师兄咁出题问话有笔定额金钱, 想買套前後级或cdp等.. 好心嘅师兄们一人一句, 足知走出百幾個牌子组合, 最後等於無问过.

買機好睇個人口味, 好聽之外仲要睇是否合眼缘, 连老婆都话靓仔最好. 其實買c48嘅朋友多数喜欢佢内置咗onboard DAC同埋5段EQ, 但又喜欢MC275. 自己未玩过C48, 但用过C46, 所以都系差唔多感觉, 唔聽出有乜特别. 最後小弟意见, 一系C48+252, 302, 352, 402, 452, 一系C22, C2200, C2300+MC275...咁整軆上比较有匹配性同具有平衡感. 但世事無绝對, 都系各人口味问题. 师兄出题问KEN SIR, 我先加咗把嘴, 希望唔好介意.

評分

查看全部評分

回復

mlfan2012 發表於 2012-11-19 16:34
小弟浅见,
C48数碼味重, 有點冷, 配上胆味濃厚又温暖嘅经典mc275, 總觉得有些唔知點咁. 小弟用过iv,v 到而 ...

多謝師兄指教。
   由於本人現已有C48+302。最近買左8207 7ch。用了4ch玩Bi-amp推jbl4600。正過用302。因此,打算放棄302。但又想玩下膽機,便有此一問。
回復

大家能有缘玩到同牌子,交流意见真係不亦樂乎。

以2聲道嚟講,理應帶有輸出牛既302比多聲道8207 AV機嚟得專業及有彈性空間,因為你目前BiAmp推只JBL,所以有點錯覺吧,唔敢講7聲道機一定比2聲道差,既然以C48為前主機,不如整多台302一台推一隻喇叭,效果可能比現時8207好未定呢。不過JBL配275應該唔比302差,但聽帶大動態嘅曲目你就明白小弟意思。C48好正,但總覺得同石機係最佳配套。試過3個275版本後,係無乜嘢感覺,所以決定全部石後。

評分

查看全部評分

回復

mlfan2012 發表於 2012-11-20 09:33
大家能有缘玩到同牌子,交流意见真係不亦樂乎。

以2聲道嚟講,理應帶有輸出牛既302比多聲道8207 AV機嚟得 ...

謝謝師兄代勞
近排太忙了, 很多時候都不能馬上回覆, 的確不好意思
回復

ctschan 發表於 2012-11-20 09:00
多謝師兄指教。
   由於本人現已有C48+302。最近買左8207 7ch。用了4ch玩Bi-amp推jbl4600。正過用302。因 ...

既然师兄提到想玩下275又系舊型号嘅话, 相信對两声道聽歌嘅品味要求已去到某一程度. 雖然C48系老麦新款前级系列嚟講算初级, 但却不是入門式, 带住部8207尽管聽起嚟無乜唔妥掂, 但当知道师兄系有能力想玩大嚟聽歌仔, 咁C48用嚟带8207玩JBL-biamp只算系無選择中嘅選择才会咁去配搭. 何不好好利用目前302内置嘅输出牛優势, 再加多部302, 照样biamp 你對JBL, 一部负责推低音, 另一部推中高, 相信一定比8207好多.

除MC303之外, 小弟班中外老麦同好真系無乜邊個会用老麦AV多声道AMP去聽歌仔, 但世事無绝對, 有时未必要玩正规先为之好聲. 但因機種系列设计用途有所不同, 聆聽高傳真两声道歌仔同嘈囃嘅多声道电影音效系两回事. 所以某情况允许下, 玩正路为上, 最好避免一機多用. 好比對於聽两声道要求高嘅师兄, 绝少会用DVD机兼當CDP....

MC275出名经典, 但要配對前级, 同比较难服侍, 又唔系咁受女人爱戴, 如果系贪好奇想玩下, 而放走部302, 相信师兄会後悔當初...而小弟正准备放走部275vi, 换咗一對601.
回復

kenho 發表於 2012-11-20 15:08
謝謝師兄代勞  
近排太忙了, 很多時候都不能馬上回覆, 的確不好意思  ...

Ken Sir,

唔好客气啦, 小弟都系玩老麦过15年时间, 当中少少都知道老麦最新动向. 自己稍懂嘅就希望同大家分享下心得, 如果字句中有何理解错误, 知少少扮代表, 希望师兄能立即纠正小弟, 以免错中再错, 造成误導就唔好啦.

其实我都希望聽聽ken兄對呢個问题點睇法 ? c48+mc275...
回復

多謝各位老麥老手指導!
回復

mlfan2012 發表於 2012-11-20 16:43
Ken Sir,

唔好客气啦, 小弟都系玩老麦过15年时间, 当中少少都知道老麦最新动向. 自己稍懂嘅就希望同大 ...

呵呵..客氣客氣了, 好的好的, 一齊分享真是樂事, 謝謝支援至真呢,
Thanks 師兄 !!!
回復

ctschan 發表於 2012-11-20 18:05
多謝各位老麥老手指導!

不用客氣, 謝謝支持呢
回復